Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 54 δισ. ευρώ, σε 921 δισ., στην Ευρωζώνη, στη διάρκεια του 2016, ωστόσο εξακολουθούν να αποτελούν πολύ σημαντικό πρόβλημα, ιδίως στις χώρες του Νότου με κορυφή την Ιταλία, διαμηνύει η ΕΚΤ. Οι ευρωπαϊκές αρχές θα αποφασίσουν «σύντομα» σχετικά με το σχέδιο διάσωσης της Monte dei Paschi di Siena, της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας, δήλωσε χθες η επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας της ΕΚΤ Ντανιέλ Νουί. Η καθυστέρηση οφείλεται στις τριβές μεταξύ των Ευρωπαίων αξιωματούχων που επιθυμούν αυστηρότερο χειρισμό του θέματος των κρατικών διασώσεων και όσων δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στο πνεύμα του νόμου παρά στο γράμμα του νόμου. Η ίδια διαφορά απόψεων παρατηρείται και σε σχέση με την ακολουθούμενη νομισματική πολιτική, με ορισμένους κεντρικούς τραπεζίτες να ζητούν σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής και την πλειονότητα να επιμένει πως είναι απαραίτητη η διατήρηση της ακολουθούμενης πολιτικής.
Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η χαμηλή κερδοφορία, τα απαρχαιωμένα επιχειρηματικά μοντέλα ορισμένων τραπεζών, το υψηλό κόστος λειτουργίας τους και ο κατακερματισμός της τραπεζικής αγοράς σε ορισμένα κράτη-μέλη αποτελούν ορισμένες από τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο τραπεζικός τομέας και το 2017, σύμφωνα με την κ. Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του Ενιαίου Μηχανισμού Εποπτείας (SSM) της ΕΚΤ. Παρόλο που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώθηκαν κατά 54 δισ. ευρώ στα 921 δισ. ευρώ ή στο 6,5% του συνόλου των δανείων, μεταξύ τρίτου τριμήνου 2015 και τρίτου τριμήνου 2016, εξακολουθούν να παραμένουν μεγάλο ζήτημα, δήλωσε χθες η κ. Νουί. Σημαντικό πρόβλημα είναι και ο «μεγάλος κατακερματισμός» ορισμένων τραπεζικών αγορών, είπε χθες η κ. Νουί, παρατηρώντας πως όσες συγχωνεύσεις τραπεζών έχουν υπάρξει είναι σε εθνικό επίπεδο και όχι σε διασυνοριακό. Η Monte dei Paschi ουσιαστικά κατέρρευσε τον Δεκέμβριο υπό το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και η διάσωσή της από τη Ρώμη αναμένεται να κοστίσει στους Ιταλούς περίπου 8,8 δισ. ευρώ. «Σύντομα θα υπάρξει απόφαση για την Monte dei Paschi», είπε χθες η κ. Νουί, προσθέτοντας πως η ΕΚΤ έχει ήδη αρχίσει να στέλνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις πληροφορίες που χρειάζεται για να εξετάσει το αίτημα για «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» και των τραπεζών Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca.
Στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής διατηρείται το χάσμα που υπάρχει μεταξύ μελών της ΕΚΤ που προέρχονται κυρίως από τη Γερμανία και επιμένουν πως θα πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για έξοδο από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθείται από το 2015 και την πλειοψηφία των κεντρικών τραπεζιτών που επιμένει ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς. Η κόντρα στο εσωτερικό της ΕΚΤ αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει κοντά στο 2% και πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ο κ. Πέτερ Πρατ, επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, και ο Βέλγος κεντρικός τραπεζίτης επέμειναν χθες πως είναι αναγκαία η διατήρηση της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής, τη στιγμή που η κ. Ζαμπίνε Λαουτενσλάγκερ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, δήλωνε πως αν υπάρξουν θετικά στοιχεία από την οικονομία και τους επόμενους μήνες, τότε η ΕΚΤ θα πρέπει να συζητήσει την αλλαγή νομισματικής πολιτικής στη συνεδρίαση του Ιουνίου.