Τρέχουν στο ΣτΕ για να σβήσουν τη φωτιά που δείχνει ότι σιγοκαίει από το λόμπι καύσης των απορριμμάτων.
Αίτηση ακύρωσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία κυρώνεται η απόφαση έγκρισης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσαν έξι περιφερειακοί σύμβουλοι (Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Θανάσης Αγαπητός, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Θανάσης Χειμωνάς, Λάζαρος Τόσκας, Δαμιανός Ανδρέου) μαζί με τους εκπροσώπους των σωματείων «Περιβαλλοντικός σύλλογος – Φίλοι της Γης» και «Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Ευρύτερης Περιοχής Λαγκαδά».
Υπάρχει και πολιτικό ενδιαφέρον στην υπόθεση, καθώς συναντήθηκαν ξανά σε κοινή δράση στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με αυτά τόσο της ΛΑ.Ε. όσο και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Κατήγγειλαν ότι πρόκειται για ενέργεια η οποία εξυπηρετεί συμφέροντα και κυρίως «το λόμπι καύσης απορριμμάτων» που σχετίζεται ευθέως με «εξυπηρέτηση τσιμεντοβιομηχανιών», αλλά μακροπρόθεσμα είδαν και σύνδεση της καύσης με τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Ευκαρπίας.
Οπως τόνισαν, στην ΚΥΑ καταγράφεται η δυνατότητα για «κάθε άλλου είδους ανάκτηση, όπως ανάκτηση ενέργειας-καύσης αποβλήτων» για τα αστικά στερεά απόβλητα. Πάει να πει καύση.
«Αφού είχαν γνωμοδοτήσει δύο υπουργεία ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη ενεργειακής αξιοποίησης, τελευταία στιγμή στο περιφερειακό συμβούλιο είδαμε την επιστολή του ΦΟΔΣΑ με τη συγκεκριμένη… λεπτομέρεια και όταν ρωτήσαμε μας απάντησαν ότι βεβαίως θα ενταχθεί αφού… ούτε επιτρέπεται ούτε απαγορεύεται», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος, τονίζοντας ότι «αυτό είναι πραξικοπηματική ενέργεια».
Διότι, αν και έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τους νόμους για τη διαχείριση αποβλήτων, ουσιαστικά επιτρέπεται η δημιουργία έργων -συζητούνται ήδη οι δύο μονάδες σε Σίνδο και Αγιο Αντώνιο- που ή θα καίνε απορρίμματα ή θα παράγουν καύσιμο για τις τσιμεντοβιομηχανίες.
Οπως ειπώθηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου, «η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών, η αποτροπή της ιδιωτικοποίησης και των σκουπιδιών και ο αποκλεισμός της ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων είναι καθήκον όλων μας.
»Για τον λόγο αυτό κατατέθηκε η αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ και πιστεύουμε ότι οι αρχές του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος και η τήρηση των κανόνων δικαίου, που δυστυχώς έχουν συρρικνωθεί δραστικά στη μνημονιακή εποχή που ζούμε, θα βρουν έδαφος για να συνεχιστούν και να ενταθούν, από κινήσεις πολιτών και κινήματα, πολύμορφες δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος».
«Ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης μόλυνε την Κορώνεια»
Κι εκτός από το ζήτημα τέθηκε για άλλη μία φορά το θέμα της ελλιπούς λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.
Οπως είπε ο πρόεδρος του περιβαλλοντικού συλλόγου του Λαγκαδά, Χρήστος Χατζηπαραδίσης, «το περιβαλλοντικό έγκλημα συνεχίζεται», αφού «μολύνθηκε ο υδροφόρος ορίζοντας, με τελικό αποδέκτη τη λίμνη Κορώνεια, που έχει καταστραφεί.
»Δεν έγιναν όσα συνοδά έργα προβλέπονταν (…), έχουν υπερβεί τις δύο κυψέλες και χωρίς να έχουν προετοιμάσει τις άλλες δύο δέχτηκαν μεγάλο φορτίο από σκουπίδια (…), έσπασαν οι σωληνώσεις και από τις μυρωδιές οι κάτοικοι της Ασσήρου δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους».