H αύξηση του δείκτη μισθών στο σύνολο της οικονομίας περιορίστηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2016 σε 0,2% (με εποχική διόρθωση) σε τρέχουσες τιμές και σε 0,7% σε σταθερές από 1% και 2,1% αντίστοιχα κατά το προηγούμενο τρίμηνο με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΑΤ, όπως σημειώνει ο ΣΕΒ στην εβδομαδιαία ανάλυση για την ελληνική οικονομία που κυκλοφόρησε χθες.
Η εξέλιξη του τελευταίου τριμήνου του 2016 συνδέεται με την αποδυνάμωση του ρυθμού αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Στο σύνολο του 2016 ο δείκτης μισθών παρουσίασε άνοδο 1,6% σε τρέχουσες τιμές και 2,5% σε σταθερές τιμές. Ας σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος δείκτης δεν σχετίζεται με τον συντελεστή ετήσιας μεταβολής μισθών που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, όπως έχει διευκρινίσει η ΕΛΣΤΑΤ.
Σύμφωνα με τη Στατιτιστική Υπηρεσία τα στοιχεία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του συντελεστή επειδή αυτός αποκλίνει από τον δείκτη κόστους εργασίας. Δεδομένου όμως ότι στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ υπάρχουν στοιχεία μισθών, αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κατάρτιση του συντελεστή που απαιτείται για τον υπολογισμό των συντάξεων, όπως αντιστοίοχων γίνεται σε διάφορες άλλες χώρες της Ευρώπης, αναφέρει ο ΣΕΒ.
Οσον αφορά στην αγορά εργασίας, το ποσοστό ανεργίας τον Δεκέμβριο παρέμεινε στο 23,1%, αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και μία μονάδα πιο κάτω σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2015, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σε σχέση με τον Νοέμβριο 2016 οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 12,7 χιλιάδες άτομα και οι άνεργοι κατά 2,3 χιλιάδες, ενώ το ποσοστό ανεργίας των νέων ηληκίας 15-24 ετών διαμορφώθηκε στο 45,2%, έναντι 45,7% τον προηγούμενο μήνα και 50,1% τον Δεκέμβριο 2015.
Πού έγιναν προσλήψεις
Η αγορά εργασίας, σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, μετά το αρνητικό ισοζύγιο του Ιανουαρίου, τον Φεβρουάριο επέστρεψε σε θετικές επιδόσεις με τις καθαρές προσλήψεις να εμφανίζουν την καλύτερη επίδοση από τον Φεβρουάριο 2001. Η αναλογία προσλήψεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης παρέμεινε σε επίπεδα ελαφρά αυξημένα σε σχέση με τον Φεβρουάριο 2016, αλλά σαφώς υψηλότερα της αναλογίας του Φεβρουαρίου 2015, επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική τάση αύξησης που καταγράφεται μετά το 2013, όταν σταμάτησε η μεγάλη πτώση της απασχόλησης της περιόδου 2010-2012. Οι προσλήψεις επικεντρώθηκαν σε κλάδους και επαγγέλματα που σχετίζονται με την εστίαση, τα καταλύματα και το εμπόριο αλλά και την υγεία (2.293 καθαρές προσλήψεις) και την εκπαίδευση (1.007 καθαρές προσλήψεις).