Ανάστατα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς δεν έχει ληφθεί μέριμνα για τη φοίτηση των τέκνων τους, αφού οι προθεσμίες εγγραφής λήγουν πολύ πριν από την ολοκλήρωση των μεταθέσεών τους σε νέες μονάδες
Από τον
Ανδρέα Κούτρα
Η βάσανος των μεταθέσεων για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων άρχισε και μαζί τα προβλήματα που αφορούν τόσο τα έξοδα μιας μετακόμισης όσο και την εγγραφή των παιδιών στα σχολεία.
Ειδικά για το δεύτερο θέμα, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει μεριμνήσει σχετικά, προκειμένου να καλύπτονται τα παιδιά των στρατιωτικών που λαμβάνουν μεταθέσεις πέραν της 15ης Ιουνίου, αλλά και οι αρμόδιες υπηρεσίες των Γενικών Επιτελείων αδυνατούν να βρουν ένα πιο ευέλικτο σύστημα, έτσι ώστε μέχρι και τον πρώτο μήνα του καλοκαιριού να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Τη φετινή χρονιά, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας, οι εγγραφές των μαθητών για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο και για την πρώτη τάξη του δημοτικού θα γίνουν αποκλειστικά από 1η έως 20 Μαΐου, ενώ οι εγγραφές των μαθητών στις άλλες βαθμίδες των σχολικών μονάδων της χώρας πραγματοποιούνται συνήθως από την 1η έως και τη 15η Ιουνίου.
Ασφυκτικό πλαίσιο
Το χρονικό αυτό πλαίσιο είναι εξαιρετικά ασφυκτικό, ειδικά για την πρώτη κατηγορία των μαθητών, αφού μόνο ορισμένες κατηγορίες στρατιωτικών, κυρίως οι αξιωματικοί, είναι αυτοί που γνωρίζουν μέχρι τις 20 Μαΐου αν θα πάρουν μετάθεση και πού. Εξαίρεση αποτελούν οι ανώτατοι αξιωματικοί, που μετά τις ετήσιες τακτικές κρίσεις ξέρουν πού θα τοποθετηθούν.
Συνέπεια του γεγονότος αυτού είναι, σε αρκετές περιπτώσεις, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να καταφεύγουν στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία ή να τρέχουν με την ψυχή στο στόμα να προλάβουν τις ημερομηνίες ή να κάνουν χρήση κάποιας ανοχής που δείχνουν τα σχολεία στις περιοχές της παραμεθορίου, όπου υπάρχει έντονο το στρατιωτικό στοιχείο. Σημειώνεται πως οι ένστολοι έχουν να τακτοποιήσουν επίσης τα της μετακίνησής τους, όπως και τις διαδικασίες της συνυπηρέτησης, αν ο σύζυγος ή η σύζυγος εργάζεται στο Δημόσιο.
Σε μια προσπάθεια να θεσμοθετηθεί το δικαίωμα των ενστόλων η εγγραφή των μαθητών να γίνεται με μια περίοδο χάριτος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) έστειλε στο υπουργείο Παιδείας σχετική επιστολή. «Οπως γνωρίζετε, οι μεταθέσεις των στρατιωτικών για την κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών κοινοποιούνται στα στελέχη που είναι υπό μετάθεση λίγο διάστημα πριν αυτές πραγματοποιηθούν, κατά την περίοδο του καλοκαιριού» επισημαίνει η ΠΟΕΣ και ζητά να εξεταστεί η δυνατότητα παράτασης των ημερομηνιών εγγραφής των παιδιών των υπό μετάθεση υπηρετούντων στις Ενοπλες Δυνάμεις στελεχών, για να διευκολυνθούν και να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα προσαρμογής στον νέο τόπο υπηρεσίας.
Το νέο σύστημα μεταθέσεων που εφαρμόζουν τα Επιτελεία είναι μεν πιο αξιοκρατικό, λόγω των μορίων, είναι όμως και πιο χρονοβόρο, αφού θα πρέπει να υπολογιστούν τα μόρια, να δημοσιοποιηθούν και να αντιμετωπιστούν τυχόν ενστάσεις.
Οι ενστάσεις προκαλούν επιπλέον καθυστερήσεις και μπορεί η ανακοίνωση των μεταθέσεων να γίνει ακόμη και στο τέλος Αυγούστου. Εκεί αρχίζει ο μεγάλος πονοκέφαλος. Ηδη σε περίοδο οικονομικής κρίσης τα έξοδα επιβαρύνουν σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.
Κόστος
Η αναζήτηση στέγης, αν δεν βρουν κατάλυμα σε κάποια από τα στρατιωτικά οικήματα, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά ακόμη μεγαλύτερο είναι το κόστος όταν η σύζυγος ή ο σύζυγος που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα δεν μπορεί να ακολουθήσει τον στρατιωτικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αναγκάζεται η οικογένεια να διατηρεί δύο σπίτια.
Τα τελευταία χρόνια, η ηγεσία του υπουργείου Αμυνας, αλλά και τα Γενικά Επιτελεία έχουν κάνει κάποιες σοβαρές προσπάθειες προκειμένου να αντιμετωπιστεί στο μέτρο του δυνατού το πρόβλημα στέγασης των στρατιωτικών που πρέπει να καλύψουν υπηρεσιακές ανάγκες πέραν του τόπου μόνιμης διαμονής τους, αλλά αυτό υφίσταται σε πολύ μεγάλο βαθμό ακόμη. Οι συνεχείς μεταθέσεις (αν και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει προσπάθεια να περιοριστούν στις απαραίτητες) είναι και ένας από τους βασικούς λόγους που οι νέοι διστάζουν να μπουν στις Ενοπλες Δυνάμεις.