Για την επιβολή των προστίμων θα υπολογίζονται στο εξής οι νέες (χαμηλότερες) αντικειμενικές αξίες – θα καταβάλλεται το 60% για όσα χτίστηκαν από το 1983 έως το 1993 – Για υπόγεια, σοφίτες κ.λπ. θα καταβάλλεται το 30% του προστίμου που αναλογεί, έναντι 50%
της Μαριάννας Τζάννε
Τον τέταρτο νόμο μέσα σε μία εξαετία για τα αυθαίρετα, ετoιμάζεται να νομοθετήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος μέσα στον Απρίλιο, ώστε να τον θέσει σε εφαρμογή στις 8 Μαΐου, οπότε λήγει και η τελευταία παράταση που έδωσε το Γενάρη, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης.
Ήδη, από τις αρχές του μήνα, έχει συγκροτηθεί η νέα Επιτροπή με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και επιστημόνων, προκειμένου να τροποποιήσει ή να βελτιώσει πτυχές του θεσμικού πλαισίου, που είχε καταρτίσει πέρσι, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία και είχε θέσει σε διαβούλευση.
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές το έργο της Επιτροπής αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 3 Απριλίου, με σκοπό στη συνέχεια το σχέδιο νόμου να περάσει από τις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και να εγκριθεί ως τα τέλη του επόμενου μήνα. Μολονότι ο χρόνος της νέας επεξεργασίας του νόμου είναι πολύ περιορισμένος, εντούτοις στο υπουργείο δεν θέλουν να δώσουν νέα παράταση καθώς ο ρυθμός των νέων δηλώσεων έχει πλήρως ατονήσει και ο λόγος είναι η προσμονή που έχει καλλιεργήσει στον κόσμο, το νέο και ελκυστικότερο από πλευράς προστίμων θεσμικό πλαίσιο.
Με βάση την απόφαση, η σύνθεση της μη αμειβόμενης ομάδας εργασίας είναι 9μελής με στόχο την επεξεργασία των σχολίων και υπομνημάτων που υποβλήθηκαν κατά τη δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου. Επίσης θα αναλάβει την αξιολόγηση των προτάσεων για τροποποίηση και βελτίωσή τουνόμου, οι οποίες διατυπώθηκαν μετά τη διαβούλευση από τις επιτροπές μελών της διοίκησης, καθώς και εκπροσώπων μηχανικών, αρχιτεκτόνων κ.α που ορίστηκαν με αποφάσεις των φορέων τους (ΤΕΕ, ΣΑΔΑΣ, ΣΕΠΟΧ , ΣΕΜΠΧΑ,ΕΕΤΕΜ, Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών, Σύλλογος Τοπογράφων Μηχανικών).
Ο σχεδιασμός που έχει γίνει, προβλέπει ότι οι δόσεις πληρωμής του προστίμου θα είναι 80 με ταυτόχρονο περιορισμό των ποινών. Για παράδειγμα,το παράβολο, μειώνεται στο μισό και διαμορφώνεται στα 250 ευρώ για αυθαιρεσίες έως 100 τ.μ., 500 ευρώ για αυθαιρεσίες 100-500 τ.μ., 1.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 500-2.000 τ.μ., 4.000 ευρώ για αυθαιρεσίες 2.000-5.000 τ.μ. Σταθερό μένει το παράβολο για αυθαιρεσίες άνω των 5.000 τ.μ., στα 10.000 ευρώ.
Επιπλέον, στο σύστημα του υπολογισμού των προστίμων θα υπολογίζονται στο προσεχές μέλλον οι νέες (χαμηλότερες) αντικειμενικές αξίες, θα καταβάλλεται το 60% για όσα χτίστηκαν από το 1983 έως το 1993 ενώ για υπόγεια, σοφίτες κ.λπ. θα καταβάλλεται το 30% του προστίμου που αναλογεί, έναντι 50%. Ο νέος νόμος φιλοδοξεί παράλληλα να ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή της Τράπεζας Γης και της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, αλλά και να ευνοήσει όσους σπεύσουν να υποβάλλουν δηλώσεις με την έναρξη του νέου πλαισίου προσφέροντας έκπτωση 20%.