Συμβασιούχοι: Κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ε.Σ. μετά το Πάσχα

667

Mετά το Πάσχα πρόκειται να εξεταστεί από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου το θέμα της αντισυνταγματικότητας ή μη της παράστασης συμβάσεων στους ΟΤΑ αλλά και το Δημόσιο. Αυτό τόνισε η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησής της με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη.

Υπενθυμίζεται ότί, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, οι αποφάσεις των Επιτρόπων σε όλη την Ελλάδα σε σχέση με την καταβολή των δεδουλευμένων στους συμβασιούχους είναι αντιφατικές, καθώς ένα τμήμα τους υπογράφει τα σχετικά εντάλματα πληρωμής ενώ ένα άλλο θεωρεί ότι η παράταση προσκρούει στο άρθρο 103 του Συντάγματος και το ΠΔ 164//2004 (Παυλόπουλου).

Να σημειωθεί ότι, όωπς είχε αοκαλύψει η  aftodioikisi.gr, η τελευταία απόφαση (ΠΡΑΞΗ 42/14.2.2017) του 1ο (Ι) Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ), θέτει και πάλι θέμα 24μηνου για την παραμονή συμβασιούχων στην εργασία τους.

 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης, ο κ. Πατούλης επισήμανε στην κα Θεοτοκάτου ότι οι εργαζόμενοι παραμένουν σε ομηρεία και πρόσθεσε πως εκκρεμούν πολλά προβλήματα τόσο στους προϋπολογισμούς των Δήμων όσο και στη μισθοδοσία των εργαζομένων.

Από την πλευρά της η κα Θεοτοκάτου, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου της ΚΕΔΕ, ενημέρωσε τον κ. Πατούλη πως το θέμα θα εξεταστεί από την ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετά το Πάσχα.

Πατούλης: Να καλυφθούν από τον Κρατικό προϋπολογισμό οι δαπάνες

Ειδικότερα ο κ. Πατούλης  αναφέρθηκε στην Πράξη του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με την οποία κρίθηκε μη νόμιμη και αντισυνταγματική η επαναπρόσληψη των συμβασιούχων, καθώς μετά την κάλυψη εποχικών αναγκών, κατά το πρώτο 8μηνο της σύμβασης τους, καλύπτουν πλέον πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Συγκεκριμένα , οι κατά τόπον Επίτροποι, εξακολουθούν να αρνούνται να υπογράψουν τα εντάλματα πληρωμής των εργαζομένων στην καθαριότητα,  των οποίων οι συμβάσεις παρατάθηκαν σύμφωνα με την προηγούμενη νομοθεσία, παρά τη νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε το αρμόδιο υπουργείο.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως έχει προκύψει μεγάλο ζήτημα και για τα οικονομικά των δήμων με δεδομένο ότι κάποιοι δήμοι, πριν τη νομοθέτηση περί αυτοδίκαιης παράτασης των συμβάσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα, ξεκίνησαν διαδικασίες για την πρόσληψη συμβασιούχων στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ενημέρωσε την κα Θεοτοκάτου πως η ΚΕΔΕ, με σχετική απόφαση του διοικητικού της συμβουλίου, πρότεινε η  κάλυψη της δαπάνης των συμβασιούχων που προσλήφθηκαν ως υπερβάλλον προσωπικό για τις ανάγκες της καθαριότητας, να καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, ώστε να αποφευχθεί αύξηση των ανταποδοτικών τελών και επιβάρυνση των δημοτών για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών μισθοδοσίας πολλαπλάσιου προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων.

Ωστόσο, η ως άνω πρόταση της ΚΕΔΕ δεν υιοθετήθηκε με συνέπεια οι δαπάνες πληρωμής του προσωπικού αυτού να επιβαρύνουν τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ.

Επιπρόσθετα, όπως ανέφερε, τεράστιο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί καθώς δεν επιτρέπεται πλέον στους δήμους να απασχολούν τους συγκεκριμένους συμβασιούχους πέραν των 24 μηνών. Με τις συνεχείς παρατάσεις των 8μηνων συμβάσεων όμως, την 31/12/2016 σε πολλούς δήμους οι εργαζόμενοι συμπλήρωσαν συνολικό χρονικό διάστημα 24 μηνών διότι δεν είχαν προχωρήσει κάποιοι δήμοι σε διαδικασίες πρόσληψης νέων συμβασιούχων, με κίνδυνο να μην είναι δυνατή περαιτέρω ανανέωση των συμβάσεων αυτών.

ΠΗΓΗaftodioikisi.gr