Ουσιαστικά οι δικαστικές και εισαγγελικές Αρχές ακολουθούν το “μοτίβο” έρευνας που ακολουθήθηκε για τον Ακη Τσοχατζόπουλο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνούν τον τρόπο με τον οποίο απέκτησε την ακίνητη περιουσία του ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Άμυνας και αν η -τυχόν- ροή μαύρου χρήματος διοχετεύθηκε σε αυτή.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με την αποκάλυψη πως ήδη οι Ελβετικές Αρχές έχουν εντοπίσει τρεις “ζωντανούς” με την νομική έννοια – δηλαδή μη παραγεγραμμένους – λογαριασμούς του στην Ελβετία ανοίγει την έρευνα και ταυτόχρονα δίνει “ζωντάνια” και νόημα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη κληθεί για σήμερα ως μάρτυρας ο πρόεδρος του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης, ο οποίος πρώτος μίλησε για την ύπαρξη των λογαριασμών κατά τη συζήτηση για τη σύσταση της προανακριτικής.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής του Ποταμιού κατήγγειλε πως: “είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι ελβετικές τράπεζες γνωστοποίησαν στις ελληνικές αρχές ότι υπάρχουν 3 λογαριασμοί στο όνομα του κ. Παπαντωνίου και της γυναίκας του”.
Παράλληλα, ζήτησε από τον πρώην υπουργό να απαντήσει τι είναι αυτοί οι λογαριασμοί, τι λεφτά έχουν και τι κινήσεις έχουν γίνει, τονίζοντας ότι η ύπαρξη αυτών των λογαριασμών οδήγησε στη διαδικασία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής.
Οι λογαριασμοί
Ηδη το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης έχει στείλει αίτημα δικαστικής στις 22 Μαρτίου στις Ελβετικές Αρχές οι οποίες έχουν ενημερώσει ότι στο πλαίσιο έρευνας για ξέπλυμα που γίνεται εκεί, εντόπισαν 3 λογαριασμούς του πρώην υπουργού με μια σημαντική ιδιαιτερότητα. Αυτοί έκλεισαν το 2008, το 2011 ενώ ο τρίτος είναι για ασφαλιστήριο συμβόλαιο, συνεπώς δεν έχουν υποπέσει σε οποιαδήποτε παραγραφή , όπως π.χ τυχόν αδικήματα που συνδέονται με τον γνωστό λογαριασμό της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου (έχει καταδικαστεί για αυτόν ο κ.Παπαντωνίου για την υπόθεση πόθεν έσχες) ο οποίος έχει κλείσει προ του 2001.
Αυτό, σύμφωνα με νομικές εκτιμήσεις σημαίνει πως ούτε τυχόν δωροδοκία, ούτε το ξέπλυμα έχουν υποπέσει σε παραγραφή. Άλλωστε το γεγονός ότι δεν υπάρχει παραγραφή για αδικήματα που δε σχετίζονται με τα υπουργικά καθήκοντα (όπως είναι η είσπραξη μιζών) είχε επισημάνει και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος. Πολλώ δε μάλλον αν οι Ελβετοί ανταποκριθούν θετικά (κάτι πολύ πιθανόν) στο αίτημα που έστειλε το υπουργείο Δικαιοσύνης στις 22 Μαρτίου και στείλει τις κινήσεις των επίμαχων λογαριασμών. Κάτι τέτοιο θα δώσει “ζωή” και υπόσταση στην προανακριτική επιτροπή για τον Γιάννο Παπαντωνίου