Αποζημίωση 53.678 ευρώ στο ελληνικό δημόσιο καλείται να καταβάλλει πυραγός του πυροσβεστικού σώματος καθώς αποχώρησε από το Σώμα χωρίς να έχει συμπληρώσει την υποχρεωτική 10ετή θητεία. Το ποσό αποζημίωσης επιδίκασε το Γ Τμήμα του ΣτΕ και αφορά τα έξοδα του δημοσίου για την εκπαίδευσή του ως χειριστής αεροσκαφών. Το ποσό της αποζημίωσης αντιστοιχεί στους μισθούς τους οποίους θα έπαιρνε από την ημέρα της αυθαίρετης αποχώρησής του το 2010 μέχρι την ημέρα της υποχρεωτικής παραμονής στο Πυροσβεστικό Σώμα, δηλαδή μέχρι το 2016.
Ο πυραγός 4 χρόνια μετά την εκπαίδευσή του, τον Μάρτιο του 2010 υπέβαλε δυο αιτήσεις με την οποίες ζήτησε να παραιτηθεί από την υπηρεσία λόγω θεμελιώσεως συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Όταν αυτές απορρίφθηκαν προσπάθησε ακόμη και να θέσει υποψηφιότητα δημοτικού συμβούλου στις Δημοτικές εκλογές προκειμένου να αποχωρήσει. Τελικά εξαφανίστηκε και η υπόθεση κατέληξε στη δικαιοσύνη η οποία αποφάνθηκε υπέρ του δημοσίου: “οι εκπαιδευόμενοι κατά τη διάρκεια της φοιτήσεώς τους, η οποία είναι δωρεάν, λαμβάνουν πλήρεις αποδοχές και απολαμβάνουν παροχές κοινωνικής ασφαλίσεως” αναφέρει το δικαστήριο επισημαίνοντας πως “υπό τα δεδομένα αυτά, το νομοθετικό μέτρο της 10ετούς παραμονής είναι εύλογο, δεν συνιστά υπέρμετρο περιορισμό ως προς την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του οικειοθελώς υπαχθέντος σε εκπαίδευση και δεν θίγει το δικαίωμα του υπηρετούντος προς εργασία, καθώς, πάντως, είναι γνωστό εκ των προτέρων στον κάθε ενδιαφερόμενο.
Συνεπώς, η διάταξη του άρθρου 25 του ν. 2800/2000 δεν είναι αντίθετη προς τα άρθρα 5 και 22 του Συντάγματος”. Κι αυτό γιατί η υποχρέωση 10ετούς θητείας “αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση υπέρτερου δημόσιου σκοπού, ο οποίος ανάγεται στην οργάνωση, τον προγραμματισμό και εν τέλει στην εξασφάλιση της διαρκούς ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος για την εκπλήρωση της αποστολής του, η οποία πλήττεται σε περίπτωση που τα στελέχη αυτά, αφού εκπαιδευθούν, μετά και από προγραμματισμό των αναγκών του Πυροσβεστικού Σώματος σε στελεχιακό δυναμικό, αποχωρούν προώρως από την υπηρεσία”.