Τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίαιης υποτροπής καταδίκων, που αποφυλακίστηκαν με τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου και έχουν προκαλέσει εύλογη ανησυχία στους πολίτες και σκληρή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οδήγησαν την κυβέρνηση σε πλήρη επανεξέταση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, σύμφωνα με πληροφορίες, κινείται ήδη σε τρεις κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανέλεγκτης δράσης επικίνδυνων κακοποιών, οι οποίοι αποφυλακίζονται με βάση τη νομοθεσία που ισχύει και πριν προλάβουν καλά καλά να βγουν από τις φυλακές εγκληματούν εκ νέου.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο υπουργός δίνει άμεση προτεραιότητα στις αποφυλακίσεις αλλοδαπών καταδίκων, οι οποίοι βγαίνουν από τις φυλακές καθώς έχουν εκτίσει τις ποινές τους, χωρίς όμως να έχουν στο μεταξύ απελαθεί, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτοι. Ο αριθμός τους υπολογίζεται σε 150 και αποτελούν, κατά βάση, τον σκληρό πυρήνα εκείνων που ξαναπέφτουν στο έγκλημα και διαθέτουν βαρύ εγκληματικό παρελθόν. Γι’ αυτό είναι και οι πιο επικίνδυνοι, όπως προκύπτει, άλλωστε, τις τελευταίες μέρες και εκ του αποτελέσματος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τα πρόσφατα αιματηρά περιστατικά ληστειών και δολοφονιών, ο κ. Κοντονής επιχειρεί, άμεσα, να αλλάξει το σύστημα των απελάσεων, ώστε οι συγκεκριμένοι κακοποιοί να απελαύνονται ταυτόχρονα με την αποφυλάκισή τους. Μέχρι τώρα όμως τα πράγματα εξελίσσονται διαφορετικά.
Οι ποινές
Οι συγκεκριμένοι, μόλις εκτίουν τις ποινές τους για βαριά αδικήματα, αποφυλακίζονται με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου, δεν έχουν όμως απελαθεί και επανέρχονται ανέλεγκτοι, ουσιαστικά, στον εγκληματικό στίβο, αλλά εντός των ελληνικών ορίων. Πριν από τον νόμο Παρασκευόπουλου, ο οποίος στην πραγματικότητα εφάρμοσε επί το ελαστικότερο προγενέστερες νομοθετικές επιλογές για αποσυμφόρηση των φυλακών, οι αλλοδαποί κατάδικοι έμεναν μέσα, έστω κι αν είχαν εκτίσει τις ποινές τους, εν αναμονή των απελάσεών τους, γεγονός παράνομο, που είχε ως αποτέλεσμα να εισπράττει η χώρα μας ποινές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Συν τοις άλλοις προκαλούνταν το αδιαχώρητο εντός των φυλακών.
Το δεύτερο πεδίο, στο οποίο επιχειρείται παρέμβαση για τον έλεγχο των βαρυποινιτών που εγκληματούν βγαίνοντας από τις φυλακές, είναι η προσπάθεια επέκτασης του συστήματος γεωεντοπισμού – πρόκειται για το λεγόμενο «βραχιολάκι». Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δικαιοσύνης ρίχνει τώρα το βάρος στην επέκταση εφαρμογής του μέτρου, ώστε επικίνδυνοι κακοποιοί που είναι έξω με άδεια ή εκείνοι που αποφυλακίζονται, αλλά δεν έχουν ακόμα απελαθεί, να παρακολουθούνται από τις αρμόδιες αρχές και να ελέγχεται, κατά το δυνατόν, η δράση τους.
Οι προσδοκίες
Βεβαίως, στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί ότι το λεγόμενο «βραχιολάκι», αν και δημιούργησε προσδοκίες για αποσυμφόρηση των φυλακών και έλεγχο των κρατουμένων που είναι έξω, δεν κατάφερε τελικά να τις δικαιώσει. Τουλάχιστον αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την έως τώρα εφαρμογή του. Kι αυτό γιατί ελάχιστοι έχουν κάνει χρήση του, ενώ και οι δικαστικές αρχές είναι επιφυλακτικές για την εφαρμογή του, προφανώς επειδή έχουν τους λόγους τους, με βάση τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του.
Πέραν όμως των μέτρων, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε ήδη και ευρεία αλλαγή του λεγόμενου νόμου Παρασκευόπουλου. Στόχος του, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να «κλείσει» η πόρτα της φυλακής και να περιοριστούν οι αποφυλακίσεις για κρατούμενους, που έχουν καταδικαστεί για βαριάς μορφής αδικήματα, όπως ανθρωποκτονίες που τελέστηκαν με ειδεχθή τρόπο ή με ιδιαίτερη σκληρότητα, βιασμούς, ληστείες μετά φόνου και άλλα.
Με την ισχύουσα νομοθεσία, που ψηφίστηκε επί υπουργίας Παρασκευόπουλου, των ευεργετικών διατάξεων του νόμου εξαιρούνται μόνον εκείνοι που έχουν καταδίκες για κακουργήματα σε βάρος ανηλίκων, ενώ στους κρατούμενους που μπορούν να αποφυλακιστούν πρόωρα περιλαμβάνονται, με αυτόν τον νόμο, ανάπηροι και ανήλικοι, και βεβαίως οι αλλοδαποί που δεν έχουν απελαθεί, έχουν όμως εκτίσει την ποινή τους και προ του νόμου Παρασκευόπουλου έμεναν «μέσα».
Ποιος θα κρίνει
Παράλληλα, στις αλλαγές του νόμου Παρασκευόπουλου, που έχει δεχθεί επικρίσεις από πολλές πλευρές, το υπουργείο Δικαιοσύνης εντάσσει και άλλες που σχετίζονται με το ποιος θα αποφασίζει ποιοι κρατούμενοι μπορούν να αποφυλακιστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοντονής θα περιλάβει διάταξη που θα προβλέπει δικαστικό συμβούλιο ή υπηρεσιακό συμβούλιο ή και τα δύο, τα οποία θα αποφασίζουν εξατομικευμένα για τον κάθε κρατούμενο.
Με τον ισχύοντα νόμο, ο κρατούμενος βγαίνει αν έχει ορισμένες βασικές προϋποθέσεις, δηλαδή:
α) Αν έχει εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο από την ποινή του.
β) Αν έχει ποσοστά αναπηρίας και λοιπά.
Να σημειωθεί ότι συνολικά με τον νόμο Παρασκευόπουλου αποφυλακίστηκαν περί τους 2.000 κρατούμενους από τους οποίους περί τους 150 είναι με βαρύ εγκληματικό παρελθόν.