Η υπόθεση του “Αμρί”, του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Βερολίνο, επιτάχυνε τη λήψη αυστηρότερων μέτρων για την αποτροπή τρομοκρατικών ενεργειών. Η ψήφιση των σχετκών νόμων έγινε σήμερα στη Βουλή.
Προφυλάσσεται καλύτερα η εσωτερική ασφάλεια μιας χώρας με την αυστηροποίηση των νόμων της; Θετικά απαντά ο μεγάλος συνασπισμός στο ερώτημα και προχωρά σήμερα στην ψήφιση σειρά νομοθετημάτων που αφορούν τομείς ασφάλειας των πολιτών αλλά και των σωμάτων ασφαλείας.
Ηλεκτρονικό βραχιόλι
Στην μακρά ατζέντα περιλαμβάνεται νόμος για το λεγόμενο ηλεκτρονικό βραχιόλι που θα επιτρέπει την καλύτερη παρακολούθηση τρομοκρατών ή επίδοξων τρομοκρατών μετά την αποφυλάκισή τους και ενδεχομένως την έγκαιρη αποτροπή τρομοκρατικών πράξεων. Μέχρι τώρα ηλεκτρονικό βραχιόλι φορούσαν μόνο οι υπότροποι δράστες σεξουαλικών εγκλημάτων. Ένα άλλο νομοθέτημα αφορά τα προσωπικά δεδομένα επιβατών αεροπορικών εταιρειών με πτήσεις από και προς τη Γερμανία. Στο εξής οι αεροπορικές εταιρείες υποχρεούνται να δίνουν στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος λεπτομερή στοιχεία των επιβατών τους, ονοματεπώνυμο, αριθμό πιστωτικής κάρτας, αριθμό αποσκευών ή ακόμη και όνομα συνταξιδιωτών τους.
Στόχος η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας αλλά και του οργανωμένου εγκλήματος. Για την προστασία των αστυνομικών δυνάμεων, πυροσβεστών και διασωστών από καθημερινές επιθέσεις που δέχονται προβλέπονται ποινές φυλάκισης μέχρι και πέντε χρόνων ακόμη κι αν εκτελούν απλά υπηρεσιακά καθήκοντα, όπως περιπολίες ή καταγραφή στοιχείων αυτοκινητιστικού ατυχήματος.
Και προεκλογικές κορώνες
Σε ό,τι αφορά την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία κατά του Εγκλήματος επιχειρείται αναδιαμόρφωση του τρόπου λειτουργίας της υπηρεσίας. Από το 2009 έχει επιτραπεί στις κρατικές υπηρεσίες η παρακολούθηση τηλεφωνικών και διαδικτυακών επικοινωνιών υπόπτων με συνομιλητές τους, η τοποθέτηση λογισμικού παρακολούθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών και κρυφών καμερών σε σπίτια. Πέρυσι το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε εν μέρει αντισυνταγματικές αυτές τις μεθόδους παρακολούθησης. Έτσι η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει τη σχετική νομοθεσία. Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ αποκάλεσε τις αλλαγές “θεμελιώδη εκσυγχρονισμό της τεχνολογίας πληροφοριών που διαθέτει η αστυνομία”.
Ο τομέας της εσωτερικής ασφάλειας προσφέρεται και για προεκλογικό αγώνα, όπως φάνηκε στις δηλώσεις πολιτικών από τα δύο κόμματα. “Δεν θέλω να κρύψω ότι πολλά για πολλά από όσα επιτύχαμε, έπρεπε να πιέσουμε τους Σοσιαλδημοκράτες”, είπε ο ντε Μεζιέρ. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κ.Ο του SPD Τόμας Όπερμαν επεσήμανε τις πολλές παραλείψεις των τελευταίων 12 χρόνων στον τομέα εσωτερικής ασφάλειας. “Ελπίζω στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο υπουργός Εσωτερικών να είναι Σοσιαλδημοκράτης”.