Ούτε μία, ούτε δύο αλλά 48 φορές η ποινή της ισόβιας κάθειρξης επιβλήθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 57χρονο Σύριο, για κάθε έναν από τους Ιρακινούς που μετέφερε πριν από ενάμιση χρόνο στο Φαρμακονήσι με αποτέλεσμα δώδεκα άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους στη θάλασσα, από τα οποία τα έξι ήταν παιδιά, και να αγνοούνται άλλοι 12 πρόσφυγες!
Μία ακόμη τραγωδία από τις δεκάδες που έχουν «γραφτεί» στα παγωμένα νεαρά του Αιγαίου, αναβίωσε χθες στην αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου όπου εκδικάστηκε η υπόθεση 57χρονου Σύριου, ο οποίος φέρεται ως ο χειριστής του σκάφους στο οποίο στοιβάχτηκαν περίπου 50 άνθρωποι για να έρθουν από τα τουρκικά παράλια στα νησιά μας.
Τον 57χρονο βάραιναν οι κατηγορίες της παράνομης μεταφοράς με πλωτό μέσο από το εξωτερικό στην Ελλάδα κατά συρροή πολιτών τρίτης χώρας που δεν είχαν δικαίωμα εισόδου στο ελληνικό έδαφος με σκοπό την κερδοσκοπία, πράξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και τελικά επήλθε ο θάνατος, πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια πράξη από την οποία μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και παράνομη είσοδο στη χώρα μας.
Το δικαστήριο έκρινε αθώο τον 57χρονο για την πρόκληση ναυαγίου και ένοχο για την μεταφορά εκ κερδοσκοπίας και την παράνομη είσοδο και του επέβαλλε την ποινή της ισόβιας κάθειρξης και χρηματικό πρόστιμο 700.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο, δηλαδή κατά συγχώνευση 48 φορές ισόβια κάθειρξη, 3 μήνες φυλάκιση και συνολικό χρηματικό πρόστιμο 5.401.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκε η κ. Παναγιώτα Παπαβασιλείου.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το πολύνεκρο ναυάγιο σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου 2015 βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου, όταν ξύλινο σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες από την Τουρκία στην Ελλάδα, βυθίστηκε. Σκάφος της Frontex μετά από τηλεφώνημα στον ευρωπαϊκό αριθμό κλήσης έκτακτης ανάγκης εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή δεκάδες άτομα στη θάλασσα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των προσφύγων, στο σκάφος που βυθίστηκε υπό αδιευκρίνιστη αιτία και ενώ στην περιοχή ήταν καλές οι καιρικές συνθήκες, επέβαιναν περίπου 50 άτομα.
Σκάφη του λιμενικού σώματος και κανονιοφόρος του πολεμικού ναυτικού περισυνέλεξαν από τη θαλάσσια περιοχή 26 άτομα και ειδικότερα 17 άνδρες, 5 γυναίκες και 4 παιδιά. Ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας παρέλαβε δύο κορίτσια ηλικίας 8 έως 12 ετών από το πλοίο VOS GRACE της FRONTEX, στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο Αγαθονήσι και τα μετέφερε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Σάμου και από εκεί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα υποθερμίας.
Ωστόσο σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων αγνοούνταν άλλοι 12 άνθρωποι για τον εντοπισμό των οποίων πραγματοποιήθηκαν έρευνες με ελικόπτερο, δυο σκάφη του Λιμενικού εκ των οποίων ένα ναυαγοσωστικό, μια κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού και ιδιωτικό σκάφος.