Την επέμβαση της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου για τον ποινικό κολασμό ιδιοκτήτη γνωστού καταστήματος τατουάζ και body piercing στην πόλη της Ρόδου, αξιώνουν οι γονείς μιας 16χρονης μαθήτριας, που υποβλήθηκε σε piercing του άνω χείλους της χωρίς την συγκατάθεσή τους κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας!
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τέτοιου είδους «αισθητικές» παρεμβάσεις σε ανήλικα παιδιά επιτρέπονται μόνο κατόπιν συναίνεσης του γονέα με την υποβολή μάλιστα υπεύθυνης δήλωσης υπογεγραμμένης με βεβαίωση της γνησιότητάς της από αστυνομικό τμήμα ή ΚΕΠ.
Αλλως τα παιδιά κάτω των 18 ετών μπορούν να υποβληθούν σε tattoo ή piercing συνοδευόμενα από έναν εκ των γονέων τους.
Το ανήλικο κορίτσι μετέβη συγκεκριμένα στο γνωστό studio και τρύπησε με κρίκο το άνω χείλος της εσωτερικά χωρίς να τηρηθεί ο νόμος, θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο την υγεία της, όπως υποστηρίζει ο πατέρας της, διότι αντιμετωπίζει αιματολογικά προβλήματα.
Η μητέρα της είδε έκπληκτη τον κρίκο, που ήταν κρυμμένος κάτω από το άνω χείλος της και έσπευσε να κινήσει με τον σύζυγό της τις διαδικασίες για τον ποινικό έλεγχο του tattoo artist.
Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τα τατουάζ, που αφαιρούνται πιο δύσκολα, το body piercing δε θεωρείται μια μόνιμη επέμβαση στο σώμα, καθώς οι τρύπες μπορούν να κλείσουν αρκετά εύκολα, όταν το άτομο δεν τοποθετήσει σε αυτές κοσμήματα για ένα διάστημα.
Τα τατουάζ και το body piercing μπορεί να αποτελούν έναν τρόπο έκφρασης, μέσα εκτόνωσης της έντασης, αλλά και ένα σήμα.
Μπορεί να σημαίνουν «δες με» ή να υπονοούν την επιθυμία μιας πιο κλειστής οριοθέτησης του εαυτού μεταφέροντας το μήνυμα «μείνε μακριά μου».
Όπως έχει συμβεί και με πολλά άλλα φαινόμενα, ενώ τα τατουάζ και το body piercing κάποτε αποτελούσαν καινοτομία και υποδήλωναν μια ιδιαίτερη στάση απέναντι στα πράγματα ή και μια αντικοινωνική συμπεριφορά, πλέον έχουν γίνει και στοιχείο της μόδας.
Το Body piercing είναι μια επεμβατική διαδικασία με κινδύνους. Σε μια έρευνα του 2005 με 10.503 άτομα άνω των 16 ετών στην Αγγλία ,αναφέρθηκαν επιπλοκές που ανέρχονται στο 31% των piercings, με επαγγελματική βοήθεια να είναι απαραίτητη σε 15,2%,το 0,9% να έχει επιπλοκές αρκετά σοβαρές ώστε να απαιτούν εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Ορισμένοι κίνδυνοι της σημείωσης περιλαμβάνουν:
-Αλλεργική αντίδραση στο μέταλλο στο piercing κοσμήματα, ιδιαίτερα νικέλιο. Αυτός ο κίνδυνος μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με τη χρήση υψηλής ποιότητας κοσμημάτων που κατασκευάζονται από τιτάνιο ή νιόβιο ή παρόμοια αδρανή μέταλλα.
-Λοίμωξη, βακτηριακή ή ιογενής, κυρίως από Staphylococcus aureus, ομάδα Α στρεπτόκοκκο και Pseudomonas spp.
-Περίσσεια ουλώδη ιστό, συμπεριλαμβανομένων των υπερτροφικών ουλών και χηλοειδών σχηματισμών. Αν και τα τρυπήματα μπορούν να αφαιρεθούν, μπορεί να αφήσει μια τρύπα ή μια ουλή.
-Φυσικό τραύμα συμπεριλαμβανομένων σχίσιμο, τριβή ή πρόσκρουση του τόπου piercing, μπορεί να προκαλέσει οίδημα και καθυστέρηση επούλωσης.
– Προφορική τραύμα , συμπεριλαμβανομένων την ύφεση των ούλων και το οδοντιατρικό κάταγμα και τη φθορά.
Επόμενο άρθρο Η Θέμιδα «εκλογίκευσε» το θαύμα της φύσης