Επελέγη σχεδόν ομόφωνα (10 ψήφοι υπερ και 1 κατά) από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο
Άρωμα γυναίκας και πάλι στη θέση της επικεφαλής Εισαγγελέως Διαφθοράς.
Η αντεισαγγελέας Εφετών Ελένη Τουλουπάκη αντικατέστησε για την επόμενη διετία την Ελένη Ράικου η οποία πρόσφατα και αιφνίδια παραιτήθηκε από τη θέση αυτή.
Ειδικότερα, σήμερα το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (ΑΔΣ) του Αρείου Πάγου με πρόεδρο την Βασιλική Θάνου, με εισηγητή τον αρεοπαγίτη Χαράλαμπο Μαχαίρα και με την συμμετοχή της Εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου επέλεξε σχεδόν ομόφωνα (10 υπέρ 1 κατά) την κυρία Τουλουπάκη να είναι επικεφαλής εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς.
Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του ΑΔΣ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο μόνος που εξέφρασε διαφορετική γνώμη για το πρόσωπο της νέας εισαγγελέως διαφθοράς ήταν ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου Αθανάσιος Κατσιρώδης, ο οποίος πρότεινε άλλους αρχαιότερους στην ιεραρχία εισαγγελικούς λειτουργούς για την επίμαχη θέση.
Η 52χρόνη κυρία Τουλουπάκη εισήλθε στο δικαστικό Σώμα την 1η Οκτωβρίου 1999, ενώ για δεύτερη δικαστική χρονιά, είχε οριστεί επικεφαλής στο Ανακριτικό Γραφείο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και παράλληλα ανήκε στην ομάδα του Οικονομικού Εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου.
Η κυρία Τουλουπάκη είναι η εισαγγελική λειτουργός η οποία με άλλους δύο συναδέλφους της έλαβε καταθέσεις και στοιχεία από τον πρώην υπάλληλο της Τράπεζας HSBC Ερβέ Φαλτσιανί για την περιβόητη λίστα Λαγκάρντ. Χειρίζεται και διερευνά και τις υπόλοιπες λίστες με Έλληνες μεγαλοκαταθέτες, ενώ πρόσφατα ταξίδεψε με τον κ. Αθανασίου στη Χάγη, όπου συναντήθηκαν και ζήτησαν από τη Γενική Εισαγγελέα του Παναμά στοιχεία για τους Έλληνες των Panama Papers.
Τι προηγήθηκε
Η Ελένη Ράικου παραιτήθηκε λίγες μέρες πριν την λήξη της θητείας της την 11η Μαΐου 2017, ενώ την 11η Μαίου 2015 είχε ανανεωθεί από το ΑΔΣ για ακόμη μια διετία η θητεία της στην θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς.
Συγκεκριμένα, η κυρία Ράϊκου την 24ή Μαρτίου παραιτήθηκε αιφνιδιαστικά από επικεφαλής εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς με έγγραφο που απέστειλε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Κάτι που αμέσως σηματοδότησε την αντικατάστασή της από την έρευνα για την περιβόητη υπόθεση της Novartis.
Στο έγγραφο παραίτησής της η κυρία Ράικου αναφέρει πως έχει στοχοποιηθεί. Κατονομάζει συγκεκριμένα συμφέροντα και ότι δεν προτίθεται να μετατραπεί σε «Ιφιγένεια».
Υπενθυμίζεται ότι η κυρία Ράικου έχει διατελέσει και προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών.
Όπως είναι γνωστό η θέση του Εισαγγελέα Διαφθοράς δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 2013, με στόχο τον συντονισμό και την εποπτεία των εισαγγελικών ερευνών για τη διερεύνηση και την καταπολέμηση της διαφθοράς, την κατασπατάληση του βρώμικου χρήματος και τον έλεγχο κακοδιαχείρισης εσόδων και εξόδων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.