Οι Βρυξέλλες αρχίζουν να αποκόπτουν συστηματικά βρετανικές εταιρείες από ευρωπαϊκές συμβάσεις δισ. ευρώ και να καλούν τις εταιρείες να μετεγκατασταθούν σε μία από τις 27 χώρες που θα παραμείνουν στην Ε.Ε., σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της Κομισιόν που αποκαλύπτουν οι Financial Times. Παράλληλα, η Κομισιόν καλεί τις ευρωπαϊκές υπηρεσίες να προετοιμαστούν να «αποσυνδέσουν» τη Βρετανία από ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων, στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη μελλοντική εταιρική σχέση των δύο πλευρών. Πρακτικά, το Brexit έχει αρχίσει να πλήττει οικονομικά και πολιτικά τη Βρετανία πολύ πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία αποχώρησης ενδεχομένως την άνοιξη του 2019.
Στο εσωτερικό σημείωμα που εστάλη στις αρχές Απριλίου, και το οποίο υπογράφουν κορυφαίοι κοινοτικοί αξιωματούχοι, καλείται το προσωπικό της Επιτροπής να αποφύγει «αχρείαστες επιπρόσθετες περιπλοκές» με τη Βρετανία πριν από το 2019, αναδεικνύοντας το «πάγωμα» των σχέσεων των δύο πλευρών. Οι υπάλληλοι της Κομισιόν καλούνται ρητά να ενθαρρύνουν ιδιωτικές εταιρείες που έχουν την έδρα τους στη Βρετανία, ώστε να αρχίσουν να προετοιμάζονται για μετεγκατάσταση σε μία από τις 27 χώρες που θα παραμείνουν στην Ενωση, εάν επιθυμούν να διατηρήσουν πρόσβαση στην κοινή ευρωπαϊκή αγορά. Οπου υπάρχει η νομική δυνατότητα, η Κομισιόν και οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες θα αρχίσουν να «λαμβάνουν υπ’ όψιν» το γεγονός ότι η Βρετανία μπορεί να γίνει «τρίτη χώρα» σε δύο χρόνια από σήμερα, κάτι που επηρεάζει τον διορισμό προσωπικού και τη σύναψη συμβολαίων ύψους δισ. ευρώ για ερευνητικά προγράμματα ή άλλες υπηρεσίες. Μάλιστα, η Κομισιόν τονίζει ότι θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν «για πολιτικούς ή πρακτικούς λόγους» τα συμβαλλόμενα μέρη να έχουν την έδρα τους σε χώρα της Ε.Ε. όχι μόνο κατά την υπογραφή του συμβολαίου αλλά και κατά τον χρόνο διάρκειάς του. Δεν πρόκειται να διακοπούν οι κοινοτικές επιδοτήσεις προς τη Βρετανία, λέει η Κομισιόν, ωστόσο τα πράγματα αλλάζουν στην περίπτωση της άμεσης χρηματοδότησης. Η Κομισιόν έχει ήδη ορίσει ότι όποια συμβόλαια αφορούν την ολοκλήρωση του προγράμματος ύψους 10 δισ. για το δορυφορικό σύστημα πλοήγησης Galileo μπορούν να ακυρωθούν χωρίς πρόστιμο, εάν το συμβαλλόμενο μέρος δεν έχει την έδρα του στην Ε.Ε.
Αντίθετη με την ελεύθερη κίνηση εργαζομένων η Μέι
Η Τερέζα Μέι θα καταργήσει το καθεστώς της ελεύθερης μετακίνησης πολιτών από την Ε.Ε. στη Βρετανία εάν νικήσει στις εκλογές της 8ης Ιουνίου. Σύμφωνα με πληροφορίες της Daily Mail, η κ. Μέι θα συμπεριλάβει στο εκλογικό της μανιφέστο τις εξής δεσμεύσεις: Το τέλος της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών από κράτη-μέλη της Ε.Ε. και την αποχώρηση της Βρετανίας από την ενιαία αγορά και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η Βρετανή πρωθυπουργός εξέπληξε τους πάντες την Τρίτη με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ενότητα στο Κοινοβούλιο για να προχωρήσουν ομαλά οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. Η στερλίνα έχει ανακάμψει μετά την πρωτοβουλία της κ. Μέι, φθάνοντας σε υψηλό εξαμήνου έναντι του δολαρίου την Τρίτη. Μερίδα αναλυτών, όμως, εκτιμά πως το ράλι της στερλίνας δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια, καθώς οι επιπτώσεις του Brexit δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές στην οικονομία. Η θετική εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η βρετανική οικονομία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι η παγκόσμια ανάπτυξη κυμαίνεται σε θετικό έδαφος. «Αναμένεται να υπάρξουν αποκλίσεις ανάμεσα στην εγχώρια οικονομία και στον υπόλοιπο κόσμο, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού θα μειώσει τα πραγματικά εισοδήματα και την εμπιστοσύνη», σχολιάζει ο κ. Βασίλειος Γκιωνάκης, επικεφαλής συναλλάγματος στη Unicredit Bank, στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.
Ακριβότερα τα ευρωπαϊκά προϊόντα για τους Βρετανούς
Με δασμούς 22% στις εισαγωγές τροφίμων από την Ε.Ε. υπολογίζεται ότι θα επιβαρυνθούν οι Βρετανοί καταναλωτές αν η κυβέρνηση δεν καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με τις Βρυξέλλες. Σχεδόν το 80% των εισαγωγών τροφίμων στη Βρετανία προέρχεται από την Ε.Ε. Αν οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε εναλλακτική εμπορική συμφωνία, τότε θα συναλλάσσονται μεταξύ τους ως κράτη-μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. «Ενα τέτοιο σενάριο θα ασκούσε ανοδικές πιέσεις στις τιμές τροφίμων με επιπτώσεις στην αγοραστική ικανότητα των Βρετανών», ανακοίνωσε ο Συνεταιρισμός Βρετανών Λιανεμπόρων (BRC). Οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί με τους υψηλότερους ρυθμούς της τελευταίας τριετίας, λόγω της υποχώρησης της στερλίνας μετά το δημοψήφισμα για το Brexit. Επί του παρόντος, η Βρετανία ως κράτος-μέλος της Ε.Ε. δεν πληρώνει δασμούς σε εισαγωγές τροφίμων, συνολικής αξίας 20 δισ. στερλινών. Ομως αυτό το καθεστώς δεν θα ισχύει μετά το Brexit. H BRC υπολογίζει πως οι δασμοί θα διαμορφωθούν, κατά μέσον όρο, στο 22%, σύμφωνα με τα κριτήρια που ισχύουν στον ΠΟΕ. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι δασμοί μπορεί να είναι αρκετά υψηλότεροι. Ενδεχομένως να φθάσουν το 46% σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές μοτσαρέλας από την Ιταλία. Η κ. Μέι αποσκοπεί σε μια εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., αλλά οι Βρυξέλλες τηρούν αυστηρή στάση λόγω της επιμονής του Λονδίνου να μην υποχωρήσει στο ζήτημα των οικονομικών μεταναστών εντός Ε.Ε.