Στην απόσυρση της προσφυγής που είχαν καταθέσει το 2015 στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για το θέμα των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, προχώρησαν οι διοικήσεις έξι φορέων της Βόρειας Ελλάδας, με το σκεπτικό -όπως επισημαίνουν σε σημερινή ανακοίνωση- ότι προέχει η ομόνοια και η ομοφωνία στην πόλη.
Ωστόσο, παρά την απόσυρση της προσφυγής, οι φορείς υπενθυμίζουν τις ενστάσεις τους σε σχέση με την επιλογή της Πολιτείας, του δήμου Θεσσαλονίκης, της Αττικό Μετρό ΑΕ και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) για τη διατήρηση των αρχαιοτήτων in situ (κατά χώρα) με παράλληλη δημιουργία του σταθμού.
“Η Πολιτεία φαίνεται να αναλαμβάνει την οικονομική επιβάρυνση (για το έργο όπως εγκρίθηκε) στην υποδιπλασιασμένη της εκδοχή (περί τα 20 εκατ. ευρώ). Δεν γνωρίζουμε κατά πόσο αντιλαμβάνονται, η Πολιτεία και ο Δήμος Θεσσαλονίκης το ότι ένα ακριβό έργο θα εξυπηρετεί επί σειρά ετών (μόνο) τη διαδρομή Νέα Ελβετία – Συντριβάνι (σ.σ. ο σταθμός Βενιζέλου, όπου βρέθηκαν οι αρχαιότητες, θα παραδοθεί αργότερα). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΚΜ) η λύση που επιλέχθηκε είναι εφικτή αλλά δύσκολη, με σημαντικές κατασκευαστικές αβεβαιότητες, κόστος που θα υπερβεί τα 40 εκατ. ευρώ και πρόσθετο απαιτούμενο χρόνο που θα υπερβεί τα 5 χρόνια, για την κατασκευή του σταθμού” επισημαίνεται στην ανακοίνωση, που υπογράφουν οι εκπρόσωποι των επιμελητηρίων Βιοτεχνικό και Εμποροβιομηχανικό Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ και ΕΒΕΘ), Γεωτεχνικό και Τεχνικό Κεντρικής Μακεδονίας (ΓΕΩΤΕΕ-ΚΜ και ΤΕΕ/ΤΚΜ αντίστοιχα), καθώς και ο Δικηγορικός και ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ και ΕΣΘ).
“Ο λόγος που δημοσιοποιούμε τα παραπάνω δεν έχει σχέση με την τακτική “νίπτω τας χείρας μου”. Η ανακοίνωση θα αποτελέσει ένα γραπτό στοιχείο για την αποτίμηση του συγκεκριμένου έργου αλλά και ένα ακόμα στοιχείο για το πώς, οι τεχνητοί διχασμοί που εξυπηρετούν κάποιους σκοπούς, έχουν βλάψει και συνεχίζουν να βλάπτουν την πόλη” επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς είχαν προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του πρώην υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά, βάσει της οποίας εγκρίθηκε η πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης για την in situ διατήρηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου.