Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ως Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο με πλειοψηφία των Δικαστών μετά από μακρόχρονη διαδικασία που διήρκησε 5 μήνες και με σύμφωνη γνώμη του κ. Εισαγγελέα της έδρας καταδίκασε σε δεύτερο βαθμό γνωστό και πολύπειρο γυναικολόγο – μαιευτήρα ιατρό των Αθηνών, εργαζόμενο σε Ιδιωτικό Νοσηλευτικό Ίδρυμα, επιβάλλοντάς του ποινή φυλακίσεως 18 μηνών για ιατρική αμέλεια, που αφορούσε το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια σε νεογνό που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια του τοκετού και το κατέστησε τετραπληγικό.
Συγκεκριμένα, η νεαρή και υγιής πρωτότοκος έγκυος μητέρα είχε υποβληθεί στον απαιτούμενο προγεννητικό έλεγχο με φυσιολογικά αποτελέσματα. Η ίδια, μάλιστα, υποβλήθηκε σε σωρεία εξετάσεων για όλα τα μεταβολικά νοσήματα, χωρίς, όμως καμία παθολογική ένδειξη και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε κληρονομική επιβάρυνση.
Ο τοκετός ξεκίνησε καλά με διαυγές αμνιακό υγρό, όμως η κάθοδος του εμβρύου και η πρόοδος του τοκετού καθυστερούσε, κάτι που ενώ σύμφωνα με τους ιατρικούς κανόνες της επιστήμης και τέχνης, θα έπρεπε να θορυβήσει τον ιατρό της, εκείνος υπερτιμώντας τις δυνάμεις του, ανέμενε την αποπεράτωση του τοκετού από τη φυσιολογική οδό, αψηφώντας τον κίνδυνο για τη μητέρα και το έμβρυο που ταλαιπωρούνταν.
Tόσο οι συγγενείς της επιτόκου, όσο και η ίδια, του ζητούσαν να προχωρήσει σε καισαρική τομή, τελικώς όμως ο καταδικασθείς γυναικολόγος – μαιευτήρας, προχώρησε στην εφαρμογή άλλων μεθόδων πλην της καισαρικής τομής, και τελικά χρησιμοποίησε αναρροφητικής βεντούζα στο νεογνό, προκειμένου να περαιώσει τον τοκετό.
Το αποτέλεσμα ήταν να γεννηθεί ένα κοριτσάκι ασφυκτικό το οποίο διασωληνώθηκε άμεσα, του έγιναν καρδιακές μαλάξεις και μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στη ΜΕΝΝ του Ιδιωτικού Κέντρου όπου εν συνεχεία παρουσίασε επιληπτικούς σπασμούς, νοσηλεύθηκε δε για μέρες με κατεσταλμένα αντανακλαστικά.
Η δυστοκία αυτή λόγω σχετικής εγκεφαλοπυελικής δυσαναλογίας που καταγράφεται σε επίσημο έγγραφο του Ιδιωτικού Νοσηλευτικού Ιδρύματος δεν αντιμετωπίστηκε απ’ τον κατηγορούμενο και καταδικασθέντα ιατρό με τη διενέργεια καισαρικής τομής και οδήγησε στην υποξαιμική – ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια του βρέφους που πάσχει σήμερα από μόνιμη και μη αναστρέψιμη αναπηρία μεγάλου βαθμού.