Νέοι κανόνες για τα μεταλλεύματα όπως ο κασσίτερος, ο χρυσός, το βολφράμιο και το ταντάλιο που χρησιμοποιούνται και για την παραγωγή συσκευών τελευταίας τεχνολογίας
Κασσίτερος, βολφράμιο, ταντάλιο και χρυσός, είναι μερικά από τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία προϊόντων τελευταίας τεχνολογίας όπως κινητά, ταμπλέτες και αυτοκίνητα.
Ωστόσο για τους ανθρώπους του Κονγκό σημαίνει αίμα και αγώνα.
Η εξόρυξη μεταλλευμάτων και το παράνομο εμπόριο τους ελέγχεται από ένοπλες ομάδες και τροφοδοτεί ένα φαύλο κύκλο συγκρούσεων.
Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε(link is external) στις 16 Μαρτίου, αυστηρότερους ελέγχους για τους εισαγωγείς ορυκτών που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων.
«Ως Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουμε την ευθύνη να διακόψουμε την εμπορική σύνδεση με μεταλλεύματα που είναι απαραίτητα για τις βιομηχανίες μας και ταυτόχρονα χρηματοδοτούν συγκρούσεις», είπε ο εισηγητής Ιούλιου Βίνκλερ (ΕΛΚ, Ρουμανία), εξηγώντας τη θέση του Ευρωκοινοβουλίου.
Από που έρχονται τα ορυκτά μέταλλα και που καταλήγουνε
Οι νέοι κανόνες που ψηφίστηκαν από τα μέλη του ΕΚ αφορούν όλα τα μεταλλεύματα που προέρχονται από επικίνδυνες περιοχές και περιοχές συγκρούσεων, όπως το Κονγκό.
Μεταλλεύματα όπως ο κασσίτερος, το βολφράμιο, το ταντάλιο και ο χρυσός χρησιμοποιούνται για την παραγωγή συσκευών τελευταίας τεχνολογίας, για την κατασκευή αυτοκινήτων, ηλεκτρικών συσκευών, αεροδιαστημικών προϊόντων, συσκευασιών, βιομηχανικών μηχανημάτων και εργαλείων αλλά και για την κατασκευή κοσμημάτων.
Τι έχει καταφέρει το ΕΚ
Το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησαν τις διαπραγματεύσεις τον Ιούλιο του 2015 και δυόμισι χρόνια αργότερα κατόρθωσαν να θέσουν τους βασικούς στόχους σύμφωνε με τους οποίους οι έλεγχοι για τη «δέουσα επιμέλεια», σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ, θα πρέπει να καταστούν υποχρεωτικοί για τους περισσότερους εισαγωγείς κασσίτερου, βολφράμιου, ταντάλιου και χρυσού που προέρχονται από περιοχές συγκρούσεων και περιοχές υψηλού κινδύνου.
Μόνο οι μικρότεροι εισαγωγείς της ΕΕ όπως οδοντίατροι ή κοσμηματοποιοί θα εξαιρούνται.
Επίσης, ο κανονισμός ορίζει ότι θα χρησιμοποιηθούν τα υφιστάμενα συστήματα ελέγχου της βιομηχανίας προκειμένου να αποφευχθεί η επιπλέον επιβάρυνση. Το ΕΚ, ωστόσο, εξασφάλισε ότι τα συστήματα αυτά θα ελέγχονται τακτικά, έτσι ώστε να διατηρηθούν τα υψηλά πρότυπα που συνάδουν με τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ.
«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι ολόκληρη η αλυσίδα είναι καθαρή…. σε όλη τη διαδρομή, μέχρι και οι εταιρίες που πωλούν τηλέφωνα και ταμπλέτες», δήλωσε η σκιώδης εισηγήτρια Μαρία Αρένα (Σοσιαλιστές, Βέλγιο).
Ο εισηγητής του ΕΚ Ιούλιου Βίνκλερ (ΕΛΚ, Ρουμανία), μετά την έγκριση της έκθεσης είπε ότι «η διακομματική στήριξη είναι ένα δυνατό σημάδι για την ενίσχυση της διαφάνειας και της υπευθυνότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού ευρωπαϊκών και πολυεθνικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στις αγορές μας».
Επόμενα βήματα:
Η εφαρμογή της υποχρέωσης της «δέουσας επιμέλειας» θα ξεκινήσει στις 21 Ιανουαρίου 2021 ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στα κράτη μέλη να ορίσουν τις αρμόδιες αρχές και στους εισαγωγείς να εξοικειωθούν με τις νέες υποχρεώσεις τους.
Δείτε το σχετικό βίντεο στο europarltv.europa.eu