Ακόμη μια προκαταρκτική δικογραφία σε βάρος επιτελούς του Κτηματολογίου Ρόδου σχηματίστηκε αρμοδίως από την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου και εξετάζεται από την Πταισματοδίκη Ρόδου.
Ο επιτελής του Κτηματολογίου, που απολαμβάνει της καθολικής στήριξης των δικηγόρων του νησιού, ως αφοσιωμένος στα καθήκοντά του και υπεράνω πάσης υποψίας, κλήθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες, αυτή τη φορά να απολογηθεί διότι δεν απέστειλε αρμοδίως προς καταχώρηση στο κτηματολογικό γραφείο Πάτμου, έγγραφο, που προφανώς του απεστάλη εκ παραδρομής, της Δ.Ο.Υ. Νέας Ιωνίας για οφειλέτη το δημοσίου στο ακριτικό νησί.
Ουσιαστικά δηλαδή κλήθηκε να απολογηθεί για μια πράξη που δεν αφορά το Κτηματολόγιο Ρόδου.
Στο γραφείο του δημοσίου υπαλλήλου βρέθηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες έγγραφο της ως άνω ΔΟΥ, που είχε συνταχθεί τον Φεβρουάριο του 2015, με το οποίο εζητείτο να εγγραφεί υποθήκη σε ακίνητο της Πάτμου εμβαδού 1.00 τ.μ. περίπου, του οφειλέτη για ποσό ύψους 2,2 εκατ. ευρώ.
Ο ελεγχόμενος υπάλληλος, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, κατέστησε σαφές ότι δεν έχει έλεγχο ούτε και πρόσβαση σε τι υπάρχει στο γραφείο του, αμφισβητώντας μάλιστα ότι το έγγραφο αυτό υπήρχε εκεί.
Προέκυψε εξάλλου μετά από έρευνα των νομικών του συμβούλων κκ Κ. Σαρή και Μ. Κουτσούκου, ότι ο συγκεκριμένος οφειλέτης δεν έχει κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομα του από έλεγχο που διενεργήθηκε στο κτηματολογικό γραφείο Πάτμου, ενώ προσκομίστηκε και σχετικό αποδεικτικό στοιχείο.
Θυμίζουμε ότι για το σύνολο των φακέλων από ΔΟΥ που είχαν αποσταλεί στο κτηματολόγιο Ρόδου και είχαν βρεθεί στο γραφείο του ελεγχόμενου έχει ήδη διενεργηθεί πειθαρχική έρευνα από το συμβούλιο στο Εφετείο Δωδεκανήσου και κρίθηκε ότι δεν πρέπει να τεθεί σε αρχείο.
Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από αναφορά, που υποβλήθηκε την 12η Απριλίου 2016, διαπιστώθηκε η ύπαρξη τουλάχιστον 3.000 φακέλων αλληλογραφίας από διάφορες υπηρεσίες του Ελληνικού Δημοσίου, οι οποίοι ήταν κλειστοί και τα έγγραφα που περιλάμβαναν δεν είχαν πρωτοκολληθεί.
Επρόκειτο συγκεκριμένα για ερωτήματα Δ.Ο.Υ. της χώρας που ζητούσαν πληροφορίες για την ακίνητη περιουσία οφειλετών του δημοσίου.
Το Πειθαρχικό Συμβούλιο έκρινε ωστόσο ότι δεν γίνεται μνεία στα στοιχεία ταυτότητας των ωφελούμενων οφειλετών, ώστε να δύναται να διερευνηθεί η όποια σχέση τους με τον εγκαλούμενο, των αντιγράφων των οικείων κτηματολογικών μερίδων, ώστε να προκύψει εξ’ εγγράφων εάν πράγματι ήταν δυνατόν να διεκπεραιωθούν τα ανωτέρω αιτήματα των δημόσιων υπηρεσιών και σε ποιες από τις αιτήσεις περιλαμβάνονταν πλήρη στοιχεία ταυτότητας των ακινήτων ώστε η απάντηση τους να μην παρουσιάζει ιδιαίτερη δυσχέρεια και σε ποιες μόνο τα στοιχεία ταυτότητας του οφειλέτη ώστε η διεκπεραίωση τους να προσκρούει στην έλλειψη ενημέρωσης των ονομαστικών ευρετηρίων.
Επισημαίνεται ακόμη στην απόφαση ότι η πειθαρχική αγωγή δεν υπερβαίνει σε έκταση τη μισή σελίδα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ο εγκαλούμενος, χωρίς να του καταλογίζεται κάποια ηθικώς επιλήψιμη συμπεριφορά, συναλλαγή ή όφελος, επί δώδεκα συναπτά έτη να επιδιώκει να βλάψει τα οικονομικά συμφέροντα όλων των δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών της χώρας και να ωφελήσει ισόποσα όλους τους οφειλέτες αυτών, τα πρόσωπα των οποίων αφενός αντικειμενικά αδυνατούσε να γνωρίζει στις περιπτώσεις όπου τα αιτήματα βρέθηκαν μέσα σε κλειστούς φακέλους, αφετέρου δεν βεβαιώνεται στοιχειωδώς ότι γνώριζε στις περιπτώσεις όπου τα αιτήματα βρέθηκαν μέσα σε ανοικτούς φακέλους.
Επιπλέον ελέγχθηκαν από το Πειθαρχικό Συμβούλιο δύο υποθέσεις που αφορούν έγγραφα που απέστειλε η Δ.Ο.Υ. Ε’ Αθηνών τον Μάρτιο του 2009, με τα οποία ζητείτο η εγγραφή υποθήκης σε 2 ακίνητα οφειλέτη για χρέη ποσού 121.715,02 ευρώ.
Ο ελεγχόμενος υπάλληλος δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια αλλά από την έρευνα του Πειθαρχικού Συμβουλίου προέκυψε ότι επί των ακινήτων αυτών είναι ήδη εγγεγραμμένη υποθήκη υπέρ του ελληνικού δημοσίου για ποσό 139.209,77 ευρώ και δεύτερον ότι από το έτος 2009 που η Δ.Ο.Υ. ζήτησε την εγγραφή υποθηκών μέχρι και την ημέρα συνεδρίασης του Συμβουλίου, δεν είχε εγγραφεί κάποιο έτερο βάρος στα εν λόγω ακίνητα, ώστε να τίθεται θέμα βλάβης των οικονομικών συμφερόντων του δημοσίου.
Κρίθηκε έτσι ότι η αποδιδόμενη παράλειψη δεν είχε ως συνέπεια τα εν λόγω ακίνητα να φαίνονται ελεύθερα βαρών, με προφανή ωφέλεια του ως άνω οφειλέτη.
Περαιτέρω, διαπιστώθηκε ότι κατά το χρόνο ανάληψης των καθηκόντων του υπαλλήλου, εκκρεμούσαν προς επεξεργασία άνω των 100.000 πράξεων, ενώ στο Κτηματολόγιο Ρόδου, λόγω έλλειψης προσωπικού και ανάλογης τεχνολογικής υποδομής, δεν υπάρχουν ονομαστικά ευρετήρια και, ως εκ τούτου, είναι εκ των πραγμάτων αδύνατη η παροχή πληροφοριών σχετικά με την περιουσιακή κατάσταση των διαφόρων οφειλετών, εάν οι δανειστές αγνοούν τα επιμέρους στοιχεία των κτηματολογικών μερίδων των υπό έρευνα ακινήτων.
Νέα προκαταρκτική δικογραφία εις βάρος επιτελούς του Κτηματολογίου
Προηγούμενο άρθροΤο Brexit ως ευκαιρία για τις ελληνικές επιχειρήσεις