Μία πολύ ενδιαφέρουσα απόφαση από το Ομοσπονδιακό Ακυρωτικό Δικαστήριο της Γερμανίας
Οι γονείς που γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους μοιράζονται παράνομα υλικό μέσω διαδικτύου, προσβάλλοντας δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, θα πρέπει είτε να τα κατονομάζουν ενώπιον του δικαστηρίου, είτε να πληρώνουν τα πρόστιμα που τους επιβάλλονται.
Αυτή ήταν η απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου(link is external) σε μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα υπόθεση που αφορούσε στην παράνομη διανομή του album «Loud» της Rihanna, από έναν ανήλικο στη Γερμανία.
Η υπόθεση ξεκίνησε το 2011, όταν η οικογένεια έλαβε μια επιστολή από την Universal Music, η οποία απαιτούσε την καταβολή ενός χρηματικού ποσού, καθώς, όπως ισχυριζόταν το άλμπουμ της Rihanna «Loud» είχε διαμοιραστεί παράνομα μέσω της οικιακής σύνδεσής τους στο Διαδίκτυο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία θεωρείται μία από τις πλέον αυστηρές χώρες σε ζητήματα προστασίας δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, με εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες να λαμβάνουν τέτοια ειδοποιητήρια.
Η περίπτωση, ωστόσο, αυτή εμφάνιζε ένα επιπλέον ενδιαφέρον, καθώς υπεύθυνος για την παράνομη διανομή δεν ήταν κάποιος από τους γονείς, αλλά ένα από τα ανήλικα παιδιά τους.
Οι γονείς, όπως είναι κατανοητό, δεν επιθυμούσαν να καταθέσουν στο δικαστήριο ποιο από τα τρία παιδιά τους ήταν υπεύθυνο, βασίζοντας την άρνησή τους σε σχετική διάταξη, η οποία προστατεύει τα μέλη της οικογένειας από την υποχρέωση να καταθέσου το ένα εναντίον του άλλου.
Η υπόθεση κατέληξε αρχικά στο Πρωτοδικείο του Μονάχου του Πρωτοδικείου, το οποίο έκρινε ότι οι γονείς ήταν υπεύθυνοι για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, διατάσσοντάς τους να πληρώσουν περίπου 3.900 ευρώ.
Η υπόθεση κατέληξε στο Ομοσπονδιακό Ακυρωτικό Δικαστήριο της Γερμανίας (Bundesgerichtshof – BGH), το οποίο επικύρωσε την πρωτόδικη απόφαση.
Σύμφωνα με το Δικαστήριο, εάν ένα άτομο (στο όνομα του οποίου είναι η σύνδεση) γνωρίζει ποια άτομα στην κατοικία του (συνήθως μέλη της οικογένειας) διαμοιράζονται παράνομα αρχεία, θα πρέπει να αποκαλύπτει τα ονόματα στο Δικαστήριο, εφόσον του ζητηθεί.
Αν δεν επιθυμεί να το κάνει, θα πρέπει να αποδεχθεί την ευθύνη και να καταβάλει ο ίδιος/η ίδια το πρόστιμο, ανεξαρτήτως αν ο πραγματικός υπεύθυνος είναι παιδί ή ενήλικος.
Το Δικαστήριο, ωστόσο, επεσήμανε ότι εάν ο κάτοχος της σύνδεσης δεν γνωρίζει το όνομα του παραβάτη, δεν είναι υποχρεωμένος να παρακολουθεί τη χρήση του Διαδικτύου των λοιπών μελών της οικογένειας ή να εξετάσει τους υπολογιστές για την ύπαρξη λογισμικού ανταλλαγής αρχείων (file sharing).