Γνωμοδότηση 35/2017 του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
Με την υπ’ αριθμ. 35/2017 γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απάντησε σε ερώτημα του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. αναφορικά με τον περιορισμό ασφαλιστικής ικανότητας στις περιπτώσεις μη καταβολής τακτικής μισθοδοσίας.
Ειδικόπτερα, στο έγγραφο της αρμόδιας υπηρεσίας εκτίθενται τα ακόλουθα:
Με τις διατάξεις των παραγράφων 1 β & 2 του άρθρου 19 του ν. 3918/2011 (Α’ 31) ορίζεται ότι οι πόροι του Ο.Π.Α.Α. προέρχονται από τις εισφορές των εργαζομένων σε ποσοστά 2,55 % και του εργοδότη σε ποσοστό 5,1% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των δικαιούχων του και στο άρθρο 79 παρ. 10 εδ. 1 του ίδιου νόμου ορίζεται ότι ο Ο.Π.Α.Α. για την άσκηση των αρμοδιοτήτων του και για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών του διαχειρίζεται τους πόρους που προέρχονται από τις εισφορές εργαζομένων σε ποσοστό 2,55 % και τις εισφορές του εργοδότη σε ποσοστά 5,1 °/ο που αφορούν στην υγειονομική περίθαλψη των ασφαλισμένων του.
Από τις ως άνω διατάξεις προκύπτει ότι η ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων του Δημοσίου τελεί σε συνάρτηση των επιβαλλομένων επί των αποδοχών τους κρατήσεων υπέρ υγειονομικής περιθάλψεως.
Στην ερωτώσα υπηρεσία και στις υπηρεσίες των υποκαταστημάτων του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. διαβιβάζονται έγγραφα φορέων του Δημοσίου με τα οποία γνωστοποιούνται στοιχεία υπαλλήλων οι οποίοι τελούν σε άδεια άνευ αποδοχών και υπαλλήλων των οποίων η υπαλληλική σχέση ελύθη και συνεπώς δεν καταβάλλεται τακτική μισθοδοσία (αυτονόητος συνέπεια αυτής είναι η μη καταβολή των ανωτέρω εισφορών).
Επειδή πολλοί εκ των ως άνω ασφαλισμένων δεν δηλώνουν τις μεταβολές αυτές της υπηρεσιακής καταστάσεώς των στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ., με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η ασφαλιστική των ικανότης, αφού αυτή χορηγείται σε αυτούς εφ’ όρου ζωής, η Υπηρεσία προβληματίζεται -και ερωτά – άν προκύπτει αρμοδιότης των άνωθι υπηρεσιών προς αυτεπάγγελτον «περιορισμόν» της ασφαλιστικής ικανότητος αυτών των ησφαλισμένων και, αν ναι, από πότε θα επέρχεται ο περιορισμός αυτός (από 1) την έκδοση της αποφάσεως α) χορηγήσεως αδείας ή β) λύσεως της υπαλληλικής σχέσεως ή 2) από την γνωστοποiησή των στην Υπηρεσία;).
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 35/2017 γνωμοδότηση του ΝΣΚ, ο περιορισμός της ασφαλιστικής ικανότητας πρέπει να διενεργείται αυτεπαγγέλτως και να ανατρέχει χρονικώς στην έκδοση της αποφάσεως περί χορηγήσεως της άνευ αποδοχών αδείας του υπαλλήλου ή στη λύση της υπαλληλικής σχέσεως.
Δείτε τη γνωμοδότηση 35/2017 εδώ(link is external).