Η Ευρωπαϊκή νομοθεσία υπέρ του πολίτη και τους περιβάλλοντος.
KEIMENO: ΕΙΡΗΝΗ ΜΟΥΣΤΑΚΑΡΙΑ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με ψήφους 585 υπέρ και 77 κατά το νέο νομοσχέδιο το οποίο ενισχύει την εποπτεία της ΕΕ και επιτρέπει στις Βρυξέλλες να επιβάλουν πρόστιμο στις αυτοκινητοβιομηχανίες, μέχρι 30.000 ευρώ ανά όχημα.
Για να ισχύσει, ωστόσο, ο νέος νόμος πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ νομοθετών της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών.
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θα πληρώνουν πλέον κατευθείαν τους οργανισμούς δοκιμών σε μια προσπάθεια να σπάσουν οι «πελατειακοί» δεσμοί στις σχέσεις τους. Στο μέλλον τα κράτη της ΕΕ θα πρέπει να χρηματοδοτούν τα κέντρα δοκιμών καυσαερίων των αυτοκινήτων ή μπορούν να επιβάλλουν τέλη στις αυτοκινητοβιομηχανίες γι’ αυτό το σκοπό.
Κάθε χρόνο, τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα πρέπει να δοκιμάζουν τουλάχιστον 20% από τα μοντέλα αυτοκινήτων που πωλούνταν στην αγορά τους κατά το προηγούμενο έτος.
Η ΕΕ θα έχει τη δυνατότητα να διεξαγάγει επιτόπιους ελέγχους και να επιβάλει πρόστιμα που θα χρησιμοποιηθούν για την αποζημίωση των ιδιοκτητών αυτοκινήτων και την ενίσχυση των μέτρων προστασίας ή εποπτείας του περιβάλλοντος και της αγοράς αντίστοιχα.
Η δημιουργία μιας ανεξάρτητης υπηρεσίας εποπτείας της αγοράς, στο στιλ των ΗΠΑ, κρίθηκε αναγκαία μετά το σκάνδαλο της Volkswagen που ξέσπασε στην Αμερική το Σεπτέμβριο του 2015. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό το σκάνδαλο έδειξε σαφώς την ανάγκη για ισχυρότερη εποπτεία.
Εκείνη την εποχή οι εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) μετρήθηκαν ακόμα και 15 φορές υψηλότερα από τα όρια που είχαν θεσπιστεί ενώ επισημάνθηκε η χρήση ειδικών συσκευών και λογισμικών που παρουσίαζαν μικρότερους τους ρύπους.
Η χρήση τέτοιων συσκευών/λογισμικών είναι παράνομη σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, αλλά οι κατασκευαστές αυτοκινήτων είχαν επικαλεστεί ένα νομικό κενό της ΕΕ που τους επέτρεπε να χρησιμοποιούν το λογισμικό για να περιορίσουν τους ελέγχους εκπομπών όταν ήταν απαραίτητο για την προστασία των κινητήρων.