H γερμανική κυβέρνηση επικύρωσε σχέδιο με το οποίο θα επιβάλλονται πρόστιμα μέχρι 50 εκατ. ευρώ αν δεν αφαιρούνται γρήγορα αναρτήσεις που έχουν να κάνουν με ρητορική μίσους, γεγονός που δημιουργεί ανησυχίες μήπως και ο καινούργιος νόμος περιορίσει το δικαίωμα του εκφράζεσθαι.
Η Γερμανία ακόμη και σήμερα έχει από τις σκληρότερες νομοθεσίες για τον περιορισμό της ρητορικής μίσους και συχνά οδηγούνται στη φυλακή οι αρνητές του Ολοκαυτώματος. «Πρέπει να υπάρχει μηδενική ανοχή στην αναμόχλευση των φυλετικών παθών στο Διαδίκτυο, ακριβώς όπως υπάρχει και στον δρόμο», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάικο Μάας σε ανακοίνωσή του, επισημαίνοντας ότι πρόκειται να ζητήσει τη λήψη αντίστοιχων μέτρων και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
To ζήτημα έλαβε νέες διαστάσεις, καθώς οι Γερμανοί πολιτικοί ανησυχούν ότι οι ψευδείς ειδήσεις, η ρητορική μίσους και το ρατσιστικό περιεχόμενο των σχολίων θα αυξηθούν ιδιαίτερα μετά την εισροή ενός εκατ. μεταναστών και προσφύγων στη χώρα κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, που μπορεί να μεταβάλει την κοινή γνώμη λίγους μόλις μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Πολλοί οργανισμοί, ωστόσο, που αντιπροσωπεύουν ψηφιακές εταιρείες, καταναλωτές και δημοσιογράφους ανησυχούν ότι ο νόμος μπορεί να βλάψει την ελευθερία του λόγου.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση υιοθέτησε σήμερα νομοσχέδιο που απαγορεύει τον γάμο μεταξύ ανηλίκων, περιθωριακό φαινόμενο στη Γερμανία που πρέπει όμως να αντιμετωπισθεί μετά την άφιξη ενός εκατ. προσφύγων σε διάστημα δύο ετών. Το νομοσχέδιο έχει ως στόχο την καλύτερη προστασία των παιδιών θυμάτων εξαναγκαστικών γάμων, κυρίως των κοριτσιών και των εφήβων που παντρεύονται μεγαλύτερους άνδρες. Η νέα νομοθεσία θα εφαρμοσθεί και στους γάμους ανηλίκων που έχουν νομίμως συναφθεί στο εξωτερικό και προβλέπει ότι ένα κορίτσι μπορεί να χωρίσει από τον σύζυγό του και να περιέλθει στη φροντίδα των κοινωνικών υπηρεσιών. «Τα παιδιά δεν μπορούν να παντρευτούν στο δημαρχείο ή στην εκκλησία», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης. «Η ενίσχυση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου είναι αναγκαία, ιδιαίτερα για τους γάμους που έχουν συναφθεί στο εξωτερικό. Οφείλουμε να μην ανεχθούμε γάμους που εμποδίζουν την ανάπτυξη των ανηλίκων», προσέθεσε. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι γάμοι που έχουν συναφθεί στο εξωτερικό μεταξύ ανηλίκων κάτω των 16 ετών θα θεωρούνται άκυροι και εκείνοι που αφορούν νέους 16 έως 17 ετών θα μπορούν να ακυρωθούν από δικαστήρια οικογενειακών υποθέσεων.
Πρόστιμα προβλέπονται για τις περιπτώσεις που ανήλικοι παντρεύονται με θρησκευτικό ή παραδοσιακό τρόπο. Στη Γερμανία, η νόμιμη ηλικία γάμου είναι τα 18 έτη, αλλά μπορούν να υπάρξουν εξαιρέσεις εάν ένας από τους συζύγους είναι άνω των 16 ετών και ο άλλος άνω των 18 ετών.