Η απόρριψη, εξηγούν οι γνωρίζοντες, αφορά στην δυνατότητα εφαρμογής της μεταλλουργικής μεθόδου flash smelting (ακαριαία τήξη), η οποία έχει δεχθεί σφοδρή κριτική για περιβαλλοντικούς και άλλους λόγους. Ουσιαστικά, το ζητούμενο είναι να κριθεί κατά πόσον η “Ελληνικός Χρυσός” (Eldorado Gold) εφαρμόζει τη σύμβαση, που κύρωσε το 2004 η Βουλή, και κυρίως το σκέλος που προβλέπει ότι θα πρέπει να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει μεταλλουργία χρυσού με την συγκεκριμένη μέθοδο.
Ποιο νομικό γραφείο επελέγη
Στη σχετική απόφαση (¨Ανάθεση δικαστικής υποστήριξης του Ελληνικού Δημοσίου σε δικηγορική εταιρεία) στη “Διαύγεια”, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: “Αναθέτουμε στη δικηγορική εταιρεία “Δρυλλεράκης και Συνεργάτες” την συνεπικούρηση των αρμοδίων προς εκπροσώπηση του Ελληνικού Δημοσίου, ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου, μελών του Ν.Σ.Κ. στην άσκηση των καθηκόντων τους προς υπεράσπιση και γενικότερη νομική υποστήριξη των συμφερόντων του Ελληνικού δημοσίου, όπως νόμιμα εκπροσωπείται εν προκειμένω από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα οποία, ειδικότερα θα ασκήσουν αίτηση ενώπιον του Διαιτητικού Δικαστηρίου και θα παρασταθούν κατά τη συζήτησή της, σύμφωνα με τον όρο 7 της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας με την επωνυμία “Ελληνικός Χρυσός ΑΕΜΒΧ”, που κυρώθηκε με το άρθρο 52 του ν. 3220/2004 Α’ 15), προκειμένου να κριθεί κατά πόσο η αντισυμβαλλόμενη εταιρεία βρίσκεται σε αδυναμία εκπληρώσεως των συμβατικών της υποχρεώσεων”.
Νομικοί κύκλοι, περαιτέρω, εξηγούν πως η πρόθεση της κυβέρνησης να προσφύγει στη διαιτησία εγείρει ζητήματα που αφορούν στην ισχύ ή/και στους όρους της σύμβασης παραχώρησης των μεταλλείων Κασσάνδρας της ανατολικής Χαλκιδικής στην “Ελληνικός Χρυσός”. Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο του 2004 η “Ελληνικός Χρυσός” απέκτησε τα μεταλλευτικά δικαιώματα, καθώς και το σύνολο των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων των Μεταλλείων Κασσάνδρας, με ειδικό νόμο που επικυρώθηκε από τη Βουλή.
Στο επίκεντρο οι Σκουριές
Σημειώνεται ότι στις Σκουριές Χαλκιδικής, το χρονοδιάγραμμα της η “Ελληνικός Χρυσός” προβλέπει την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου το 2019. Ωστόσο, υπό το φως της προσφυγής σε διαιτησία, δεν είναι βέβαια η πορεία της επένδυσης, καθώς καθοριστικό ρόλο στην πορεία του έργου θα έχει η έγκριση ή μη της μεθόδου flash melting.
Ήδη, πάντως, στην Ελληνικός Χρυσός έχουν υπάρξει σημαντικές διοικητικές αλλαγές με την αντικατάσταση του Μιχάλη Θεοδωρακόπουλου, από τον Δημήτρη Δημητριάδη, στη θέση του του διευθύνοντος συμβούλου. Της απομάκρυνσης του Μ. Θεοδωρακόπουλου είχε προηγηθεί αυτή του Πέτρου Στρατουδάκη που για μακρύ χρονικό διάστημα διηύθυνε την εταιρεία.
Σχεδόν ταυτόχρονα με τις αλλαγές στην Ελληνικός Χρυσός, υλοποιήθηκε η αντικατάσταση του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της Eldorado Gold, Paul Wright, από τον Robert Gilmore, πρώην επικεφαλής του ομίλου Goldcorp.
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold ανακοίνωσε ζημιές για τη χρήση του 2016, ύψους 344,2 εκατομμυρίων δολαρίων. Η θυγατρική του “Ελληνικός Χρυσός”, βάσει των μεγεθών που δημοσίευσε τον περασμένο Σεπτέμβριο για τη χρήση του 2015, παρουσίασε ζημιές μετά από φόρους 84,7 εκατ. ευρώ (από ζημιές 18,3 εκατ. ευρώ το 2014), ενώ ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 34,3 εκατ. από 40,3 εκατ.