Δεκαεννέα χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων OSA-AKM η δικαιοσύνη καλείται να ερευνήσει αν διακινήθηκαν μίζες για να κλείσει η συμφωνία.
Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο με βούλευμα του (621/2017) «δείχνει» το εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων σε συνολικά 9 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση της σύμβασης, ύψους 93.671.610 δολαρίων, η οποία υπεγράφη το 1998 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου.
Μεταξύ των κατηγορουμένων που θα καθίσουν στο εδώλιο αντιμέτωποι, κατά περίπτωση, με τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα είναι ο Αντώνης Κάντας, ο αντιπρόσωπος της ρωσικής προμηθεύτριας εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA Λάμπρος Μπαρτζώκας, ο γαλλοελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, ο Γιάννης Σμπώκος, οι χρηματιστές Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης, ο Γιώργος Καμάρης και οι επίσης τραπεζίτες Σπύρος Μεταξάς και Φάνης Λυγινός για τον οποίο, μάλιστα, διατηρείται σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί σε βάρος του.
Την υπόθεση αποκάλυψε στη δικαιοσύνη ο Αντώνης Κάντας κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας απολογίας του, τον Δεκέμβριο του 2013. Τότε ο κατηγορούμενος είχε ισχυριστεί ότι για την προμήθεια των αντιαεροπορικών OSA έλαβε μίζα 1,7 εκατ. δολάρια, ως «δώρο» το οποίο του είχε υποσχεθεί ο Λ. Μπαρτζώκας.
Σύμφωνα με την κατηγορία τις παράνομες πληρωμές φέρονται να έκαναν διευθυντικά στελέχη της ρωσικής κρατικής εταιρίας ROSVOOROUZHENIE με την οποία υπεγράφη η σύμβαση. Ο κατηγορούμενος Λάμπρος Μπαρτζώκας εμφανίζεται να είχε το ρόλο του μεσολαβητή κάτι που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά υποστηρίζοντας ότι όλα είχαν γίνει με νόμιμο τρόπο.
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι οι δικαστές του δικαστικού συμβουλίου αποφαίνονται να μην γίνει κατηγορία για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος σε δύο άτομα ενώ με το βούλευμα παύει η ποινική δίωξη για επιμέρους πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα λόγω παραγραφής, για όλους τους κατηγορούμενους.