Η κατάθεση-σοκ Γάλλου μάρτυρα («Mου ζήτησαν μίζα 7%-10% για τον Ελληνα υπουργό Αμυνας») και το αίτημα συμπληρωματικής δίωξης για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος για τις φρεγάτες
Από τον
Παναγιώτη Στάθη
Το «αντικλείδι» για να ανοίξουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του ζεύγους Παπαντωνίου στην Ελβετία προσέφερε στις 6 Απριλίου στην Εισαγγελία Διαφθοράς η ανακρίτρια κατά της Διαφθοράς Ηλιάννα Ζαμανίκα, τροφοδοτώντας ουσιαστικά με «καυτά» στοιχεία -άγνωστο γιατί δεν είχαν αξιολογηθεί μέχρι σήμερα- μια έρευνα η οποία παραλίγο να καταλήξει στα αζήτητα.
Με το 10σέλιδο εμπεριστατωμένο αίτημά της, το οποίο αποκαλύπτει σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία», αιτείται να ασκηθεί συμπληρωματική ποινική δίωξη για την υπόθεση των φρεγατών, φωτογραφίζοντας τον πρώην υπουργό Αμυνας Γιάννο Παπαντωνίου για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Πρόκειται ουσιαστικά για τον μόνο δρόμο (η άσκηση δίωξης για αυτά τα αδικήματα, κυρίως για το ξέπλυμα, όπως στις περιπτώσεις Τσοχατζόπουλου και Μαντέλη) που θα κρατήσει μακριά από την παραγραφή την υπόθεση και θα δώσει ζωή στην προανακριτική της Βουλής.
Τα στοιχεία
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο αίτημα που υποβλήθηκε στις 6/4 και παραμένει άγνωστο γιατί δεν έχει ακόμα ικανοποιηθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς, η ανακρίτρια παραθέτει, μεταξύ άλλων, συγκλονιστικά στοιχεία για μαρτυρίες και λογαριασμούς του ζεύγους Παπαντωνίου. Αναφέρεται μεταξύ άλλων:
– Στην κατάθεση ενώπιον Γάλλου εισαγγελέα του πρώην στελέχους της Thales Engineering & Consulting Μισέλ Ζοσεράν σχετικά με τη σύμβαση για τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών που είχε ληφθεί από το ΚΥΣΕΑ τον Νοέμβριο του 2002, όταν υπουργός Εθνικής Αμυνας ήταν ο κ. Παπαντωνίου και το έργο ανατέθηκε στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και στο ολλανδικό παράρτημα της Thales. Συγκεκριμένα, το στέλεχος φέρεται ότι έχει αναφερθεί σε διάλογο που είχε στην Ελλάδα το 2002-2003 «με έναν κ. P., πρόεδρο της Thales International Greece. Αυτός μου είπε ότι έπρεπε να δώσουμε μία προμήθεια 7%-10% για τον Ελληνα υπουργό Αμυνας».
Αντίδραση
Οι αναφορές είχαν προκαλέσει κατά το παρελθόν τη μήνιν του κ. Παπαντωνίου, ο οποίος είχε διαψεύσει οργισμένα. Το θέμα βέβαια είναι πως ο Γάλλος φέρεται μεν ότι είχε μιλήσει προ δεκαετίας, αλλά η κατάθεση παρέμεινε ανεκμετάλλευτη.
– Στους εννέα λογαριασμούς της Σταυρούλας Κουράκου, συζύγου του πρώην υπουργού στην HSBC με εμβάσματα 1.300.000 ευρώ από τον κουμπάρο του ζεύγους Γ. Κανδαλέπα. Για τα χρήματα αυτά ήδη έχουν καταδικαστεί για παράβαση του νόμου περί «πόθεν έσχες».
Παράλληλα, από το 2014 εκκρεμεί και δεν έχει ικανοποιηθεί το αίτημα δικαστικής συνδρομής προς τους Ελβετούς για άνοιγμα των λογαριασμών Κανδαλέπα. Και είναι προφανές, σύμφωνα με έγκυρες δικαστικές πηγές, ότι οι Ελβετοί δεν πρόκειται, όπως κάνουν πάντα, να ικανοποιήσουν το σχετικό αίτημα αν δεν απαγγελθούν κατηγορίες, όπως ζητεί η κυρία Ζαμανίκα, και δη για αδικήματα που διώκονται από τον ελβετικό ποινικό κώδικα (π.χ. δωροδοκία).
Αναπάντητα ερωτήματα για την καθυστέρηση
Δεκαεπτά μέρες μετά το αίτημα της ανακρίτριας, η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα στην άσκηση συμπληρωματικής δίωξης παρά το γεγονός ότι, όπως λένε οι γνωρίζοντες, δεν έχει καταγραφεί στα δικαστικά χρονικά σε τόσο μεγάλες υποθέσεις άρνηση της εισαγγελίας να ασκήσει ποινική δίωξη έπειτα από αίτημα ανακριτή.
Είθισται δε η δίωξη να ασκείται την ίδια στιγμή, όταν μάλιστα είναι προφανές πως το αντίθετο θα οδηγούσε ουσιαστικά στον ενταφιασμό του αιτήματος δικαστικής συνδρομής προς τους Ελβετούς αλλά και της προανακριτικής. Γι’ αυτό άλλωστε δικαστικές πηγές ανέφεραν πως μη άσκηση δίωξης ισοδυναμεί με προσπάθεια συγκάλυψης και θύμιζαν τη διάταξη του άρθρου 239 ΠΚ περί κατάχρησης εξουσίας, σύμφωνα με το οποίο στο αδίκημα αυτό υποπίπτει «…υπάλληλος που παραλείπει να διώξει κάποιον υπαίτιο».
Η καθυστέρηση δημιουργεί ερωτήματα και κορυφαίοι δικαστικοί παράγοντες ανέφεραν ότι η άρνηση άσκησης ποινικής δίωξης
θα δικαιώσει και πάλι τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο, ο οποίος σε ανύποπτο χρόνο είχε μιλήσει για «νομικά τερτίπια και δικαστικά πραξικοπήματα».