Την προεργασία για τις πωλήσεις “κόκκινων” δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες αναμένονται από το επόμενο έτος, ξεκινούν οι τράπεζες. Στην προεργασία αυτή, προχωρεί το σχέδιο δημιουργίας “πλατφόρμας νούμερο 2”, ειδικά για τα δάνεια μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεων, με στόχο την ενιαία διαχείρισή τους από τις τράπεζες.
Η συγκεκριμένη “πλατφόρμα”, η οποία δεν έχει σχέση με αυτήν που θα χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες για τη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού, θα στοχεύει στην από κοινού διαχείριση μεσαίου μεγέθους “κόκκινων” επιχειρηματικών ανοιγμάτων, στα οποία πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις, αλλά αυτές δεν μπορούν να προέλθουν από ξένα funds και εταιρίες διαχείρισης.
Τη δημιουργία κοινού φορέα διαχείρισης για τα προβληματικά δάνεια των μεσαίων επιχειρήσεων, είχε αποκαλύψει το Capital.gr, αναφέροντας ότι η Ελληνική Ένωση Τραπεζών μελετά για τα δάνεια των επιχειρήσεων αυτών την προοπτική ενός κοινού διαχειριστή (servicer) και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ο κοινός διαχειριστής εξετάζεται προκειμένου να καλυφθεί το κενό ενδιαφέροντος από τις εταιρίες διαχείρισης NPLs, οι οποίες στοχεύουν μόνο στα “κόκκινα” δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων και στα δάνεια της λιανικής τραπεζικής (στεγαστικά, καταναλωτικά).
Μένοντας εκτός της “ατζέντας” των εταιριών διαχείρισης, τα δάνεια προς υπερχρεωμένες μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις θα πρέπει να τύχουν συνολικής αντιμετώπισης από τις τράπεζες, καθώς αποτελούν ενιαίο και δύσκολο πρόβλημα. Σημειώνεται ότι οι στόχοι των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40 δις. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019, προβλέπουν συμβολή των χαρτοφυλακίων μικρομεσαίων επιχειρήσεων κατά 26%. Σήμερα, επί συνόλου δανείων 39,2 δις. ευρώ προς μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, το 59,9% συνιστούν για τις τράπεζες μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Από αυτά, το 26% είναι δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, επίσης 26% τα δάνεια αβέβαιης είσπραξης και 48% τα δάνεια που έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες. Την ιδιαίτερα χαμηλή ποιότητα στο χαρτοφυλάκιο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων επεσήμανε στις αρχές του μήνα και η ΤτΕ, δημοσιεύοντας την Έκθεση για τους Επιχειρησιακούς Στόχους Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων των τραπεζών και αναφέροντας ότι ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων ανέρχεται σε 58,9%.
Πέραν της έντονα προβληματικής εικόνας των εν λόγω χαρτοφυλακίων, υπάρχει ένα ακόμη δεδομένο που οδηγεί στην απόφαση των τραπεζών για δημιουργία κοινού διαχειριστή. Συγκεκριμένα, πρόκειται για δάνεια που δεν μπορούν να υπαχθούν στη στρατηγική αντιμετώπισης που θα ακολουθηθεί για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των μεγάλων επιχειρήσεων. Και αυτό διότι είναι δάνεια επιχειρήσεων με δανεισμό από 5 έως 20 εκατ. ευρώ η καθεμία, στα οποία εμπλέκονται όλες οι τράπεζες σε κάθε περίπτωση, με ποσά δανεισμού 1 – 2 εκατ. ευρώ τουλάχιστον ανά συμμετοχή. Η “διανομή” αυτή εμποδίζει την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα συντονιστικού μηχανισμού επίλυσης με μία “πρωταγωνίστρια” τράπεζα, όπως θα συμβεί με τα μεγάλα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά ανοίγματα, επιβαρύνοντας το εγχείρημα αντιμετώπισης των μεσαίων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων με πολύ κόπο και πολλά έξοδα, χωρίς αντίστοιχο όφελος.
Κατόπιν αυτού, το ζήτημα της αντιμετώπισης των προβληματικών ανοιγμάτων μεσαίων επιχειρήσεων θα καλυφθεί με τη δημιουργία servicer με τη βοήθεια των τραπεζών. Κάτι τέτοιο θα επιτρέψει πιο αποτελεσματική διαχείριση των εν λόγω δανείων, ανοίγοντας τον δρόμο και για πωλήσεις “κόκκινων” χαρτοφυλακίων.