Ρυθμίσεις, πωλήσεις δανειακών χαρτοφυλακίων, διαγραφές οφειλών, ρευστοποιήσεις και πλειστηριασμοί ενυπόθηκων ακινήτων είναι τα βασικά εργαλεία που θα χρησιμοποιήσουν οι τράπεζες για να μειώσουν κατά 40 δισ. ευρώ -στα 66,7 δισ. ευρώ- τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μέχρι το τέλος του 2019.
Τα δάνεια τώρα που θα μεταβιβάσουν πρώτα σε funds οι τράπεζες είναι τα επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια που έχουν καταγγελθεί, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα απαλειφθούν τα εμπόδια στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, θα ψηφιστούν τα απαραίτητα νομοθετήματα και θα δημιουργηθεί μια αποτελεσματική δευτερογενής αγορά τραπεζικών δανείων. Σύμφωνα με την ΤτΕ, το σύνολο των καταγγελμένων δανείων, ύψους 48 δισ., με αξία εξασφαλίσεων περίπου 22 δισ., θα μπορούσε δυνητικά να μεταβιβασθεί στο 30% της αξίας τους, ήτοι 14 δισ., χωρίς να γίνει χρήση του υφιστάμενου υπερβάλλοντος κεφαλαιακού αποθέματος (capital buffer). Ωστόσο οι τραπεζίτες εστιάζουν πρωτίστως στις λύσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα και δευτερευόντως λύσεις οριστικής διευθέτησης.
Οι μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις προβλέπουν: μείωση επιτοκίου, παράταση διάρκειας, «σπάσιμο» του δανείου στα δύο, μερική διαγραφή οφειλής, λειτουργική αναδιάρθρωση επιχείρησης, συμφωνία ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο.
Οι λύσεις οριστικής διευθέτησης προβλέπουν μεταξύ των άλλων: ολική διαγραφή οφειλής, πώληση οφειλής, πλειστηριασμό, εθελοντική παράδοση του ακινήτου, μετατροπή της δανειακής σύμβασης σε χρηματοδοτική μίσθωση.
Νικόλαος Καραμούζης πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών
«Δεν πρέπει να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία»
Οσο δεν αντιμετωπίζονται τα «κόκκινα» δάνεια τόσο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί η ελληνική οικονομία. Μας δίνεται η ευκαιρία να ανακουφίσουμε την οικονομία και χιλιάδες δανειολήπτες… χωρίς να χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία και ενδεχομένως να δημιουργηθούν μη αναστρέψιμες καταστάσεις.
Με τα λόγια αυτά, μεταξύ άλλων ο κ. Νικόλαος Καραμούζης, πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών (και πρόεδρος της Eurobank), μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό προειδοποίησε για το εκρηκτικό πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Μάλιστα υπογράμμισε πως δάνεια ύψους 100 δισ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση, σημειώνοντας πως «αποτελούν το 50% του συνόλου των χαρτοφυλακίων της χώρας. Αυτό αποτελεί ποσοστό ρεκόρ για την Ευρώπη».
Ο Ν. Καραμούζης κατέθεσε σειρά παρατηρήσεων σημειώνοντας πως ο νόμος πρέπει να αφορά επιχειρηματικές οφειλές και όχι ατομικές ή προσωπικές οφειλές επιχειρήσεων. Ζήτησε να ανέβει στις 50.000 ευρώ το ελάχιστο όριο για την ένταξη στον μηχανισμό ρύθμισης από 20.000 ευρώ που προβλέπει το νομοσχέδιο, εξηγώντας πως «αν το σύστημα επιβαρυνθεί υπέρμετρα, οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν». Επίσης η ΕΕΤ ζητά:
• Να καταργηθεί η δικαστική διαδικασία επικύρωσης στο τέλος, καθώς αυτό επιβαρύνει χρονικά (κατά 18 μήνες) τη διαδικασία.
• Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων να ξεκινήσει την ημέρα που θα ισχύσει ο νόμος και να μη γίνουν δεκτές γραπτές αιτήσεις.
• Να απαλειφθούν ρυθμίσεις που διευκολύνουν τους κακοπληρωτές.