Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα δεν βλέπει στο Βrexit μόνο αρνητικά στοιχεία, αλλά και ότι μπορεί να αποτελεί και επιχειρηματική ευκαιρία, όπως προκύπτει από ρεπορτάζ του Αθηναϊκού/ Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Αν και είναι ακόμα νωρίς να εκτιμήσει κανείς με ασφάλεια το μέγεθος των πιθανών επιπτώσεις καθώς το βάθος και το εύρος των συνεπειών τουBrexit θα εξαρτηθεί και από την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ωστόσο, παράγοντες της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας προβλέπουν ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις και στην ελληνική οικονομία, αλλά θα υπάρξουν και ευκαιρίες.
Οι εμπορικοί και οικονομικοί δεσμοί της Ελλάδας με τη Βρετανία έχουν μακρά ιστορία και βαρύνουσα σημασία. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατέχει την 7η θέση στους εξαγωγικούς προορισμούς της Ελλάδας με μερίδιο 4,2% (2016) ενώ στη Βρετανία κατοικούν μονίμως 40-45.000 Έλληνες, υπάρχει σημαντική ελληνική φοιτητική παρουσία στα πανεπιστήμια της χώρας, ενώ σημαντική είναι και η δράση γύρω από τον ελληνικό πολιτισμό.
Επίσης, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (σύνολο εμπορίου αγαθών) το 2016 οι δέκα κυριότερες κατηγορίες εξαγομένων ελληνικών προϊόντων είναι: τα φαρμακευτικά, το γάλα και προϊόντα γαλακτοκομίας, τα ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμός, τα παρασκευάσματα λαχανικών καρπών και φρούτων, οι καρποί και φρούτα, ο χαλκός και τεχνουργήματα από χαλκό, το αλουμίνιο και τεχνουργήματα, τα ενδύματα και συμπληρώματα ενδύματος, τα τεχνουργήματα από σίδηρο ή χάλυβα, τα πλαστικά προϊόντα και τα διάφορα παρασκευάσματα διατροφής.
Ουσιαστικά δηλαδή πρόκειται για κομβικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας που στηρίζουν την προσπάθεια αναμόρφωσης του παραγωγικού μοντέλου και με δεδομένο, όπως αναφέρουν οι εκτιμήσεις, ότι το Brexit θα φέρει υποτίμηση της αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ αναμένεται τα ελληνικά προϊόντα να χάσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα ένα σημαντικό πλεονέκτημα που ήταν οι χαμηλότερες τιμές τους και να καταστούν ακριβότερα για τους Βρετανούς καταναλωτές, κάτι που σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, θα έχει ως συνέπεια την πτώση της κατανάλωσης και επομένως λιγότερες ελληνικές εξαγωγές. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η εγγενής αδυναμία πρόσβασης σε μεγάλα δίκτυα διανομής που έχουν βάση τη Μεγάλη Βρετανία, πρόβλημα το οποίο ανέδειξε στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας. Αυτό το πρόβλημα αναμένεται ότι θα γίνει μεγαλύτερο.
Παράλληλα όμως και στον τουρισμό υπάρχουν σκέψεις ότι ενδέχεται να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις. Η βρετανική αγορά αποτελεί σημαντική αγορά για την ελληνική τουριστική βιομηχανία. Η υποτίμηση της αγγλικής λίρας κάνει την Ελλάδα ακριβότερη για τους Βρετανούς και άρα λιγότερο επιθυμητό τουριστικό προορισμό, γεγονός που προβληματίζει την ελληνική τουριστική βιομηχανία.
Πρόσφατη μελέτη του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδος δείχνει ότι με δεδομένο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit, οι αφίξεις και τα έσοδα αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά, λόγω της παρατηρούμενης αβεβαιότητας και διολίσθησης της λίρας καθώς το 30% των Βρετανών που κάνουν διακοπές, τις προγραμματίζουν το τελευταίο δίμηνο. Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την κατά κεφαλήν δαπάνη των τουριστών που επισκέπτονται την Ελλάδα συγκρίνοντας τα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2015 και του Δεκεμβρίου 2016 φαίνεται ότι ήδη υπάρχει σημαντική μείωση των ημερών παραμονής στην Ελλάδα των Βρετανών τουριστών, αλλά το στοιχείο αυτό συνδυάζεται και με την παγκόσμια τάση για περισσότερα ταξίδια με λιγότερες μέρες παραμονής.
Υπουργός Οικονομίας Δ. Παπαδημητρίου
“Το Brexit συνιστά ξεκάθαρα μία αποτυχία της Ευρώπης και ένα σήμα κινδύνου για την πορεία της μη ισορροπημένης και δημοκρατικά θεμελιωμένης οικονομικής ολοκλήρωσής της, η οποία πρέπει άμεσα να διορθωθεί αν δεν θέλουμε να έχει συνέχεια. Κι ένας τρόπος να γίνει αυτό είναι να υπάρξει μία εποικοδομητική επαναπροσέγγιση με τη Βρετανία”.
Αυτό δήλωσε την εβδομάδα που πέρασε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, σε ημερίδα με θέμα “Brexit, ευκαιρίες και προκλήσεις για την Ελλάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ κατά την περίοδο των διαπραγματεύσεων και την επόμενη ημέρα”, που διοργάνωσε το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι, αναλόγως της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων και της συμφωνίας που θα προκύψει μεταξύ Βρετανίας-ΕΕ αναμένεται να προκύψει ένα άμεσο κόστος, από την κάμψη των ελληνικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και των βρετανικών επενδύσεων ενδεχομένως λόγω της υποτίμησης της βρετανικής στερλίνας, αλλά υπάρχει και το έμμεσο κόστος που μπορεί να προκαλέσει η πιθανή αναστάτωση των διεθνών χρηματοπιστωτικών αγορών με συνέπεια την αύξηση του κινδύνου και των επιτοκίων δανεισμού εξαιτίας της κάμψης τιμών των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός σημείωσε ότι η νέα εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία θα πρέπει να διασφαλίζει την αποτελεσματική πρόσβαση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών σε μια παραδοσιακή εξαγωγική αγορά, η απώλεια της οποίας θα είχε σημαντικές επιπτώσεις σε τομείς, όπως τα βιομηχανικά προϊόντα (περίπου 350 εκατ. ευρώ), τα χημικά (περίπου 200 εκατ. ευρώ), τα τρόφιμα (περίπου 350 εκατ. ευρώ), ο τουρισμός κ.α.
Από τα στοιχεία, είπε ο υπουργός, συνάγεται πως το Brexit θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές και την παραγωγή ορισμένων βιομηχανικών κλάδων (πχ τρόφιμα, φάρμακα), ενώ θα έχει μικρότερη επίπτωση στα τουριστικά έσοδα και τις βρετανικές επενδύσεις στη χώρα και συνέχισε ότι, ειδικά για τις εξαγωγές κάποιων αγροτικών προϊόντων αναμένεται αρνητική εξέλιξη δεδομένου ότι η φιλελεύθερη στάση της Βρετανίας αντίκειται στον προστατευτισμό των χωρών της Ν. Ευρώπης για τα αγροτικά προϊόντα και είναι πιθανόν να λάβει αντίμετρα.
“Όμως, το Brexit αναμένεται να αυξήσει, επίσης, κατά τι, και το κόστος του χρήματος, να περιορίσει ενδεχομένως τις κοινοτικές ενισχύσεις, και να μειώσει τα κέρδη των ναυτιλιακών εταιρειών μέσω της υποτίμησης της στερλίνας, της πιθανής επιβράδυνσης του διεθνούς εμπορίου και της αύξησης των ναύλων” όπως είπε ο κ. Παπαδημητρίου.
Ουδέν κακόν αμιγές καλού
“Ωστόσο, ουδέν κακόν αμιγές καλού” υπογράμμισε ο υπουργός και εξήγησε τη σκέψη του αναφέροντας ότι, αν υπάρξει φυγή από το Λονδίνο κάποιων ναυτιλιακών επιχειρήσεων προς άλλα ναυτιλιακά κέντρα, δεν αποκλείεται να ευνοηθεί και το λιμάνι του Πειραιά, ενώ επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα μπορεί να δημιουργηθούν και στον τομέα της άμυνας-ασφάλειας στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.
Τέλος, ο υπουργός εκτίμησε ότι ενδέχεται να προσελκυσθούν κάποιες δραστηριότητες ξένων φαρμακευτικών πολυεθνικών από τη Βρετανία στην Ελλάδα λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρει η χώρα μας στον κλάδο αυτό.
Κ . Μίχαλος πρόεδρος ΚΕΕ και ΕΒΕΑ
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος ΚωνσταντίνοςΜίχαλος δήλωσε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι τοBrexit είναι ένα θέμα που θα πρέπει να απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και εστιάζοντας στην ελληνική οικονομία, υπογράμμισε ότι με την εξασθένηση της βρετανικής λίρας, τα ελληνικά προϊόντα, τα οποία εξάγονται προς τη Μεγάλη Βρετανία δεν θα είναι όσο ανταγωνιστικά ήταν μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα “αυτό να δημιουργήσει πρόβλημα στις εξαγωγές”. Καλεί μάλιστα την επιχειρηματική κοινότητα, να ενώσει τις δυνάμεις της για να αντιμετωπίσει ενδεχόμενους κινδύνους σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά το πρακτικό μέρος των σχέσεων Ε.Ε. με το Ηνωμένο Βασίλειο στη μετά την έξοδο εποχή. “Είναι σημαντικό να υπάρξει μια επαρκής μεταβατική περίοδος, αλλά και δέσμευση και των δύο πλευρών να διαφυλάξουν μια σειρά από κρίσιμες για τις επιχειρήσεις δραστηριότητες, όπως η πρόσβαση σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό, το εμπόριο, οι εξαγωγές και οι μεταφορές” είπε ο κ. Μίχαλος.
Υπάρχει όμως και ένας ακόμη κίνδυνος, ίσως σημαντικότερος, κατά τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, και αυτός αφορά την ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με αφορμή τοBrexit. “Τόσο το ενδεχόμενο να προκληθεί ένα ντόμινο αποχωρήσεων, όσο και η επαναφορά στην ατζέντα της προσέγγισης μιας Ευρώπης “δύο ταχυτήτων” επιδρούν ήδη αρνητικά στο επιχειρηματικό κλίμα. Η αστάθεια, η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα απειλούν να αποτελέσουν το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών στα επόμενα χρόνια” υπογραμμίζει ο κ. Μίχαλος.
Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος ΕΣΕΕ και ΕΒΕΠ
Ευκαιρίες ενδέχεται να δημιουργηθούν για την ελληνική ναυτιλία, από τοbrexit, δήλωσε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, καθώς και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης.
Όπως επισήμανε ο πρόεδρος: “Εκτός από τις επενδύσεις στην αμυντική Βιομηχανία και την προσέλκυση κάποιων δραστηριοτήτων ξένων φαρμακευτικών πολυεθνικών από τη Βρετανία στην Ελλάδα, στα θετικά του “Brexit” για την ελληνική οικονομία, συγκαταλέγεται και η μεταφορά στη χώρα μας ενός μεγαλύτερου μέρους του κύκλου εργασιών των βρετανικών ναυτιλιακών εταιρειών, καθώς και των υπηρεσιών που παρέχουν σε αυτή, διατηρώντας τη σύνδεση που υπάρχει, μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου στον ναυτιλιακό κλάδο. Ειδικότερα, στο Ηνωμένο Βασίλειο εισρέουν, περίπου 45 δισ. ευρώ ετησίως, με 25% συνεισφορά από την ελληνόκτητη ναυτιλία, ενώ απασχολούνται σχεδόν 600.000 άτομα στους ναυτιλιακούς κλάδους ναυλώσεων, ασφαλίσεων και υπηρεσιών λιμένων. Αν υπάρξει φυγή από το Λονδίνο κάποιων ναυτιλιακών επιχειρήσεων προς άλλα ναυτιλιακά κέντρα αναμένεται να ευνοηθεί και το λιμάνι του Πειραιά ,η διεθνής δυναμική του οποίου είναι πλέον ευρέως αναγνωρίσιμη.
Κατ’ επέκταση, πιστεύω ότι ο Πειραιάς, που διαθέτει ήδη 800 διαχειρίστριες εταιρίες και μικρά περιφερειακά γραφεία ξένων εταιριών, που σχετίζονται με τη ναυτιλία, έχει τις δυνατότητες να γίνει η πρώτη δύναμη στον ναυτιλιακό κλάδο, ιδίως τώρα, που εξελίσσεται σε μεγάλο διαμετακομιστικό κέντρο. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια, για να καταστεί ο Πειραιάς ναυτιλιακό “City”, είναι η δημιουργία ενός σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ενός φιλικού κλίματος προσέλκυσης των ναυτιλιακών γραφείων, παντός είδους δραστηριότητας και εξειδίκευσης. Το “παράθυρο” ευκαιρίας που ανοίγεται στην ελληνική ναυτιλία από το “Brexit” δεν θα πρέπει να το αφήσουμε ανεκμετάλλευτο”.
Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου
Το ντόμινο των συνεπειών που θα επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική οικονομία, όπως σημειώνει σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας ΓιάννηςΧατζηθεοδοσίου.
Όπως υπογράμμισε “δεν σηματοδοτούνται σημαντικές αλλαγές μόνο σε πολιτικό επίπεδο, καθώς είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους μας ότι αυξάνεται διαρκώς ο ευρωσκεπτικισμός και αλλάζει το τοπίο όχι μόνο για τη Γηραιά Ήπειρο, αλλά για τον κόσμο ολόκληρο, αλλά προσωπικά περιμένω με αγωνία την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την εφαρμογή της εξόδου της Αγγλίας από την ΕΕ, για να μάθουμε τι ακριβώς θα ισχύσει και πώς θα ολοκληρωθεί αυτή η μετάβαση στη νέα πραγματικότητα”.
Ο ίδιος σχολίασε ότι αν και κάποιες από τις συνέπειες θα γίνουν αμέσως αντιληπτές, ενώ για κάποιες άλλες θα χρειαστούμε περισσότερο χρόνο, εντούτοις η προσωπική του εκτίμηση είναι ότι οι περισσότερες από αυτές θα είναι αρνητικές για το οικοδόμημα της Ενωμένης Ευρώπης και κατ΄ επέκταση για τη χώρα μας. “Χωρίς όμως να αποκλείεται κάποιες να έχουν τελικά θετικό πρόσημο, αν και υπάρχουν αυτήν τη στιγμή πολλά ερωτηματικά για το μέλλον” όπως συμπλήρωσε ο ίδιος.
Ο κ. Χατζηθεοδοσίου αναφέρθηκε επιγραμματικά σε προβλήματα που θεωρεί ότι θα βρούμε άμεσα μπροστά μας:
* Επειδή ενδέχεται να κλείσουν κάποιες πολυεθνικές εταιρείες στην Αγγλία, αυτό κατά συνέπεια ενδέχεται να επηρεάσει και τις θέσεις εργασίας για πολλούς Έλληνες που ήδη απασχολούνται σε αυτές.
* Για τους Έλληνες που ζουν και εργάζονται στην Αγγλία αλλά δεν έχουν συμπληρώσει πενταετία ώστε να έχουν εξασφαλίσει κάποια δικαιώματα υπάρχει ασάφεια για το μέλλον
* Ένας πολύ μεγάλος αριθμός Ελλήνων φοιτητών επιλέγουν για τις σπουδές τους τα αγγλικά πανεπιστήμια. Με τα νέα δεδομένα υπάρχει ανησυχία ότι η επιλογή αυτή θα γίνει πλέον πιο δαπανηρή λόγω της ενδεχόμενης αύξησης των διδάκτρων αλλά και του κόστους διαβίωσης. Φοιτητές που ξεκίνησαν φέτος ή πέρυσι, κινδυνεύουν να τους βρει το Brexitμε τελείως διαφορετικά οικονομικά δεδομένα, κάτι που μπορεί να σημαίνει και επιπλέον επιβάρυνση για πάρα πολλές ελληνικές οικογένειες.
* Θα υπάρξουν αλλαγές στις εμπορικές σχέσεις της Αγγλίας με τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη, άρα και με την Ελλάδα. Αυτό ενδεχομένως να επιφέρει προβλήματα στην πρόσβαση ελληνικών επιχειρήσεων και στην προώθηση ελληνικών προϊόντων προς την αγορά της Αγγλίας, ενώ υπάρχει ανησυχία για τις παραγωγικές δραστηριότητες εντός της χώρας μας για όσες επιχειρήσεις είχαν συνάψει εμπορικές σχέσεις με την αγγλική αγορά.
* Ο τουρισμός και η ελληνική κτηματαγορά ενδέχεται να επηρεαστούν από τις αλλαγές που θα προκληθούν στην οικονομία τους.
* Το Brexit ενδεχομένως να σημάνει την αλλαγή έδρας για ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες με έδρα την Αγγλία, κάτι που προϋποθέτει κόστος, που ίσως καλυφθεί από μείωση των επενδύσεων τους, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την απασχόληση στον κλάδο και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του.
Από την άλλη πλευρά όμως, ο κ. Χατζηθεοδοσίου βλέπει ότι μπορεί να υπάρξουν και ορισμένες θετικές συνέπειες για την Ελλάδα. Σε πολιτικό επίπεδο μπορεί το Brexit να σημάνει και την αλλαγή πολιτικής που ασκείται εντός της ευρωπαϊκής ένωσης.
“Είναι καιρός να σταματήσει αυτή η ανισότητα που παρατηρείται και που είναι ένας σοβαρός λόγος για τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα μας. Επειδή ήδη αυξάνεται ο ευρωσκεπτικισμός και ο λαϊκισμός και μαζί τους οι τάσεις απόσχισης από την ΕΕ μεγάλων κρατών, όπως η Γαλλία, είναι πιθανό μπροστά στον κίνδυνο διάλυσης της Ένωσης να χαραχθεί μία διαφορετική πολιτική που θα έχει θετικότερες συνέπειες για χώρες όπως η Ελλάδα, ενώ μπορεί να βάλει τέλος στις ακραίες φωνές που βρήκαν την αφορμή να ακουστούν” όπως σημείωσε ο πρόεδρος.
Επιπλέον, δεν αποκλείεται αυτή η εξέλιξη με το Brexit να αποτελέσει την απαρχή για μία σειρά στενότερων συνομιλιών και διακρατικών συμφωνιών μεταξύ Αγγλίας και Ελλάδας.
“Εκτιμώ ότι θα μπουν πολλά προσκόμματα από τις Βρυξέλλες, όμως δεν μπορώ να αποκλείσω και τίποτα, καθώς ακόμα είναι όλα ρευστά. Και η αισιόδοξη άποψη είναι ότι ενδεχομένως να υπάρξει κάποια συμμαχία που μπορεί να αποφέρει και κάποια οφέλη για την ελληνική οικονομία” είπε ο κ.Χατζηθεοδοσίου.
Διμερές εμπόριο
Παρατίθενται στη συνέχεια στοιχεία και εκτιμήσεις της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων για το διμερές εμπόριο.
Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ(σύνολο εμπορίου αγαθών) το 2016 το Ηνωμένο Βασίλειο καταλαμβάνει την 4η θέση μεταξύ των εμπορικών εταίρων της Ελλάδος. Ο όγκος εμπορίου ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ, με τις ελληνικές εξαγωγές να ανέρχονται σε 1,07 δισ. ευρώ και τις εισαγωγές σε 1,23 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου η χώρα μας καταλαμβάνει την 45η θέση μεταξύ των πελατών και την 53η μεταξύ των προμηθευτών του.
Ο όγκος του διμερούς εμπορίου Ελλάδος- Ηνωμένου Βασιλείου ανήλθε, για το 2016, στο ύψος των 1,70 δισ. λιρών, έναντι 1,59 δισ. το 2015, αυξημένος κατά 6,87%. Το διμερές εμπορικό ισοζύγιο κατέλειπε έλλειμμα ύψους 115,99 εκατ. λιρών, μειωμένο κατά 29,6% περίπου έναντι του 2014 (164,73 εκατ. λίρες).
Αναλυτικότερα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο Η.Β. (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) ανήλθε στα 793,32 εκατ. λίρες έναντι 714,25 εκατ. του προηγουμένου έτους, σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξης του 11,07%. Χωρίς τα πετρελαιοειδή (δασμ. κλ. 27) η αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 776,08 εκατ. λίρες, καταγράφοντας αύξηση κατά 9,4%. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αντίστοιχα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι ελληνικές εξαγωγές (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) προς το ΗΒ κατέγραψαν μείωση κατά -2,02% έναντι του 2015.
Η αξία των ελληνικών εισαγωγών από το Η.Β. (συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών) ανήλθε σε 909,33 εκατ. λίρες έναντι 878,98 εκατ. του 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,45%. Όμως, χωρίς τα πετρελαιοειδή (δασμ. κλ. 27), η αξία των εισαγωγών ανήλθε σε 855,09 εκατ. λίρες, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 1,5%.
Οι 10 κυριότερες κατηγορίες εξαγομένων στο Η.Β. προϊόντων είναι: φαρμακευτικά, γάλα και προϊόντα γαλακτοκομίας, ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμός, παρασκευάσματα λαχανικών καρπών και φρούτων, καρποί και φρούτα, χαλκός και τεχνουργήματα από χαλκό, αλουμίνιο και τεχνουργήματα, ενδύματα και συμπληρώματα ενδύματος, τεχνουργήματα από σίδηρο ή χάλυβα, πλαστικά και πλαστικά προϊόντα και διάφορα παρασκευάσματα διατροφής.
Οι 10 κυριότερες κατηγορίες εισαγόμενων από το Η.Β. προϊόντων είναι: φαρμακευτικά, ηλεκτρικά μηχανήματα και εξοπλισμός, αυτοκίνητα οχήματα και ελκυστήρες, πυρηνικοί αντιδραστήρες, αλκοολούχα ποτά και ξύδι, διάφορα προϊόντα χημικών βιομηχανιών, ενδύματα άλλα από πλεκτά, ενδύματα πλεκτά, μηχανήματα οπτικής, φωτογραφίας ή κινηματογραφίας, μέτρησης, ελέγχου, ακρίβειας ή χειρουργικά εργαλεία, βιβλία και προϊόντα εκδοτικών οίκων, πλαστικά και πλαστικά προϊόντα.
Από την ανάλυση των στατιστικών στοιχείων προκύπτει ότι, μεταξύ των ανωτέρω εξαγομένων από τη χώρα μας προϊόντων, τη μεγαλύτερη αύξηση, έναντι του 2015, καταγράφουν τα λάδια από πετρέλαιο (272,38%), το ελαιόλαδο (108,41%), τα γυναικεία ενδύματα (53,4%), τα παρασκευάσματα διατροφής (44,68%), οι παρασκευασμένες τομάτες (43,49%) και τα τυριά (30,66%).
Σε ό,τι αφορά τα εισαγόμενα, τη μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν τα μικρόφωνα (509,35%), οι ανόργανες χρωστικές ουσίες (75,78%), οι ράβδοι και είδη καθορισμένης μορφής από αλουμίνιο (67,02%), οι τηλεφωνικές συσκευές (43,40%), οι δίσκοι και ταινίες (38,04%), Μηχανές αυτόματης επεξεργασίας δεδομένων (34,36%), τα λάδια από πετρέλαιο (23,96%), και τα επιβατικά αυτοκίνητα (13,74%).
Η υποτίμηση της αγγλικής λίρας έναντι του ευρώ θα κάνει ακριβότερα τα ελληνικά προϊόντα για τους Βρετανούς, κάτι που σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης τους θα έχει συνέπειες για τις ελληνικές εξαγωγές.
Τουρισμός
Αναμένεται μείωση του αριθμού των Βρετανών τουριστών προς την ελληνική οικονομία. Οι αφίξεις Άγγλων τουριστών και τα έσοδα αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά, λόγω της παρατηρούμενης αβεβαιότητας και διολίσθησης της λίρας: σχεδόν 50%/ 30% των Βρετανών που κάνουν διακοπές “ήλιος και θάλασσα” τις προγραμματίζουν το τελευταίο δίμηνο/μήνα, ενώ αναμένεται να επηρεαστούν αρνητικά και οι κρατήσεις και για άλλες μορφές -μη εποχικών- ταξιδιών αναψυχής, όπως ο τουρισμός πόλεων και ο πολιτιστικός τουρισμός, αλλά και η αγορά συνεδρίων, εταιρικών συναντήσεων και ταξιδιών κινήτρων. Η σημασία της βρετανικής αγοράς είναι καίρια για τον ελληνικό τουρισμό δεδομένου του μεγάλου μεγέθους της (2,4 εκατ. επισκέπτες / 2 δισ. ευρώ το 2015) αλλά και του υψηλού ρυθμού ανάπτυξης που παρουσίασε το 2016.
Τράπεζες
Αναμένεται μείωση της αξίας του χαρτοφυλακίου των Ελληνικών Τραπεζών από τοποθετήσεις σε Βρετανικές τράπεζες σε ομόλογα (κρατικά και εταιρικά) και μετοχές που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, λόγω της υποτίμησης της λίρας Αγγλίας. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ για την ελληνική οικονομία. Οι τοποθετήσεις αυτές ήταν της τάξης των 5,4 δισ. το τέταρτο τρίμηνο του 2015.
Κοινοτικός προϋπολογισμός
Το Ην. Βασίλειο συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα σημαντικό ποσό κάθε χρόνο, το οποίο θα σταματήσει πλέον να δίνεται, με αποτέλεσμα να έχει άμεση επίδραση ιδιαίτερα στις ευπαθείς οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου. Να σημειωθεί ότι οι συνεισφορές αυτές αποτελούν και τη σημαντικότερη πηγή εισοδήματος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ (74% το 2013) και δίνονται ανάλογα με το μερίδιο του ακαθάριστου εθνικού του εισοδήματος (ΑΕΕ) στο ΑΕΕ της ΕΕ.
Έλληνες εργαζόμενοι στο Η.Β.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του βρετανικού Υπουργείου Εργασίας και Συντάξεων, ο αριθμός των Ελλήνων που έχουν αποκτήσει Αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία έτη.
Ειδικότερα, το διάστημα 2008 -2016, ο αριθμός των Ελλήνων που απέκτησαν NIN ανήλθε στις 68.320 άτομα. Κατά τα έτη 2002-2010, ο ετήσιος αριθμός των Ελλήνων που αποκτούσαν ΝΙΝ ήταν περίπου 3.000 άτομα, ενώ πλέον ο αριθμός έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί, πλησιάζοντας τα 15.000 άτομα περίπου το 2016.
Η συντριπτική πλειονότητα των εγγεγραμμένων (περίπου 87% του συνόλου) ανήκει στην ευρύτερη ηλικιακή ομάδα 18-44 ετών, ενώ σημαντική άνοδο παρουσιάζει και η ηλικιακή ομάδα 45-54 ετών (περίπου 35%).
Όσον αφορά στις περιοχές όπου εγγράφονται, το Λονδίνο αντιστοιχεί στο 42,91% των συνολικών εγγραφών, ακολουθούμενο από την περιοχή της νοτιοανατολικής Αγγλίας (12,61%) και τη Σκωτία (7,74%).
Τέλος, οι Έλληνες βρίσκονται στη 16η θέση μεταξύ μη Βρετανών πολιτών, όσον αφορά την έκδοση ΝΙΝ για το 2016, ενώ ανήλθε στην 13η θέση για το Εννεάμηνο 2016, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.
Βάσει αυτών, εκτιμάται ότι το διάστημα 2008- 2014, ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσαν για να εργαστούν ανήλθε στις 36.000 άτομα περίπου.
Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα στοιχεία του HESA(HigherEducationStatisticsAgency) κατά το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016, φοιτούσαν στα βρετανικά Πανεπιστήμια περίπου 9.800 Έλληνες φοιτητές.