Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της G7 είπε «όχι» σε κυρώσεις σε Ρωσία και Συρία, έπειτα από τη χημική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες άτομα.
Οι υπουργοί Εξωτερικών αναζητούσαν μία κοινή γραμμή για την συριακή διαμάχη, πριν ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επισκεφθεί τη Ρωσία για να την πείσει να εγκαταλείψει τη στήριξη στον Άσαντ.
Τα μέλη της G7 συμφώνησαν στην όλη Λούκα της Τοσκάνης ότι δεν υπάρχει λύση στη Συρία με τον Άσαντ στην εξουσία, ωστόσο εγκαταλείφθηκαν οι προτάσεις για κυρώσεις σε βάρος ρώσων ή σύρων αξιωματικών.
Πηγές από τη βρετανική κυβέρνηση είπαν ότι το ενδεχόμενο κυρώσεων θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας για τη χημική επίθεση στη Συρία.
Σε ό,τι αφορά την Συρία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο είπε ότι μετά τις πρόσφατες τραγικές εξελίξεις «το σημείο εκκίνησης δεν μπορεί παρά να είναι η κατάπαυση του πυρός, που πρέπει να είναι ειλικρινής, να έχει διάρκεια και να είναι αποτελεσματική, από μέρους όλων των εμπλεκόμενων μερών».
Από την μεριά του, ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ αναφέρθηκε στην στάση των Ηνωμένων Πολιτειών και υπογράμμισε: «Ο Ρεξ Τίλερσον είπε ξεκάθαρα ότι ψάχνουν μια οδό η οποία δεν θα είναι βίαιη και ούτε εκείνη της στρατιωτικής επιλογής». Ο Γκάμπριελ επιβεβαίωσε ότι οι υπουργοί της G7 συνεχίζουν πάντως να στηρίζουν χωρίς ενδοιασμούς τον Τίλερσον.
Αυτή η «στάση αναμονής» των υπουργών Εξωτερικών των επτά πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών του πλανήτη υιοθετήθηκε παρά τις δηλώσεις, σε υψηλούς τόνους, που είχε κάνει ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον σχετικά με επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της Συρίας. «Η Μόσχα πρέπει να διαλέξει αν θέλει να συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του Άσαντ ή όλου του υπόλοιπου κόσμου», είχε υπογραμμίσει ο Τζόνσον.
Σε δηλώσεις του, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η ρίψη πυραύλων Τόμαχοκ στη Συρία ήταν ζήτημα εθνικής ασφάλειας και πρόσθεσε ότι αποτέλεσε απάντηση στη «βαρβαρότητα» του καθεστώτος Άσαντ.
Ο Ρεξ Τίλερσον δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον δεν μπορεί να αφήσει το απόθεμα των χημικών όπλων του Άσαντ να πέσει στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους και άλλων εξτρεμιστών.
Παράλληλα, ο Τίλερσον σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αφήσουν να θεωρηθεί «φυσιολογική» η χρήση χημικών όπλων στη Συρία ή αλλού.
Όσον αφορά τη Ρωσία, ο Τίλερσον είπε ότι ελπίζει πως η Μόσχα θα δει ότι είναι σύμμαχος ενός «αναξιόπιστου» εταίρου.
Από την πλευρά του, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό είπε ότι το σύνολο των χωρών της G7 καθώς και οι αραβικές χώρες που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση (το Κατάρ, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία) και η Τουρκία υπογράμμισαν ότι «δεν υπάρχει μέλλον στη Συρία εφικτό με τον Μπασάρ αλ Άσαντ».
«Δεν πρόκειται για μια επιθετική θέση απέναντι στους Ρώσους», σημείωσε ο Ερό.
«Η G7 θα πει απολύτως ξεκάθαρα στη Ρωσία ότι αυτή η υποκρισία πρέπει να πάψει. Πρέπει πραγματικά και ειλικρινά να δεσμευθεί στην πολιτική διαδικασία για να καταφέρουμε να εξέλθουμε από αυτή την κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε», τόνισε ο γάλλος υπουργός.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αμερικανικά πλήγματα εναντίον αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού προσέφεραν «ένα μικρό παράθυρο ευκαιρίας» για τον τερματισμό της σύγκρουσης.
Το θέμα των κυρώσεων δεν αναφέρθηκε σχεδόν καθόλου στη σημερινή συνάντηση, κατέληξε ο Ερό.