Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων που δημοσιεύονται στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών και οι οποίοι μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 3.050, όταν στις αρχές Οκτωβρίου του 2016 ήταν περίπου 600. Η πλειονότητα των πλειστηριασμών που ανακοινώνονται, όπως προκύπτει από τις νέες δημοσιεύσεις, έχει επισπεύδουσες τις τράπεζες, οι οποίες προγραμματίζουν για το τρέχον έτος περίπου 15.000 πλειστηριασμούς ακινήτων. Οι τράπεζες διαβεβαιώνουν ότι τόσο οι πλειστηριασμοί που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αλλά και αυτοί που προγραμματίζονται, δεν αφορούν στην πρώτη κατοικία των οφειλετών και ότι πρόκειται για περιπτώσεις δανειοληπτών με μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Η ενεργοποίηση του μέτρου των πλειστηριασμών, έπειτα από μακρά περίοδο «παγώματος», είναι επιτακτική λόγω της πίεσης που υπάρχει από τον εποπτικό μηχανισμό SSM για μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ. ευρώ έως και το 2019. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες έχουν ενεργοποιήσει το οπλοστάσιο των αναγκαστικών μέτρων, όπως οι καταγγελίες δανείων και οι πλειστηριασμοί ακινήτων, μέσω του οποίου πρέπει να εξασφαλίσουν έσοδα 11,5 δισ. ευρώ έως και τα τέλη του 2019.
Η αναγγελία ολοένα και νέων πλειστηριασμών και η συνεχιζόμενη αποχή των συμβολαιογράφων αυξάνουν καθημερινά το στοκ των ακινήτων που πρόκειται να βγουν στο σφυρί τους προσεχείς μήνες, δημιουργώντας προβληματισμό για το κατά πόσο μπορεί να εξομαλυνθεί η κατάσταση και κυρίως να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων. Οι συμβολαιογράφοι έχουν ήδη κλείσει έξι μήνες αποχής και αναμένεται να συνεχίσουν και τις επόμενες εβδομάδες (τη Μεγάλη Εβδομάδα παραδοσιακά δεν γίνονται πλειστηριασμοί) στον βαθμό που η δράση ομάδων στα δικαστήρια δεν επιτρέπει τη διενέργεια κανενός είδους πλειστηριασμού, ακόμη και αν δεν πρόκειται για πρώτη κατοικία. Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείου Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου αναφέρει ότι «η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος θα συνέλθει μετά το Πάσχα για να επανεκτιμήσει τη διαμορφωθείσα κατάσταση και να επανακαθορίσει τη στάση του αναφορικά με το ζήτημα της διενέργειας πλειστηριασμών».
Για την ομαλοποίηση της κατάστασης οι συμβολαιογράφοι προσβλέπουν στη δημιουργία της πλατφόρμας, που θα επιτρέψει τη διενέργεια των πλειστηριασμών ηλεκτρονικά. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τη διαχείριση της σχετικής πλατφόρμας θα αναλάβουν οι σύλλογοι των συμβολαιογράφων, που λειτουργούν σε όλη τη χώρα και όπως διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσου κ. Γ. Ρούσκας, η εφαρμογή θα είναι έτοιμη τον Μάιο και θα βασιστεί σε ανάλογη εμπειρία που υπάρχει στην Ισπανία και την Πορτογαλία.
Το έργο της «κατασκευής» της πλατφόρμας δεν έχει, πάντως, ανατεθεί ακόμη και σε κάθε περίπτωση η λειτουργία της θα απαιτήσει χρόνο, καθώς πρέπει να δοκιμαστεί πιλοτικά και σε πραγματικές συνθήκες. Πολύ περισσότερο πρέπει να άρει τις επιφυλάξεις που υπάρχουν από μερίδα των συμβολαιογράφων για το κατά πόσο θα λειτουργήσει ως ασπίδα προστασίας απέναντι σε ομάδες προσώπων που μπλοκάρουν σήμερα τους πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας.
Από την πλευρά των τραπεζών διατυπώνονται ερωτήματα για το κατά πόσο –ακόμα και όταν είναι έτοιμη– η πλατφόρμα θα στηθεί με τρόπο που να υποδεχθεί και το στοκ των πλειστηριασμών που θα έχει συσσωρευθεί μέχρι τότε ή, αντίθετα, θα υποστηρίξει μόνο τους νέους πλειστηριασμούς.