Νέα «έκρηξη» στις κατασχέσεις για οφειλές στην εφορία

380

«Φουσκώνει» μήνα με το μήνα η ήδη μακριά λίστα των φορολογούμενων, στους οποίους έχουν επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, φτάνοντας στους 889.455 με τη συμπλήρωση του πρώτου τριμήνου!

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί έχουν πάρει «φωτιά», προκειμένου να ανακοπεί το κύμα νέων οφειλών και να ενισχυθεί η ροή εσόδων στους κωδικούς Παρελθόντων Οικονομικών Ετών. Είναι ενδεικτικό ότι οι νέες κατασχέσεις ξεπέρασαν τις 16.000 κι αναμένεται μεγαλύτερη ένταση τους  επόμενους μήνες, καθώς δεδομένων των νέων μνημονιακών στόχων, ως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν γίνει τουλάχιστον 925.000 κατασχέσεις και πλειστηριασμοί.

Την ίδια ώρα, οι νέες οφειλές προς την εφορία από την αρχή του έτους έχουν φτάσει στα 3,277 δις ευρώ και παρ’ ότι το Μάρτιο η αύξηση τους ήταν σαφώς μικρότερη από αυτή του Φεβρουαρίου (περίπου 650 εκατ. ευρώ έναντι 1 δις ευρώ), δεν παύει να προβληματίζει, καθώς τα χρέη  «φουσκώνουν» χωρίς να έχουν ξεκινήσει ακόμα οι φορολογικές υποχρεώσεις της τρέχουσας χρονιάς.

Σε επίπεδο εισπράξεων, από το stock των παλιών χρεών, που ξεπερνούν τα 91 δις ευρώ, έχουν μπει στα κρατικά ταμεία 879 εκατ. ευρώ και με δεδομένο ότι ως το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί περίπου 250 εκατ. ευρώ παραπάνω από το 2016 (2,7 δις ευρώ έναντι 2,475 δις ευρώ), η ένταση των αναγκαστικών μέτρων θα αυξηθεί. Την εκτίμηση αυτή ενισχύει το ποσοστό εισπράξεων επί των νέων χρεών, καθώς επί του παρόντος διαμορφώνεται στο 11,3% και το Δεκέμβριο θα πρέπει να έχει υπερδιπλασιαστεί φτάνοντας στο 24%.

Η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος είναι τα φορολογικά χρέη του Δημοσίου προς τους φορολογούμενους, κυρίως τις επιχειρήσεις. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για το πρώτο τρίμηνο του 2017 δείχνουν ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ξεπερνούν τα 1,9 δις ευρώ, εκ των οποίων τα 1,1 δις ευρώ αντιστοιχούν σε αιτήσεις που δεν έχουν πάρει καν σειρά για εκκαθάριση!

 

ΠΗΓΗiefimerida.gr