«Μπλοκαρισμένο» στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, βρίσκεται το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ, αφού σύμφωνα με έγκυρες πηγές περνάνε από «κόσκινο» τα άρθρα με δημοσιονομικό κόστος.
Παρότι το προηγούμενο διάστημα κυβερνητικά στελέχη, ανέφεραν ότι το πολυνομοσχέδιο έχει λάβει την έγκριση από το ΓΛΚ και πλέον περιμένει «αριθμό προτεραιότητας» προκειμένου να εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ψήφιση του, φαίνεται ότι πλέον υπάρχουν «κωλύματα».
Στο πολυνομοσχέδιο υπάρχουν τρία συγκεκριμένα άρθρα, η ψήφιση των οποίων επιφέρει δημοσιονομικές αναπροσαρμογές.
— Πρόκειται για το άρθρο 95 που αφορά τη χορήγηση του επιδόματο επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
— Η επαναφορά των αντιμισθιών για τους αντιδημάρχους και η χορήγηση επιδόματος για τις μετακινήσεις δημοτικών συμβούλων. Πρόκειται για το άρθρο 35 «Αντιμισθία Αντιδημάρχων – Αποζημιώσεις δημοτικών συμβούλων».
— Το άρθρο 94 που καθορίζει πότε τα ΜΑΠ δίνονται σε χρήμα στους εργαζόμενους των ΟΤΑ.
Η υλοποίηση των τριών συγκεκριμένων άρθρων, θα επιφέρει σημαντικό δημοσιονομικό κόστος και φαίνεται ότι στο ΓΛΚ, τα εξετάζουν προσεκτικά. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της aftodioikisi.gr, τα στελέχη του ΓΛΚ, ζητούν συγκριμένες διευκρινήσεις για τα συγκεκριμένα άρθρα του νομοσχεδίου από τα αρμόδια στελέχη του ΥΠΕΣ, με αποτέλεσμα να μην προχωρά η κατάθεση του, στη Βουλή, μέχρι να «λυθούν» οι …απορίες των στελεχών του ΓΛΚ.
Ωστόσο προξενεί εντύπωση η τακτική του ΓΛΚ, αφού ο υπουργός Εσωτερικών, έχει ξεκαθαρίσει ότι τα άρθρα του πολυνομοσχεδίου, δεν επιφέρουν κανέναν βάρος στο κεντρικό προϋπολογισμό παρά μόνο σε αυτούς των δήμων.
Μάλιστα στην συνέντευξη του, στην aftodioikisi.gr, με έμφαση είχε σημειώσει ότι οι δαπάνες για τις διατάξεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος, όπως οι αντιμισθίες περισσότερων αντιδημάρχων, οι αποζημιώσεις δημοτικών συμβούλων ή άλλες για τους εργαζόμενους (ΜΑΠ, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας), «καλύπτονται από τους προϋπολογισμούς των δήμων και τα ανταποδοτικά και άρα σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει θέμα δημοσιονομικής επιβάρυνσης».
Ωστόσο την προηγούμενη Τρίτη κατά τη διάρκεια της συνάντησης του κ. Σκουρλέτη με τους Συνδικαλιστές, στα πλαίσια της μεγάλης απεργίας και κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ, όταν τέθηκε το θέμα της μείωσης ή κατάργησης των βαρέων και ανθυγιεινών, ο υπουργός παρότι καθησύχασε τους συνδικαλιστές τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα προς το παρόν», πρόσθεσε, σύμφωνα με τους ίδιους, ότι το θέμα θα επανεξεταστεί.
Να σημειωθεί οτι στην επίσημη ανακοίνωση του, το ΥΠΕΣ, μετά την συνάντηση σημείωνε: “Αναφορικά με το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών, ο κ. Σκουρλέτης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι δεν αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές”. Από την πλευρά τους, ωστόσο, συνδικαλιστικές πηγές μιλώντας στην aftodioikisi.gr, σημείωναν ότι το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή είναι σαφές. Προβλέπει και μάλιστα ως βασικό παραδοτέο, ότι «οι αποζημιώσεις για επικίνδυνη και ανθυγιεινή εργασία θα ευθυγραμμιστούν με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία μέχρι τον Ιούνιο του 2017, μέσω, μεταξύ άλλων, της εμπειρογνωμοσύνης που παρέχεται από το διαθέσιμο πρόγραμμα τεχνικής βοήθειας».
Παρότι δεν είναι γνωστό αν υπάρχουν πιέσεις και από το ΓΛΚ σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα που περιλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο, η παραμονή του επι μακρόν στις υπηρεσίες του, γεννά ερωτηματικά.
Όπως ανέφεραν έγκυρες πηγές στην aftodioikisi.gr, δεν τίθεται θέμα «απάλειψης κάποιου άρθρου» και ότι μετά τις απαραίτητες διευκρινήσεις το πολυνομοσχέδιο θα πάρει το δρόμο του, για τη Βουλή. Τέλος είναι προφανές ότι βάσει των νέων εξελίξεων η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή ειναι βέβαιο ότι μεταφέρεται για τον Ιούνιο.