Συμβασιούχοι: Νέα παρέμβαση Αποκεντρωμένης -Ακυρώνει απόφαση δημάρχου για απολύσεις

683

Στην ακύρωση της υπ’ αριθμόν 424/2017,   με την οποί, όπως είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr, ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης είχε προχωρήσει στην απόλυση 35 συμβασιούχων την Μ. Πέμπτη προχωρά ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης  Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης Νικήτας Φραγκισκάκης.

Συγκεκριμένα, στην ΑΠΟΦΑΣΗ του ο κ. Φραγκισκάκης τονίζει ότι η απόφαση του δημάρχου ελήφθη «κατά παρέκκλιση του Ν 4099/2012, όπως τροποποιήθηκε με το Ν 4429/2016 και ισχύει, γεγονός που καθιστά την εν λόγω απόφαση ακυρωτέα».

Υπενθυμίζει, δε, ότι σύμφωνα με «τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν 4429/2016 οι συμβάσεις…. για την καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των Ν.Π.Δ.Δ., των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α., όπως επίσης για κάθε είδους Υπηρεσίες των Ο.Τ.Α. αρμόδιες για την καθαριότητα, καθώς και για την εξυπηρέτηση αναγκών καθαριότητας σε άλλες Υπηρεσίες των Ο.Τ.Α., παρατείνονται αυτοδικαίως μέχρι και τις 31.12.2017, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».

Τρίτη απόφαση Αποκεντρωμένης

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης  Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης είναι η τρίτη στη σειρά μετά την από 10/3/2017 εγκύκλιο Σκουρλέτη με την οποία στην ουσία τις καλούσε να ασκήσουν έλεγχο νομιμότητας και να επιβάλουν πειθαρχικές ποινές σε όσους δημάρχους αρνούνται να παρατείνουν τις συμβάσεις καθαριότητας.

Προηγήθηκε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, που, όπως αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορινθίων για την απόλυση των συμβασιούχων καθαριότητας, αλλά και η 7740/30.3.2017 απόφαση, επίσης, του γενικού γραμματέα Μακεδονίας Θράκης με την οποία καλεί σε απολογία τον  δήμαρχο Κασσάνδρας Βασίλη Κυρίτση «λόγω του ότι αρνήθηκε να εφαρμόσει το άρθρο 16 του ν. 4429/2016 για το πειθαρχικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος».

Εφτά αιρετοί απέναντι στους συμβασιούχους

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, o δήμαρχος Νεάπολης Συκεών είναι ένας από εφτά αιρετούς σε όλη την Ελλάδα (Κορινθίων, Κασσάνδρας, Ανατολικής Μάνης, ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και εσχάτως: Αμφίπολης και Κιλκίς) που αρνούνται να εφαρμόσουν το νόμο και να παρατείνουν τις συμβάσεις των εργαζομένων στην καθαριότητα.

Παρέμβαση Σκουρλέτη –Αντιδράσεις ΚΕΔΕ

Να σημειωθεί ότι στη συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, με αφορμή την παρέμβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου που είχε ακυρώσει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορινθίων με την οποία δεν παρατάθηκαν οι συμβάσεις καθαριότητας, ειχε αποκαλύψει ότι “είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου. Η δική μας κατεύθυνση προς τις Αποκεντρωμένες είναι σαφής και είναι ακριβώς στην κατεύθυνση δικαίωσης των εργαζομένων”, είχε τονίσει. Μάλιστα, οι δηλώσεις του κ. Σκουρλέτη είχαν προκαλέσει  αντιδράσεις στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ  με προεξάρχοντες τους Γ. Πατούλη και Λ. Κυριζογλου.

ΑΠΟΦΑΣΗ

ΠΗΓΗaftodioikisi.gr