Προκειμένου να “τρέξουν” γρήγορα και παράλληλα τόσο η μείωση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων, όσο κυρίως η εξυγίανση και η αναχρηματοδότηση των επιχειρήσεων, κυβέρνηση και τράπεζες πρόκειται να συνεργαστούν στενά σε τρία μέτωπα, δημιουργώντας αντίστοιχες κοινές επιτροπές συνεργασίας το αμέσως προσεχές διάστημα.
Θα πρόκειται για:
α) Μία επιτροπή της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με το Υπουργείο Οικονομίας που θα ασχολείται με θέματα σχετικά με “κόκκινα” δάνεια, αναπτυξιακά προγράμματα, ΕΣΠΑ και συνεργασία με διεθνείς φορείς. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη συμφωνηθεί με γίνει μία τεχνική συνάντηση για θέματα αρμοδιότητας του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλ. Χαρίτση.
β) Μία επιτροπή της ΕΕΤ με το Υπουργείο Δικαιοσύνης για θέματα όπως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Σεπτέμβριο ή θέματα σχετικά με την ασυλία των τραπεζικών στελεχών.
γ) Μία επιτροπή με το Υπουργείο Οικονομικών που θα λειτουργήσει ως “άτυπο” παρατηρητήριο για να παρακολουθεί τη χρηματοδότηση της Οικονομίας.
Σημειώνεται ότι στην Ελληνική Ένωση Τραπεζών λειτουργεί ήδη διατραπεζικό Forum Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων, το οποίο ασχολείται με τις περιπτώσεις μεγάλων κοινών επιχειρηματικών ανοιγμάτων και στο οποίο προεδρεύει ο κ. Σπύρος Παπασπύρου, Ανώτερος Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς. Ο ευρύτερος συντονισμός που επίκειται με την κυβέρνηση αναμένεται να εστιάσει σε περιπτώσεις μεγάλων οφειλετών που μπορεί να απαιτήσουν επιπλέον ειδικούς χειρισμούς, κάτι που προβλέπει και το μνημόνιο στο σκέλος της αντιμετώπισης των NPLs μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Στην ΕΕΤ, με αντικείμενο τα “κόκκινα” δάνεια σε επίπεδο κυρίως θεσμικών ζητημάτων, λειτουργεί και Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων, με πρόεδρο τον κ. Θεόδωρο Καλαντώνη, Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank.
Η πίεση προς τις τράπεζες να δώσουν λύση και να “ξεκαθαρίσουν” τα χαρτοφυλάκια των επιχειρηματικών δανείων είναι τεράστια και όπως έχει γράψει το Capital.gr, η πρόοδός τους τεστάρεται από τον SSM ανά 45 ημέρες.
Στο τέλος Δεκεμβρίου 2016 τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά ανοίγματα (σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών αλλά αβέβαιης είσπραξης) των τραπεζών μειώθηκαν στα 62,9 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον στόχο για 63,9 δισ. ευρώ, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια (σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών) κινήθηκαν εντός του στόχου (43,6 δισ. ευρώ). Αντιστοίχως, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών ανοιγμάτων έπεσε κάτω του στόχου 53%, στο 52,2%, και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων κινήθηκε εντός του στόχου, στο 43,6%.
Παρά τη βελτίωση, πάντως, στο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο παρατηρείται ιδιαίτερα χαμηλή ποιότητα στο χαρτοφυλάκιο των ελεύθερων επαγγελματιών και των πολύ μικρών επιχειρήσεων (δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 68,3%), καθώς και στο χαρτοφυλάκιο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 58,9%).
Σε αντιδιαστολή, καλύτερες επιδόσεις παρατηρούνται στο χαρτοφυλάκιο των μεγάλων επιχειρήσεων (δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 26,7%) και στα ναυτιλιακά δάνεια (δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 33%).