Αντισυνταγματικό έκρινε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου τον νόμο για τον απεγκλωβισμό ιδιοκτητών ακινήτων, δηλαδή όσων είχαν αποπληρώσει (πλήρως ή εν μέρει) τον κατασκευαστή του ακινήτου τους, αλλά δεν μπορούν να λάβουν τίτλο ιδιοκτησίας επειδή ο κατασκευαστής έχει ανοιχτούς λογαριασμούς -υποθηκεύοντας την ανάπτυξη- με την τράπεζά του.
Η νομοθεσία διευκολύνει τη μεταβίβαση του ακινήτου, στο Κτηματολόγιο, το οποίο μπορεί να εκδώσει τίτλο στο όνομα του αγοραστή, εφόσον συντρέχουν μια σειρά από προϋποθέσεις.
Η απόφαση είναι σε δεύτερο βαθμό, σε έφεση, με την Alpha Bank να είναι ο αιτητής. Το δικαστήριο έρχεται να ανατρέψει έναν νόμο τον οποίο ζητούσε η αγορά και αποκαθιστούσε μια εξόφθαλμη αδικία. Το δικαστήριο αναγνωρίζει τις αγαθές προθέσεις του νομοθέτη, αλλά μέσα από ένα εκτενές σκεπτικό -η απόφαση έχει έκταση 31 σελίδων- κρίνει ότι με τον νόμο παραβιάζεται το Σύνταγμα και η αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων.
«Κρίνεται πως το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του ενυπόθηκου δανειστή (σ.σ. δηλαδή της τράπεζας) πλήττεται άμεσα και κατάφωρα με τις επίδικες πρόνοιες», αναφέρει το δικαστήριο στην απόφασή του.
«Κρίνεται επίσης πως δεν παρέχεται σε νομοθέτη δικαίωμα επέμβασης και επηρεασμού σε ήδη υπάρχουσες συμβάσεις, σε προϋπάρχουσες της θέσπισης του Νόμου, συμβάσεις. Το δικαστήριο κατανοεί τη δύσκολη θέση στην οποία οι αγοραστές όπως και άλλοι, έχουν βρεθεί. Όμως, ενδεχομένως κάποια άλλη ρύθμιση θα πρέπει να εξευρεθεί. Όχι διά της παράκαμψης του ενυπόθηκου δανειστή.
Συνακόλουθα οι επίμαχες διατάξεις κρίνονται αντισυνταγματικές», καταλήγει η απόφαση.
Το άρθρο 26 του Συντάγματος κατοχυρώνει το δικαίωμα του «συμβάλλεσθαι ελευθέρως». Το δικαίωμα τούτο, τονίζεται στην απόφαση, έχει νομολογηθεί, πως πέραν του δικαιώματος της κατάρτισης και σύναψης σύμβασης, περικλείει και το δικαίωμα διαμόρφωσης του περιεχομένου της σύμβασης κατά την ελεύθερη βούληση των συμβαλλομένων.
Η μεταγενέστερη επέμβαση του νομοθέτη δεν συμβιβάζεται κατ΄ αρχήν με την ελευθερία των συμβάσεων παρατηρεί το δικαστήριο.