Προηγήθηκαν μήνες προετοιμασίας και ήρθε η ώρα: φεύγετε για το ταξίδι που τόσο λαχταρούσατε. Ολα είναι κανονισμένα. Εισιτήρια, διαμονή, άδεια από τη δουλειά. Προκειμένου να μη χάσετε ούτε λεπτό από τον προορισμό σας, η επιστροφή απέχει ελάχιστα από την ώρα προσέλευσης στο γραφείο. Λίγη κούραση παραπάνω, δεν πειράζει. Στο ταξίδι της επιστροφής, όμως, κάτι δεν έχει πάει πολύ καλά. Η αεροπορική εταιρεία σάς ενημερώνει ότι θα ταξιδέψετε με 4 ώρες καθυστέρηση. Αμέσως αρχίζει ο πανικός, καθώς προκαλούνται αλυσιδωτά προβλήματα. Με σημαντικότερο το ότι θα αργήσετε στο γραφείο. Αυτό όμως που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι, σε όλη αυτή την ατυχία, υπάρχει και κάτι θετικό. Δικαιούστε αποζημίωση από την αεροπορική εταιρεία, σε περίπτωση που η καθυστέρηση στην πτήση αποτελεί δική της υπαιτιότητα (εάν δηλαδή η καθυστέρηση δεν είναι αποτέλεσμα απεργιών ή καιρικών συνθηκών).
Μόνο το 2016 αναλογεί ποσό 19 εκατ. ευρώ σε επιβάτες που πέταξαν από/προς την Αθήνα με τη μορφή αποζημίωσης, λόγω προβλημάτων στην πτήση. Από αυτό το ποσό, ούτε το 1% δεν έχει αποδοθεί, κυρίως λόγω της άγνοιας των επιβατών. Πρακτικά έχουν δοθεί αποζημιώσεις μικρότερες των 190.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό, που ισχύει από το 2004 αλλά τροποποιείται συνεχώς, οι αεροπορικές εταιρείες που πέταξαν από/προς την πρωτεύουσα θα έπρεπε να έχουν καταβάλει αποζημιώσεις ύψους 19,178 εκατ. ευρώ. «Η πλειονότητα των επιβατών στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη, δεν έχει γνώση των δικαιωμάτων της σε περίπτωση προβλημάτων με τις πτήσεις της», εξηγεί στην «Κ» η κ. Χρύσα Πομόνη, υπεύθυνη επικοινωνίας της εταιρείας AirHelp, που αναλαμβάνει τη μεσολάβηση με τις κατά τόπους Αρχές ή τις αεροπορικές εταιρείες για λογαριασμό των επιβατών.
Παγκοσμίως, η καταβολή των αποζημιώσεων πλησιάζει το 1% έως 2% των περιπτώσεων, γιατί αυτή διεκδικείται από τη μειοψηφία των επιβατών. Συνολικά για το 2016 θα έπρεπε να έχουν δοθεί αποζημιώσεις ύψους 3,679 εκατ. ευρώ σε 10.365 επιβάτες του αεροδρομίου του Ηρακλείου, 3,280 εκατ. ευρώ σε 11.677 ταξιδιώτες του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης, 1,965 εκατ. ευρώ σε 5.817 μετακινούμενους στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας, 1,204 εκατ. ευρώ σε 3.411 επιβάτες της Ρόδου, 785.600 ευρώ σε 2.024 επιβάτες των Χανίων και 772.225 ευρώ σε 1.963 άτομα που ταξίδεψαν στο αεροδρόμιο της Κω. Προβλήματα αντιμετώπισαν 2.321 ταξιδιώτες στη Σαντορίνη, οι οποίοι δικαιούνται 646.025 ευρώ, 1.796 στη Ζάκυνθο (αποζημιώσεις ύψους 583.800 ευρώ) και 1.247 άτομα στη Μύκονο, που θα μπορούσαν να αποζημιωθούν με 383.800 ευρώ συνολικά. Πέραν της διεκδίκησης της αποζημίωσης μέσω της αεροπορικής εταιρείας υπάρχουν μικρές συμβουλές για τους ταξιδιώτες. Το πρόσφατο μάλιστα περιστατικό με τη βίαιη απομάκρυνση υπεράριθμου επιβάτη σε πτήση της United στις ΗΠΑ ανακίνησε και πάλι το ζήτημα. Σε περίπτωση που η κράτησή σας είναι υπεράριθμη, ο αερομεταφορέας οφείλει να σας αποζημιώσει. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η AirHelp προτείνει να μην παραχωρήσετε οικειοθελώς τη θέση σας, καθώς τότε μπορεί να απολέσετε το δικαίωμα αποζημίωσης.