Τα ταξίδια της γενικής διευθύντριας του ΠΟΥσε luxurious suites, αξίας 900 ευρώ
Μία περιουσία στα ταξίδια δαπανά ετησίως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σύμφωνα με έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του «Ασοσιέιτετ Πρες» και δείχνουν ότι, τα χρήματα αυτά είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ξοδεύει για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών.
Ο ΠΟΥ δαπανά ετησίως το ποσό των 200 εκατομμυρίων δολαρίων σε ταξίδια ανά τον κόσμο, ποσό το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τα χρήματα που δαπανώνται για την αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών όπως, AIDS, ελονοσία και φυματίωση.
Οι υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης του οργανισμού ζητούν περισσότερα χρήματα για τη χρηματοδότηση του τομέα της έρευνας την ώρα που ο ΠΟΥ παλεύει να ελέγξει τις δικές του ταξιδιωτικές δαπάνες.
Ανώτεροι υπάλληλοι είχαν διαμαρτυρήθηκαν εντόνως στο παρελθόν ότι οι αξιωματούχοι του οργανισμού παραβιάζουν τους κανόνες σε ότι αφορά τις κρατήσεις εισιτηρίων, επιλέγοντας business class και δωμάτια σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων.
Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δαπάνησε το ποσό των 71 εκατομμυρίων δολαρίων για το AIDS και την ηπατίτιδα.
Όσον αφορά την ελονοσία, είχε δαπανήσει το ποσό των 61 εκατομμυρίων δολαρίων . Και για να επιβραδύνει τους ρυθμούς εξάπλωσης της φυματίωσης, ο ΠΟΥ έλαβε από το ταμείο του το ποσό των 59 εκατομμυρίων δολαρίων.
Παρ’ όλ’ αυτά, ορισμένα προγράμματα υγείας έχουν αρκετά γενναιόδωρη χρηματοδότηση.
Για παράδειγμα, ο οργανισμός δαπανά ετησίως το ποσό των 450 εκατομμυρίων δολαρίων για την εξάλειψη της πολιομυελίτιδας.
Σε πρόσφατο ταξίδι στη Γουινέα, η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, καθηγήτρια Μάργκαρετ Τσαν εξήρε το το έργο των εργαζομένων στον τομέα της υγείας στη Δυτική Αφρική σε ότι αφορά την καταπολέμηση του Έμπολα.
H γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, καθηγήτρια Μάργκαρετ Τσαν
Η Τσαν επέλεξε να καταλύσει στη μεγαλύτερη προεδρική σουίτα του ξενοδοχείου «Palm Camayenne».
Η σουίτα της έχει τη βραδιά 900 ευρώ.
Ο οργανισμός αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιος κάλυψε τα έξοδα της καθηγήτριας Τσαν, σημείωσε ωστόσο ότι τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιούν οι αξιωματούχοι του οργανισμού πληρώνονται μερικές φορές από τη χώρα υποδοχής.
Κάποιοι όμως υποστηρίζουν ότι, κάτι τέτοιο στέλνει λάθος μήνυμα στους υπόλοιπους 7.000 υπαλλήλους του οργανισμού.
«Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους ότι κάνουν το σωστό όταν πρόκειται για ταξίδια», είχε δηλώσει ο Νικ Τζέφρις, διευθυντής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια ενός εσωτερικού σεμιναρίου τον Σεπτέμβριο του 2015 – ένα βίντεο το οποίο έχει στην κατοχή του το Aσοσιέιτετ Πρες.
Από την πλευρά του, ο Ίαν Σμιθ, εκτελεστικός διευθυντής του γραφείου της γενικής διευθύντριας του ΠΟΥ, υποστήριξε ότι, ο πρόεδρος της ελεγκτικής επιτροπής του παγκόσμιου οργανισμού έχει επισημάνει ότι η υπηρεσία συχνά δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει την κακή συμπεριφορά των αξιωματούχων.