Εκδικάζεται στοΤριμελές εφετείο κακουργημάτων Θεσσαλονίκης η κατηγορία προς έναν τοπογράφομηχανικό και τριών υπαλλήλων της ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ με παραπεμπτικό βούλευμα 2395 σελίδων.
Ο τοπογράφος γιατί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από 1-2-2001 μέχρι 31-9-2009 παριστούσε ψευδώς σε ιδιοκτήτες αυθαιρέτων ακινήτων της Πιερίας ότι υπήρχε δυνατότητα νόμιμης ηλεκτροδότησής τους και ότι θα διεκπεραίωνε αυτός τη διαδικασία, και τους έπειθε να του αναθέσουν τη δουλειά επ’ αμοιβή ενώ στην πραγματικότητα αυτά ήταν ψευδή διότι τα κτίσματα δεν διέθεταν άδεια και δεν είχαν ανεγερθεί προ του 1955. Όμως η ηλεκτροδότηση επετεύχθη με προσκόμιση πλαστών εγγράφων (που ο ίδιος κατήρτισε ή νόθευσε) κι έτσι εισέπραξε από κάθε έκαστο εξ αυτών αμοιβή σε 132 περιπτώσεις το όφελος από τις οποίες ανέρχεται στο ποσό των 187.431,40€.
Επίσης το ίδιο χρονικό διάστημα κατήρτισε πλαστά και νόθευσε έγγραφα με σκοπό να παραπλανήσει με τη χρήση τους άλλους και τα προσκόμισε στη ΔΕΗ παραπλανώντας αρμοδίους υπαλλήλους ώστε να εμφανίζεται πλήρης ο φάκελος ενώ απουσίαζε από αυτόν η απαιτούμενη άδεια της πολεοδομίας με σκοπό να προσπορίσει στον εαυτό του περιουσιακό όφελος, δηλαδή την αμοιβή που του κατέβαλε κάθε ιδιοκτήτης σε επιμέρους 201 περιπτώσεις, συνολικά 195.931,40€.
Οι υπάλληλοι της ΔΕΗ και ήδη ΔΕΔΔΗΕ κατηγορούνται για άμεση συνδρομή σε απάτη του ανωτέρω αφού γνώριζαν ότι αυτός σκόπευε να αποκομίσει παράνομο περιουσιακό όφελος σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων εμφανιζόμενος ο ίδιος πάντα στα γραφεία της ΔΕΗ ενώ γνώριζαν ότι τα ακίνητα βρισκόταν στα παράλια κυρίως της Πιερίας όπου είναι παγκοίνως γνωστός ο πολύ μεγάλος αριθμός των αυθαιρέτων κτισμάτων.
Οι υπάλληλοι επιμελούνταν της κίνησης και ολοκλήρωσης της διαδικασίας ηλεκτροδότησης, παρακάμπτοντας υπηρεσιακώς τον αρμόδιο προϊστάμενο τομέα χρηστών δικτύου και αποσιωπώντας το γεγονός που διαπίστωναν οι επισκοπιστές κατά την αυτοψία των ακινήτων ότι αυτά δεν συμφωνούσαν με τα περιγραφόμενα ως ανεγερθέντα προ του 1955 κτίσματα.
Επίσης διότι εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους παραλάμβαναν παρατύπως από άλλον υπάλληλο και όχι από τον αρμόδιο, αιτήσεις ηλεκτροδότησης με τα συνημμένα σε αυτές και τα ανέθεταν σε επισκοπιστές για αυτοψία τελώντας σε συνεννόηση με αυτούς ότι οι αιτήσεις δεν αφορούσαν σε κτίσματα προ του 1955 αλλά νεόδμητα χωρίς οικοδομική άδεια, επιτρέποντας έτσι να ολοκληρωθεί η διαδικασία ηλεκτροδότησης.
Στην υπόθεση κλήθηκαν να καταθέσουν 203 μάρτυρες.
Επιμέλεια: Σωτήρης Σκουλούδης