Ανενεργή παραμένει η δευτερογενής αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα, παρά τις βελτιώσεις του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, αλλά και διαδικασιών αδειοδότησης εταιρειών διαχείρισης επισφαλών απαιτήσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Οπως επισημαίνεται στο προσχέδιο της συμφωνίας κυβέρνησης – δανειστών, θα πρέπει, από τη μία πλευρά, να υπάρξει μεγαλύτερη απελευθέρωση των δυνατοτήτων διαχείρισης των «κόκκινων» χορηγήσεων από αδειοδοτούμενους διαχειριστές και από άλλα επενδυτικά σχήματα που θα επιλέξουν να τοποθετηθούν στην εγχώρια αγορά χρέους και, από την άλλη, να απλοποιηθεί προς την κατεύθυνση της μείωσης της γραφειοκρατίας η χορήγηση των σχετικών αδειών από την κεντρική τράπεζα.
Στις δυνατότητες που έχουν οι δανειολήπτες να αγοράσουν οι ίδιοι το δάνειό τους, προτού αυτό καταλήξει στο ενεργητικό ενός fund, και μάλιστα στην ίδια τιμή, δηλαδή με υψηλό «κούρεμα», αναφέρθηκε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΠαΣοΚ Νίκου Ανδρουλάκη.
Συγκεκριμένα, ο κ. Μοσκοβισί σημειώνει πως οι ελληνικές Αρχές είχαν την πρωτοβουλία για τη σύνταξη τόσο του αρχικού όσο και του αναθεωρημένου κειμένου του νόμου 4354/2015, καθώς, όπως τονίζει, «η επιλογή των μέτρων και των μεθόδων εφαρμογής επαφίεται στις ελληνικές Αρχές».
Κατά συνέπεια, σημειώνει ο κ. Ανδρουλάκης, «δεν επιβεβαιώνεται ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι είχε κατατεθεί πρόταση ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στον δανειολήπτη ή στον εγγυητή να εξαγοράσει το δάνειό του προτού αυτό πωληθεί, αλλά απορρίφθηκε από τους εκπροσώπους των θεσμών που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις».
Παρά την απουσία της δυνατότητας επαναγοράς του δανείου προτού αυτό πωληθεί, όπως γίνεται στην Κύπρο, και συγκεκριμένης μεθοδολογίας υπολογισμού της αξίας του δανείου, που θα βοηθούσε στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών, ο επίτροπος θεωρεί ότι το υπάρχον σύστημα, όπως έχει ψηφιστεί, παρέχει τις απαραίτητες διατάξεις για την προστασία των συμφερόντων των οφειλετών, είτε πρόκειται για πρωτοφειλέτες είτε για εγγυητές.