Έρευνα για δωροδοκίες και νοθεία στο δικαστικό σύστημα έχουν ξεκινήσει οι εισαγγελείς στην Ουκρανία εναντίον δικαστή, ενώ στο στόχαστρο βρίσκονται άλλοι 30 συνάδελφοι του, οι οποίοι δυσκολεύονται να δικαιολογήσουν υπερπολυτελή περιουσιακά στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους, όταν δηλώνουν ετήσιες αποδοχές έως 13.000 δολάρια.
Ο δικαστής Αρτούρ Γεμελιάνοφ έχει ήδη παραδεχθεί ότι στην online δήλωση του πόθεν έσχες αναφέρει ότι έχει στην κατοχή του ρολόι Breguet, που αξίζει σχεδόν το ένα τρίτο της ετήσιας αμοιβής του, αλλά και πολλά μετρητά.
Τον Ιανουάριο- αναφέρει το Reuters- τέθηκε σε διαθεσιμότητα για τρεις μήνες, όταν οι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι νοθεύει τη διαδικασία εκδίκασης υποθέσεων που έχουν να κάνουν με την εμπορική νομοθεσία.
Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι ο Γεμελιάνοφ φρόντιζε να ανατεθούν υποθέσεις σε συγκεκριμένους συναδέλφους του- όταν η επιλογή του δικαστή της έδρας πρέπει να είναι τυχαία- και στη συνέχεια πίεζε τους δικαστές να κρίνουν τις υποθέσεις όπως ήθελε αυτός, αλλιώς τους έπαιρνε την υπόθεση.
Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι αφενός τα χρήματα και τα πολύτιμα αντικείμενα που κατέχει του τα έχει δώσει η επιχειρηματίας πρώην σύζυγός του και αφετέρου ότι οι κατηγορίες περί «νοθείας» υποκινούνται από τους εχθρούς του για τις προσπάθειες του να εξαλείψει τη διαφθορά και για να τον εμποδίσουν να εξασφαλίσει μια έδρα στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Η αίτηση του για αυτή τη θέση δεν μπορεί πλέον να εξεταστεί αφού είναι υπό έρευνα.
Η υπόθεση είναι ακόμα ανοικτή και ο μέχρι να κλείσει δεν μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό, ενώ παραμένει δεσμευμένο ποσό περίπου 60.000 δολαρίων ως εγγύηση.
Οι πληροφορίες για τον Γεμελιάνοφ έφτασαν στην εισαγγελία από συναδέλφους του, γράφει το Reuters.
Μετρητά και πολυτέλεια
Η κεντρική τράπεζα της χώρας έχει παραπονεθεί ότι το δικαστικό σύστημα παρεμποδίζει τις προσπάθειες της να κλείσει τράπεζες, οι οποίες έχουν εμπλακεί σε φαύλες πρακτικές, όπως ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Υποστηρίζει δε ότι τα δικαστήρια έχουν αποφανθεί υπέρ 12 τραπεζών, που κανονικά θα έπρεπε να έχουν σταματήσει να λειτουργούν.
Η κυβέρνηση έχει αρχίσει έναν «πόλεμο» κατά της διαφθοράς από πέρσι, υποχρεώνοντας δικαστές και δημοσίους υπαλλήλους να δηλώνουν τα εισοδήματα τους και τα περιουσιακά τους στοιχεία σε μια online βάση δεδομένων.
Από εκεί φάνηκε ότι περίπου 30 δικαστές, με ετήσιες αποδοχές 10.000-13.000 δολάρια είναι ιδιοκτήτες πολυτελών αυτοκινήτων, ενώ άλλοι κατέχουν μεγάλα ποσά σε μετρητά.
Ο Γεμελιάνοφ δήλωσε για το 2015 αποδοχές 10.354 δολάρια, ένα ρολόι αξίας 2.586 δολαρίων μια καραμπίνα αξίας 5.173 δολαρίων και μετρητά στο τοπικό νόμισμα, ευρώ και δολάρια συνολικής αξίας 383.000$.
Το 2013 δε στις οικογενειακές του δηλώσεις περιλαμβάνονται και δαπάνες για δώρα κλπ αξίας 35.000 δολαρίων.
Ο Γεμελιάνοφ υποστηρίζει ότι οι εισαγγελείς δεν έχουν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του και έχει προσφύγει ήδη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Ισχυρίζεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του πρόσφατου εισοδήματος του προέρχεται από την πρώην σύζυγό του Σβετλάνα Γεμαλιάνοβα, που τώρα ζει στη Βιέννη και η οποία το 2015 του έδωσε δάνειο 137.000 δολαρίων για να πληρώνει τα έξοδα ταξιδίων που έπρεπε να κάνει προκειμένου να μπορεί να βλέπει τα τρία παιδιά τους.
«Είναι μια πλούσια γυναίκα», είπε, «έχει τα λεφτά και προκειμένου να ταξιδεύω τακτικά για να βλέπω την κόρη μου χρειαζόμουν τα χρήματα. Ο μισθός μου δεν φτάνει».
Σύμφωνα με τον Γεμελιάνοφ η πρώην σύζυγος ήταν επιτυχημένη δικηγόρος μέχρι το 2001 οπότε και έγινε εξίσου επιτυχημένη επιχειρηματίας στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών από το 2014.
Έφυγε από την πόλη όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις και άφησε πίσω της τα περισσότερα έγγραφα που σχετίζονται με τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Ο Γεμελιάνοφ υποστηρίζει ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες για τις τωρινές δραστηριότητες της πρώην συζύγου του, , αλλά ό,τι έκανε μέχρι τώρα ήταν επικερδές.
Στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διαφθοράς – προϋπόθεση και για την εκταμίευση του δανείου που έχει υποσχεθεί το ΔΝΤ στο Κίεβο- οι αρμόδιες υπηρεσίες NAZK και NABU έχουν ξεκινήσει ξεχωριστές έρευνες για το εάν οι κρατικοί λειτουργοί απέκτησαν με έντιμο τρόπο τις περιουσίες τους και μεταξύ αυτών φυσικά είναι και οι δικαστές.
Στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που εγκρίθηκαν από την Βουλή τον Ιούνιο, εκτός από την online βάση δεδομένων, ιδρύεται και Ανώτατο Δικαστήριο αλλά και ειδικό δικαστήριο για υποθέσεις διαφθοράς, ενώ καταργείται η αυτόματη ασυλία που είχαν οι δικαστές από διώξεις. Παρόλα αυτά, όπως είπε στο Reuters ο επικεφαλής της NABU, «το παλιό σύστημα εξακολουθεί να προβάλει αντιστάσεις».