Συνεχίζεται αύριο η δίκη των τεσσάρων αξιωματικών της ΕΜΑΚ για την υπόθεση του 41χρονου αρχιπυροσβέστη που εξ αιτίας μιας αναπνευστικής συσκευής κατέληξε με 90% αναπηρία.
Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί με την εξέταση δυο ειδικών μαρτύρων για την υπόθεση ενός καρδιολόγου και ενός τεχνικού αναπνευστικών συσκευών καθώς κρίνεται ότι θα δώσουν τεκμηριωμένες απαντήσεις για ζητήματα που έχουν ανακύψει.
Εισέπνευσε τοξικά αέρια
Όπως έχει γράψει το Cretalive, η περιπέτεια ξεκίνησε το 2012 όταν μαζί με άλλους συναδέλφους του κλήθηκε να συμμετάσχει σε άσκηση εκτάκτου ανάγκης που είχε διοργανώσει η 3η ΕΜΑΚ Κρήτης σε συνεργασία με το Αρχηγείο της πυροσβεστικής. Ο 41χρονος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κάνοντας χρήση της αναπνευστικής συσκευής χαλύβδινου τύπου που του χορηγήθηκε, αισθάνθηκε έντονη δυσφορία και δύσπνοια κατά τις πρώτες εισπνοές που πραγματοποίησε μέσω της εν λόγω φιάλης.
Με την ολοκλήρωση της άσκησης, το ίδιο βράδυ υπέστη καρδιακό επεισόδιο και μεταφέρθηκε αρχικά στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο και στην συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου με διάγνωση ισχαιμική καρδιοπάθεια με εμμένουσα περικαρδίτιδα. Αναφέρεται ότι η εν λόγω πάθηση προκλήθηκε στον παθόντα λόγω εισδοχής-εισπνοής τοξικών αερίων από την αναπνευστική συσκευή που χρησιμοποίησε, η οποία ήταν πλημμελώς συντηρημένη και δεν είχε υποστεί τους απαιτούμενους περιοδικούς ελέγχους προς πιστοποίηση καταλληλότητας και καλής λειτουργίας της και δεν έφερε την αναγκαία εγχάρακτη σήμανση.
Επισημαίνεται ακόμα ότι η χρήση της εν λόγω ακατάλληλης αναπνευστικής φιάλης σε συνδυασμό με την προϋφιστάμενη στεφανιαία νόσο που αυτός παρουσίαζε αλλά και την εισπνοή υγρής αμμωνίας που υπήρχε στον χώρο της άσκησης, προξένησαν σε αυτόν βλάβη στην υγεία του.
«Κατηγορούμαστε άδικα»
Για την υπόθεση κάθονται στο εδώλιο τέσσερις συνάδελφοι του από την 3η ΕΜΑΚ Κρήτης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την κατηγορία της σωματικής βλάβης από αμέλεια από υπόχρεο. Και οι τέσσερις αρνούνται την κατηγορία, προβάλλοντας μία σειρά επιχειρημάτων. Πρόκειται για αξιωματικούς, οι οποίοι έχουν δώσει και την ψυχή τους στην υπηρεσία του πολίτη μέσα από εξαιρετικά δύσκολα περιστατικά διάσωσης και έρευνας, και αυτό καθιστά ακόμα πιο δραματική την υπό εκδίκαση υπόθεση. Τους αποδίδεται ότι «παρέλειψαν να μεριμνήσουν για την ορθή συντήρηση και καλή λειτουργία των αναπνευστικών συσκευών της 3ης ΕΜΑΚ καθώς και για την πραγματοποίηση των απαραίτητων περιοδικών ελέγχων σε αυτές, αν και είχαν ιδιαίτερη νομική υποχρέωση προς τούτο εκ της φύσεως των υπηρεσιακών ιδιοτήτων τους και των εκ του νόμου απορρεουσών αρμοδιοτήτων τους».
Κατηγορούνται ακόμα ότι παρέλειψαν να μεριμνήσουν για την αντικατάσταση του περιεχομένου αέρα των αναπνευστικών φιαλών κατά τα οριζόμενα, τον έλεγχο της ποιότητας του αναπνεύσιμου αέρα των φιαλών με ειδικά όργανα ως προβλέπεται από τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα, την προμήθεια ειδικών πιστοποιημένων αεροσυμπιεστών προς πλήρωση των αναπνευστικών συσκευών, την πιστοποίηση του προσωπικού στο οποίο είχε ανατεθεί η πλήρωση φιαλών και τη διενέργεια υδροστατικού ελέγχου, ενώ παράλληλα δεν προέβησαν στην τήρηση βιβλίων-μητρώων φιαλών όπου θα καταγράφονται ο αριθμός της φιάλης, ο αριθμός ελέγχου και επανελέγχου των φιαλών και αεροσυμπιεστών προκειμένου να είναι εφικτός ο έλεγχος του ακριβούς χρονικού σημείου επανάληψης των απαιτούμενων περιοδικών ελέγχων στις φιάλες.
Αυτό που ειπώθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία είναι ότι από πλευράς ΕΜΑΚ είχαν ελεγχθεί δύο ημέρες πριν από την άσκηση όλες οι φιάλες που διέθετε η συγκεκριμένη υπηρεσία, όμως λόγω του μεγάλου αριθμού των συμμετεχόντων «επιστρατεύτηκαν» φιάλες και από άλλους χώρους π.χ του αεροδρομίου.
Υπερτονίστηκε ότι δεν τηρούνταν η διαδικασία συντήρησης και ελέγχου, σύμφωνα με τους προβλεπόμενους κανονισμούς ασφαλείας, όχι μόνο σε τοπικό επίπεδο αλλά πανελλαδικά.
Μετά το τραγικό περιστατικό και αφού έγιναν αλλεπάλληλες αναφορές, εκδόθηκε εγκύκλιο με την οποία δινόταν διαταγή να ελεγχθούν εκατοντάδες φιάλες σε πυροσβεστικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα. Και σε τοπικό επίπεδο αρκετές χαλύβδινες συσκευές που ελέγχθηκαν, αποσύρθηκαν λόγω ακαταλληλότητας. Διαπιστώθηκε ακόμα ότι κάποιες από τις φιάλες, παραγωγής από το 1992 έως το 2002, δεν έφεραν καν την εγχάρακτη σήμανση.
Με βάση τις περιγραφές του 41χρονου και των εγγράφων που προσκομίστηκαν, ο εισαγγελέας έδρας χαρακτήρισε «ρώσικη ρουλέτα» την χρήση των αναπνευστικών συσκευών με βάση πάντα τα καταγγελλόμενα για τους σχεδόν ανύπαρκτους ελέγχους συντήρησης.
Αναμφισβήτητα πρόκειται για μία εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση, την οποία διερευνά ενδελεχώς το δικαστήριο προκειμένου να αποδώσει δικαιοσύνη και έναντι του 41χρονου αλλά και έναντι των τεσσάρων κατηγορουμένων, οι οποίοι βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση καθώς πιστεύουν ακράδαντα ότι βρίσκονται άδικα στο εδώλιο.
Στο πλευρό του Πυροσβέστη οι συνάδελφοι του
Ανακοίνωση από την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών :
Την Πέμπτη 4 Μαΐου, στο Ηράκλειο Κρήτης, θα συνεχιστεί η δίκη σχετικά με την υπόθεση του συναδέλφου από τη Μυτιλήνη που υπέστη σοβαρές βλάβες στην υγεία του, από χρήση αναπνευστικής συσκευής σε εκπαιδευτική άσκηση.
Εκπρόσωπος της Ε.Α.Κ.Π. και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, πρόκειται να παρευρεθεί στην ακροαματική διαδικασία, για να στηρίξει τον συνάδελφο στην προσπάθεια που καταβάλλει για την αποκατάσταση και την πλήρη δικαίωσή του.
Και από το συγκεκριμένο δικαστήριο αναδείχθηκε περίτρανα, ότι τα σοβαρά προβλήματα υγείας που υπέστη ο συνάδελφος μας, οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στον πεπαλαιωμένο εξοπλισμό που χρησιμοποιεί η υπηρεσία μας και στη μη ανανέωσή του, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης του Π.Σ. από όλες τις κυβερνήσεις.
Η πολιτική περικοπών όλων των κυβερνήσεων, στερεί από τον προϋπολογισμό του Π.Σ. τα απαιτούμενα ποσά που χρειάζεται για να λειτουργήσει αποτελεσματικά. Είναι η κύρια αιτία που εμποδίζει την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου και ακατάλληλου εξοπλισμού, καθώς και τη σωστή και επαρκή συντήρηση του υπάρχοντος, με αποτέλεσμα οι συνθήκες εργασίας των Πυροσβεστών να γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες. Είναι η κύρια αιτία που δεν εφαρμόζονται για τους υπαλλήλους στο Πυρ/κο Σώμα, ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας κατά την εργασία, της απουσίας των ιατρικών ελέγχων, της καταγραφής των επαγγελματικών ατυχημάτων και ασθενειών των στατιστικών μελετών για τα όρια θνησιμότητας των πυροσβεστών. Είναι η βασική αιτία για τα δεκάδες θανατηφόρα ατυχήματα που έχουν συμβεί στο Π.Σ. κυρίως από το 1998 και μετά, συνέπεια της υπέρ εντατικοποίησης της εργασίας για να καλυφθούν από το υπάρχον προσωπικό όλες οι νέες αρμοδιότητες που ανέθεσαν διαχρονικά στο Π.Σ.
Ο συνάδελφος από τη Μυτιλήνη μέσα από την πολύχρονη προσπάθεια που καταβάλλει μετά από την προσωπική οδυνηρή του περιπέτεια, προσπαθεί παράλληλα να συμβάλλει ώστε να μην αντιμετωπίσει ξανά άλλος συνάδελφος μας, ανάλογες τραγικές καταστάσεις.
Στην προσπάθειά του ο συνάδελφος ουδεμία στήριξη είχε από την υπηρεσία, ενώ δεν στηρίχθηκε όπως θα έπρεπε, ούτε και από το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των πυροσβεστών.
Η Ε.Α.Κ.Π. που από την πρώτη στιγμή ανέδειξε το θέμα του συναδέλφου, τον στήριξε με κάθε τρόπο και εξακολουθεί στην ίδια κατεύθυνση και με την παρουσία της στην ακροαματική διαδικασία. Παράλληλα συνεχίζει να καταδεικνύει τους πραγματικούς υπευθύνους και τις αιτίες που απορρέουν και για το συγκεκριμένο σοβαρό ζήτημα, μέσα από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών.
Με τον αγώνα μας μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα συνεχίζουμε να διεκδικούμε την αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, για να εφαρμοστούν τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στη δουλειά μας, να εκσυγχρονιστεί ο εξοπλισμός μας, να μονιμοποιηθούν όλοι οι 5ετούς θητείας και οι συμβασιούχοι συνάδελφοι και να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες μας.
Με αφορμή την παρουσία μας στην πόλη του Ηρακλείου, η Ε.Α.Κ.Π. θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στα ΜΜΕ της περιοχής, για να ενημερώσει για τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν την υποβάθμιση της πυροπροστασίας της χώρας και για την έλλειψη των βασικών μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των Πυροσβεστών. {Υπεύθυνος: Βλάχος Δημήτρης κιν. 6978520351}
Επίσης περί ώρα 18.00, θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στον 1ο Π.Σ. Ηρακλείου με σκοπό την ενημέρωση των συναδέλφων για όλες τις αρνητικές εξελίξεις στα ζητήματα πυρασφάλειας και στις εργασιακές συνθήκες, προτείνοντας παράλληλα το πλαίσιο των αγωνιστικών διεκδικήσεων.