Μόνο οι ιδιοκτήτες που έχουν μικρής αξίας ακίνητη περιουσία θα ευνοηθούν από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 180 εκατ. ευρώ, όπως προβλέπουν τα αντίμετρα τα οποία περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου που προωθείται την τρέχουσα εβδομάδα προς ψήφιση από τη Βουλή με το συνολικό «πακέτο» μέτρων της τεχνικής συμφωνίας.
Αυτό αναφέρει σε συνέντευξη στη «Ν» η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου η οποία υπογραμμίζει ότι ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί με έναν φόρο που θα είναι προοδευτικός και θα φορολογεί τις μεγαλύτερες περιουσίες με υψηλότερο συντελεστή, όμως ο εισπρακτικός στόχος προς το παρόν παραμένει αμετάβλητος στα 2,65 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα τονίζει: «Μείωση θα υπάρξει μόνο στον κατώτατο φορολογικό συντελεστή. Εμείς θέλαμε η μείωση αυτή να είναι ακόμη μεγαλύτερη, αφού περιορίστηκε το αφορολόγητο και να έρθει στα επίπεδα που είναι ο κατώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ωστόσο οι δανειστές δεν το δέχτηκαν αυτό. Πάντως θα υπάρξει μείωση στους συντελεστές της εισφοράς αλληλεγγύης, που θα αντισταθμίσει κατά ένα μέρος τις συνέπειες για τα πιο μεσαία στρώματα, τα οποία δεν δικαιούνται τα κοινωνικά επιδόματα που προβλέπουν τα αντίμετρα για τα πιο ευάλωτα στρώματα.
Η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα εστιάσει σε αυτούς που έχουν μικρή περιουσία. Το ακριβές ύψος θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες. Στόχος μας είναι να αντισταθμίσουμε κατά το δυνατό τη μείωση του αφορολόγητου που θα υποστούν οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι που συνήθως, αλλά όχι πάντα, έχουν και μικρή περιουσία. Βεβαίως δεν είναι πρακτικά δυνατό η αντιστάθμιση να είναι ένα προς ένα, να πάρει ο κάθε πολίτης ακριβώς ό,τι έχει χάσει από τα μέτρα.
Οι εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ θα διατηρηθούν όπως είναι. Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα υπολογιστεί με τις αντικειμενικές της 1ης Ιανουαρίου, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία.
Όσον αφορά την προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, έχουμε ζητήσει από τους θεσμούς τεχνική βοήθεια και έχουν αντιληφθεί ότι δεν είναι εφικτή η ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι τον Ιούνιο επειδή ο προσδιορισμός των εμπορικών αξιών είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη άσκηση σε μια αγορά που βρίσκεται στην κατάσταση της ελληνικής αγοράς ακινήτων, όπου γίνονται λίγες συναλλαγές και συνήθως με δυσμενείς όρους για τον πωλητή. Πάντως σε αυτή τη συζήτηση πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν μας, πρώτον, ότι ο στόχος για τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ παραμένει ο ίδιος, ανεξάρτητα από το ύψος των αντικειμενικών αξιών και, δεύτερον, ότι οι αντικειμενικές αξίες χρησιμοποιούνται, όχι μόνο για τον προσδιορισμό των φόρων αλλά και για μια σειρά από άλλες χρήσεις και δεν είναι πάντα προς το συμφέρον του πολίτη μια μεγάλη και απότομη μείωσή τους. Τέλος, ας μην ξεχνάμε ότι σε αρκετές περιοχές οι εμπορικές αξίες παραμένουν ακόμη και σήμερα μεγαλύτερες από τις αντικειμενικές.
Στόχος μας είναι ο ΕΝΦΙΑ να αντικατασταθεί με έναν φόρο που θα είναι προοδευτικός, δηλαδή θα φορολογεί τις μεγαλύτερες περιουσίες με υψηλότερο συντελεστή. Σήμερα έχει ένα μέρος που είναι προοδευτικό και ένα μέρος που αποτελείται από τον ίδιο συντελεστή, ανεξάρτητα από το ύψος της περιουσίας. Σε σχέση με τον ΕΝΦΙΑ που παραλάβαμε, έχουμε ήδη αλλάξει το μίγμα υπέρ του προοδευτικού και εις βάρος του αναλογικού μέρους. Η δημιουργία του περιουσιολογίου βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά δεν θα μπορέσει να είναι έτοιμο φέτος γιατί είναι ένα σύνθετο ζήτημα. Κατ’ αρχήν μας ενδιαφέρει να χρησιμοποιηθεί ως όπλο για τη φοροδιαφυγή και τον έλεγχο του πόθεν έσχες με τη σύγκριση της αύξησης της περιουσίας και των εισοδημάτων που δηλώνονται.
Τα χρέη
Αξίζει να σημειωθεί ότι η κα Παπανάτσιου, αναφερόμενη στη διόγκωση των χρεών προς τις εφορίες, δεν αποκλείει να υπάρξουν για τους οφειλέτες «κι άλλες λύσεις», που θα εξεταστούν όμως αφού προηγουμένως λειτουργήσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός βάσει του οποίου πάντως, όπως αναφέρει, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να ζητούν ρύθμιση των οφειλών τους από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία με τους ίδιους όρους που προβλέπει για τις επιχειρήσεις.
Όπως επισημαίνει η κα Παπανάτσιου, όλες οι κινήσεις της κυβέρνησης στοχεύουν στο να αντισταθμιστούν οι απώλειες που θα έχουν χαμηλόμισθοι και χαμηλοσυνταξιούχοι από τη μείωση του αφορολόγητου, αν και παραδέχεται ότι «δεν είναι πρακτικά δυνατό η αντιστάθμιση να είναι ένα προς ένα, να πάρει ο κάθε πολίτης ακριβώς ό,τι έχει χάσει από τα μέτρα».
Προαναγγέλλει δε ότι σύντομα θα υπάρξουν ελαφρύνσεις για τη μεσαία τάξη, που έχει «βάλει πλάτη» στα σκληρά χρόνια των μνημονίων, ενώ η πραγματική στήριξή της θα έρθει από την επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη με στόχο, όπως τονίζει, την ανάκτηση των εισοδημάτων της.
Όσον αφορά δε το καθεστώς των τελών κυκλοφορίας προαναγγέλλει την υιοθέτηση ενός νέου συστήματος που θα επιτρέπει τον υπολογισμό των τελών εξειδικευμένα για κάθε όχημα, με την καθιέρωση αντικειμενικών κριτηρίων και αντίστοιχων συντελεστών.