Η πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στις Βρυξέλλες αναμένεται με ανησυχία από τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εναντίον της οποίας ο απρόβλεπτος ηγέτης έχει καταφερθεί επανειλημμένα τους τελευταίους μήνες.
Ο Τραμπ, που έχει χαρακτηρίσει το Βέλγιο «θαυμάσια πόλη» και τις Βρυξέλλες «ποντικότρυπα» στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, θα συναντηθεί εκεί την Πέμπτη με τους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και Ντόναλντ Τουσκ.
Τα ακανθώδη ζητήματα μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ δεν λείπουν.
Brexit
Τα πράγματα ξεκίνησαν άσχημα: μερικές ημέρες προτού ορκιστεί ο Τραμπ έκανε δηλώσεις που προκάλεσαν σάλο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. «Και άλλες χώρες θα εγκαταλείψουν» την ΕΕ, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας, προέβλεψε.
Αργότερα αναδιπλώθηκε, συγχαίροντας πρόσφατα τους Ευρωπαίους για τη διαχείριση του Brexit: «Είχα πιστέψει όταν συνέβη ότι και άλλες χώρες θα ακολουθούσαν, όμως πιστεύω πραγματικά ότι η ΕΕ ανασυντάσσεται».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Τραμπ, το Brexit εξακολουθεί να είναι «ένα ιδιαίτερα εξαιρετικό πράγμα για τη Βρετανία και κάτι πολύ, πολύ καλό και για την ΕΕ».
Υπολογιστές εν πτήσει
Πρόκειται για το πιο πρόσφατο ζήτημα τριβής: η απαγόρευση που εξετάζουν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ στη μεταφορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών στην καμπίνα των αεροπλάνων που προέρχονται από την Ευρώπη.
Το μέτρο αυτό ισχύει από τον Μάρτιο για τα αεροπλάνα που κατευθύνονται στις ΗΠΑ από πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής καθώς και από την Τουρκία.
Εμπόριο
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ζητήσει από την κυβέρνησή του να καταγράψει τις χώρες που ευθύνονται για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ.
Πιθανοί στόχοι, εκτός από την Κίνα και την Ιαπωνία, ενδέχεται να είναι η Γερμανία και η Γαλλία. Έκτοτε οι Βρυξέλλες έχουν στείλει μια επιστολή στην αμερικανική κυβέρνηση, στην οποία της επισημαίνουν ότι η ΕΕ πρέπει να θεωρείται «ένα ενιαίο μπλοκ».
Επιπλέον, ο προστατευτισμός που προάγει ο Τραμπ ανησυχεί τους Ευρωπαίους, καθώς φοβούνται ότι ενδέχεται να αμφισβητήσει τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Σε ό,τι αφορά τη Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου (TTIP) που διαπραγματεύονται ΗΠΑ και Βρυξέλλες από το 2013 παραμένει παγωμένη.
Ανταγωνισμός
Ζητώντας από την Apple στο τέλος Αυγούστου 2016 να καταβάλει στην Ιρλανδία περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σόκαρε τις ΗΠΑ, που τότε είχαν προειδοποιήσει κατά μιας «μονομερούς» προσέγγισης των δημοσιονομικών ζητημάτων.
Στις 16 Μαΐου το Facebook καταδικάστηκε να καταβάλει 110 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση επειδή έδωσε ανακριβείς πληροφορίες στην ΕΕ κατά την έρευνά της για την εξαγορά της εφαρμογής WhatsApp.
Πολλές μεγάλες εταιρείες, όπως η Amazon, η Google και η McDonald’s, εξακολουθούν να ερευνώνται από την Επιτροπή και μια νέα καταδικαστική απόφαση εναντίον αμερικανικής εταιρείας ενδέχεται να οξύνει την ένταση μεταξύ Βρυξελλών και Ουάσινγκτον.
Βίζα
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ζητήσει στις αρχές Μαρτίου να πάψει να ισχύει εξαίρεση στο καθεστώς βίζας για τους Αμερικανούς πολίτες που πραγματοποιούν σύντομα ταξίδια στην ΕΕ. Επρόκειτο για μια απάντηση στην άρνηση της Ουάσινγκτον να κάνει το ίδιο για τους πολίτες πέντε χωρών της ΕΕ: της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Πολωνίας και της Ρουμανίας.
Προς το παρόν η Επιτροπή προωθεί μια διπλωματική προσέγγιση για την επίλυση της διαφοράς.
Κλίμα
Ο δισταγμός της κυβέρνησης Τραμπ αναφορικά με τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα ώθησε την Ευρώπη να αναλάβει ηγετικό ρόλο.
Η επιθυμία του Αμερικανού προέδρου να τερματίσει τον «πόλεμο κατά του άνθρακα» έχει επίσης προκαλέσει ανησυχία στους Ευρωπαίους.