Θέμα ολίγων μηνών θεωρείται, σύμφωνα με τις πλέον αισιόδοξες απόψεις, η προκήρυξη του διαγωνισμού για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, από όσα ελέχθησαν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, τα μέλη της οποίας κλήθηκαν να ενημερώσουν σχετικά ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κ. Αθ. Κουτρομάνος και Ροδ. Μορώνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες έκαναν λόγο για νομικά κενά και τεχνικά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου το ΕΣΡ να φθάσει στο σημείο της προκήρυξης της διαγωνιστικής διαδικασίας. Για εκκρεμότητες που πρέπει να μελετηθούν και να αντιμετωπιστούν, έκανε λόγο και ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγο μετά το τέλος της συνεδρίασης. «Το ΕΣΡ πρέπει να προχωρήσει στην προκήρυξη και θα το κάνει μέσα από ενδελεχή μελέτη όλων των εκκρεμοτήτων» είπε ο κ. Βούτσης, ενώ σε άλλο σημείο της ενημέρωσης σημείωσε ότι έγινε συζήτηση «για τις υλικοτεχνικές υποδομές στο ΕΣΡ και άλλες λειτουργικές εκκρεμότητες». Βέβαια, ο Πρόεδρος της Βουλής σημειώνοντας ότι είναι θέμα λίγου χρόνου να γίνει αυτό, μίλησε για «λίγους μήνες και πάντως όχι χρόνια». Ο ίδιος προσδιόρισε, ως προσωπική του άποψη, την περίοδο αυτή σε 2-3 μήνες προκειμένου να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και όπως διευκρίνισε και για να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία.
Ενδιαφέρον έχει, πάντως, ότι λίγες ώρες νωρίτερα από την αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, με αφορμή σχετική ερώτηση βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Ν. Παππάς έδινε την αίσθηση ότι για την κυβέρνηση και για τον ίδιο δεν υπάρχουν περιθώρια για οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση: «Θα ήθελα να στείλω ένα μήνυμα (Σ.σ. στα μέλη του ΕΣΡ) ότι υπάρχον τα πάντα στη θέση τους για να διεξαχθεί αυτός ο διαγωνισμός. Τα πάντα είναι έτοιμα. Ξεκινήστε». Μάλιστα, ο κ. Παππάς συμπλήρωσε: «Και τα μέλη του ΕΣΡ έχουν τις σχετικές πειθαρχικές, αστικές και ποινικές ευθύνες εάν δεν τηρούν τα καθήκοντά τους, τους νόμους και το Σύνταγμα».
Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν οι κ. Κουτρομάνος και Μορώνης ρωτήθηκαν (από τον κ. Ι.Τραγάκη) για το εάν αισθάνονται να απειλούνται από την αναφορά αυτή του κ. Παππά, φέρονται να απάντησαν πως ούτε πίεση ούτε απειλή αισθάνονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.
Ως προς το ζήτημα του αριθμού των τηλεοπτικών αδειών, ο κ. Μορώνης φέρεται να επαναδιατύπωσε την εκτίμησή του πως με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα μπορούν να υπάρξουν εννέα άδειες, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες θα συμπεριλαμβάνουν και τα θεματικά κανάλια. Σε αυτό τον αριθμό, όπως ειπώθηκε, θα μπορούσαν να προστεθούν άλλες δύο, στην περίπτωση που διευκρινιστούν τεχνικά ζητήματα αναφορικά με την ΕΡΤ.
Σε συνέχεια της σημερινής συζήτησης, τέλος, ο κ. Βούτσης επέμεινε πως όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφωνούν για ταχεία ολοκλήρωση της υπόθεσης: «Αφού έχουν καταγραφεί όλα και έχει αποσαφηνιστεί το πεδίο, το ταχύτερο δυνατό να υπάρξει η διαδικασία σε συνεργασία με την κυβέρνηση για το διαγωνισμό» είπε χαρακτηριστικά. «Δουλεύουν συστηματικά για το ταχύτερο δυνατόν», συμπλήρωσε.