Αυξάνεται η εμπιστοσύνη πολιτών και επιχειρήσεων προς τη δικαστική ανεξαρτησία στην Ελλάδα – Αναλυτικά η έρευνα (Ευρωβαρόμετρο)
Πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με τις αντιλήψεις των Ελλήνων σχετικά με την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης περιλαμβάνει νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ευρωβαρόμετρο).
Η έρευνα διεξήχθη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2017, σε δείγμα 26.565 πολιτών και 6.803 επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκ των οποίων 1.000 πολίτες και 201 επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Πολίτες
Σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας έρευνας, οι Έλληνες φαίνεται πως εξακολουθούν να θεωρούν την ελληνική δικαιοσύνη ανεξάρτητη σε μικρότερο βαθμό συγκριτικά με τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, παρατηρείται ωστόσο σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 2016.
Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «πώς θα βαθμολογούσατε το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στη χώρα σας με βάση την ανεξαρτησία δικαστηρίων και δικαστών» οι Έλληνες πολίτες απαντούν σε ποσοστό 52% θετικά (+5% σε σύγκριση με το 2016), με τον μέσο όρο στην ΕΕ να βρίσκεται στο 55%, και 36% αρνητικά (-6% σε σύγκριση με το 2016), με τον μέσο όρο στην ΕΕ να βρίσκεται στο 34%.
Αναλυτικότερα, οι Έλληνες πολίτες θεωρούν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, από πλευράς ανεξαρτησίας, αρκετά καλό σε ποσοστό 44% (+3%), αρκετά κακό σε ποσοστό 25% (-1%), πολύ κακό σε ποσοστό 11% (-5%) και πολύ καλό σε ποσοστό 8% (+2%).
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και οι λόγοι για τους οποίους οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στην Ελλάδα δεν είναι ανεξάρτητο, καθώς και οι μεταβολές που σημειώθηκαν σε σχέση με την περασμένη χρονιά.
Μεταξύ των πολιτών που αξιολογούν αρνητικά την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης, η συντριπτική πλειοψηφία, σε ποσοστό 81% (-3% σε σύγκριση με το 2016) θεωρεί ότι υπάρχουν παρεμβάσεις ή πιέσεις σε μικρό (42%) ή σε πολύ μεγάλο (39%) βαθμό από οικονομικά ή άλλα συγκεκριμένα συμφέροντα.
Παράλληλα, 80% όσων αξιολογούν αρνητικά την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης (+2% σε σχέση με το 2016) θεωρεί ότι υπάρχουν παρεμβάσεις ή πιέσεις στο έργο της από την κυβέρνηση ή πολιτικούς (40% σε πολύ μεγάλο βαθμό και 40% σε μικρότερο).
Από την άλλη, οι πολίτες που αξιολογούν θετικά την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης φαίνεται πως εξακολουθούν να βασίζουν την πεποίθησή τους όχι τόσο στη μη ύπαρξη «έξωθεν» παρεμβάσεων (ειδικά εκ μέρους κυβέρνησης και πολιτικών), όσο στο γεγονός ότι το στάτους και η θέση των δικαστών εγγυώνται την ανεξαρτησία τους.
Επιχειρήσεις
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν όμως και τα στοιχεία που προκύπτουν από τις απαντήσεις των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, καθώς πλέον η πλειοψηφία (53%) έχει θετική εικόνα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης (+16% σε σχέση με το 2016).
Ειδικότερα, σε δείγμα 201 επιχειρήσεων, το 41% θεωρεί το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, από άποψη ανεξαρτησίας, αρκετά καλό (+14%), πολύ κακό σε ποσοστό 20% (-3%), αρκετά κακό σε ποσοστό 19% (-11%), πολύ κακό σε ποσοστό 20% (-3%), και πολύ καλό σε ποσοστό 12% (+2%).
Όπως και στους πολίτες, έτσι και στις επιχειρήσεις, η αντίληψη αναφορικά με την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης βασίζεται στο γεγονός ότι το στάτους και τη θέση των δικαστών εγγυώνται την ανεξαρτησία τους και όχι στη μη ύπαρξη «έξωθεν» παρεμβάσεων.
Αναφορικά με τις παρεμβάσεις αυτές, η μεταβολή των ποσοστών είναι αξιοσημείωτη τόσο σε σχέση με όσους αξιολογούν θετικά την ελληνική δικαιοσύνη από πλευράς ανεξαρτησίας, όσο και σε εκείνους που την αξιολογούν αρνητικά.
Ενδεικτικά, κατά 18% αυξήθηκε, σε σύγκριση με το 2016, το ποσοστό των εταιρειών που θεωρούν ότι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης επηρεάζεται αρνητικά από τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και των πολιτικών, ξεπερνώντας κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ (55 έναντι 50%).
Δείτε τα αναλυτικά στοιχεία των ερευνών εδώ(link is external) για τους πολίτες και εδώ(link is external) για τις επιχειρήσεις.