Διαφορετικά σχέδια για την τύχη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά από τη μία και των Ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου από την άλλη προωθεί η κυβέρνηση, σε αντίθεση με όσα μέχρι πρόσφατα είχε κάνει γνωστά ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας. Καθοριστικό ρόλο, βεβαίως, για τις όποιες αποφάσεις θα διαδραματίσει η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου που αναμένεται σύντομα και στο οποίο έχει προσφύγει ο σημερινός ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Η κυβέρνηση, πάντως, ετοιμάζει τα «όπλα» της, που δεν αποκλείεται να τα χρησιμοποιήσει, ειδικά σε περίπτωση που η ετυμηγορία του δικαστηρίου είναι επιβαρυντική για το ελληνικό Δημόσιο.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, το σχέδιο που προωθείται είναι να τεθούν σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, κάτι που σημαίνει απομάκρυνση του σημερινού ιδιοκτήτη, Ισκαντάρ Σάφα, και αναζήτηση νέων επενδυτών. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τον διαχωρισμό των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε εμπορικό και στρατιωτικό σκέλος και προβλέπει ότι το δεύτερο θα διατεθεί προς πώληση αποκλειστικά σε ευρωπαϊκούς ομίλους για λόγους ασφαλείας. «Το στρατιωτικό σκέλος θα μπορούσε να είναι κομμάτι της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και αυτή είναι μια προοπτική για τον επενδυτή», ανέφερε χαρακτηριστικά χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Πιτσιόρλας.
Την ίδια ώρα, αποκαλύπτεται ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά φέρεται να βαρύνονται με μερικές ακόμη «αμαρτίες». Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εντοπιστεί χρέος πολλών εκατομμυρίων ευρώ το οποίο βαρύνει την υφιστάμενη ιδιοκτησία της εταιρείας, αλλά δεν έχει καταλογισθεί, και αφορά προκαταβολές που έδωσε το ελληνικό Δημόσιο στην επιχείρηση για την πραγματοποίηση ναυπηγικών εργασιών, οι οποίες όμως ποτέ δεν υλοποιήθηκαν. Διαφορετική στρατηγική προωθείται για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Νεωρίου. Αν και το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ενοποίησή τους με το εμπορικό σκέλος των Ναυπ. Σκαραμαγκά, τώρα προωθείται διαδικασία εξυγίανσής τους (ίσως και κατά τα πρότυπα «Μαρινόπουλου») και μεταβίβασής τους σε άλλους ιδιοκτήτες, καθώς φέρεται να υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές.
Αναφερόμενος, πάντως, γενικώς στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα της Ελλάδας, ο υφυπουργός Οικονομίας επισήμανε χαρακτηριστικά ότι θα μπορούσε να συνεισφέρει ακόμη και το 10% του ΑΕΠ.