Φυλάκιση 4 μηνών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε χθες σε έναν υπάλληλο του τμήματος προμηθειών του Νοσοκομείου Έδεσσας και έναν γιατρό που ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου, οι οποίοι κατηγορήθηκαν ότι ενέκριναν αντισυμβατικές προμήθειες ορθοπεδικών υλικών. Το κύριο μέρος των αμαρτωλών προμηθειών στην ορθοπεδική κλινική του νοσοκομείου, ύψους 2 εκατ. ευρώ, δεν έχει φτάσει ποτέ στις δικαστικές αίθουσες, καθώς ερευνάται από το… 2006!
Η υπόθεση, που εξετάστηκε χθες από το πενταμελές εφετείο Θεσσαλονίκης, αφορούσε το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος και της έγκρισης δαπανών για προμήθεια ορθοπεδικών υλικών ανά ασθενή σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Μετά την αθώωση των περισσότερων κατηγορούμενων στον πρώτο βαθμό χθες στο εδώλιο κάθισαν η τότε επικεφαλής του τμήματος προμηθειών του νοσοκομείου και ένας γιατρός, που το 2010, όταν εγκρίθηκαν οι συγκεκριμένες προμήθειες, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου και ενέκρινε τις συγκεκριμένες προμήθειες. Από την έρευνα που έγινε για την έγκριση 37 προμηθειών -καθεμία αντιστοιχεί σε έναν ασθενή- ανέκυψε πως τα συγκεκριμένα υλικά ήταν εκτός συμβάσεων που είχαν οριστεί με διάφορες αποφάσεις.
Το ποσό των προμηθειών ήταν περίπου 40.000 ευρώ σύμφωνα και με την πρωτόδικη απόφαση. Πάντως οι δύο κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους πως δεν γνώριζαν ότι τα υλικά για την προμήθεια των οποίων ενέκριναν τις δαπάνες ήταν εξωσυμβατικά, καθώς ακολούθησαν τις εισηγήσεις των ειδικών γιατρών. Το δικαστήριο τους καταδίκασε σε φυλάκιση 4 μηνών με τριετή αναστολή, αφού τους αναγνώρισε ελαφρυντικά.
Στην… ανάκριση
Οι προμήθειες της ορθοπεδικής κλινικής του Νοσοκομείου Έδεσσας έχουν εξελιχθεί σε γεφύρι της Άρτας, καθώς από το 2006 ερευνάται σκάνδαλο, με το οποίο ζημιώθηκε το δημόσιο με ποσό ύψους 2 εκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πορισματική έκθεση δύο επιθεωρητών του Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών Υγείας Πρόνοιας, η οποία όμως έκανε χρόνια, για να παραληφθεί από τους επικεφαλής της ελεγκτικής υπηρεσίας.
Χθες στη δίκη των δύο κατηγορουμένων που ενέκριναν τις προμήθειες αποκαλύφθηκε ότι το κύριο μέρος του σκανδάλου με το χορό της μίζας με τις ιατρικές προμήθειες βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της… ανάκρισης. Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται από το 2006, όμως έκτοτε διάφορες ύποπτες παρεμβάσεις προκαλούσαν εμπλοκές, με συνέπεια μέχρι σήμερα να μην έχει φτάσει ακόμη στις δικαστικές αίθουσες.
Μάλιστα σε βάρος τότε επικεφαλής κλινικής έγινε έρευνα μέχρι και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, καθώς βρέθηκαν στοιχεία που αφορούσαν συναλλαγές του με εταιρείες πώλησης ορθοπεδικών υλικών, όπως και συναλλαγές με off shore εταιρείες. Τη δικογραφία για αυτό το σκέλος είχε χειριστεί ο εισαγγελέας Έδεσσας, στον οποίο διαβιβάστηκε από τον εισαγγελέα διαφθοράς Θεσσαλονίκης.