Το Δικαστήριο Ανηλικων Ρεθύμνου υποχρέωσε τρεις μαθητές της Γ΄τάξης του 1ου Γυμνασίου της πόλης σε 80 ώρες κοινωνικής εργασίας, μετά από καταγγελία ότι πρωτοστάτησαν στην κατάληψη του σχολείου τους.
Νομικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν πρωτοφανή την καταδίκη των τριών μαθητών οι οποίοι δικάστηκαν μετά από καταγγελία που είχε υποβάλει ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Ρεθύμνου. Ο διευθυντής είχε καταγγείλει τους τρεις μαθητές, επειδή συμμετείχαν στη συντονιστική επιτροπή της κατάληψης.
Η δίκη στο Δικαστήριο Ανηλίκων διεξήχθη τη Δευτέρα 22 Μαΐου 2017, ενώ την ίδια ημέρα δικάστηκαν και οι γονείς των τριών παιδιών, οι οποίοι, ωστόσο, κηρύχθηκαν αθώοι από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου.
Η ΕΛΜΕ Ρεθύμνου και η πρόεδρός της Δέσποινα Νικολάου, σχολιάζοντας την απόφαση του Δικαστηρίου Ανηλίκων, αναφέρουν: . «Η ανεξαρτησία του μαθητικού κινήματος πρέπει να είναι σεβαστή από όλους. Το μαθητικό κίνημα έχει τη δική του ιστορία, τις δικές του δομές, και η επιλογή των μορφών πάλης είναι υπόθεση των ίδιων των μαθητών».
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου επισήμανε: «Θεωρούμε απαράδεκτη την προσπάθεια απόκρυψης του θέματος από το σωματείο, πράγμα το οποίο δείχνει από μόνο του το κατακριτέο της πράξης. Ανεξάρτητα με το αν συμφωνεί κάποιος με τη συγκεκριμένη μορφή αγώνα των μαθητών, στο Ρέθυμνο υπάρχει μια παράδοση, τέτοιες καταστάσεις να τις διαχειριζόμαστε με παιδαγωγικό τρόπο και πάντα με πρώτο μέλημα την προστασία των παιδιών, όλων των παιδιών. Όποιος φτάνει στο σημείο να οδηγεί τους μαθητές του σε δικαστήρια, αποδεικνύει πως έχει χάσει τον παιδαγωγικό του χαρακτήρα και πως λειτουργεί, είτε σαν γραφειοκράτης δημόσιος υπάλληλος, είτε σαν μέρος της πιο συντηρητικής ιδεολογίας».
Όπως τονίζει η Ένωση των καθηγητών: «τα μαθητοδικεία είναι μια απαράδεκτη πρακτική και πρέπει να καταδικαστεί ανοιχτά από όλους. Ο συγκεκριμένος «συνάδελφος» – και όσοι στηρίζουν τέτοιες ενέργειες – χρειάζεται να απομονωθεί από τον σύλλογο του, το σωματείο αλλά και την τοπική κοινωνία. Το ΔΣ προτείνει στην επόμενη γενική συνέλευση της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου την διαγραφή του εν λόγω διευθυντή δια παντός από το σωματείο μας. Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζουμε ότι η ποινικοποίηση, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση. Οι κοινωνικοί αγώνες δεν είναι ούτε νόμιμοι, ούτε παράνομοι, είναι δίκαιοι».