Σε πωλήσεις ακινήτων θα εστιάσουν την προσοχή τους, κατά το επόμενο διάστημα, οι συστημικές τράπεζες, καθώς η θεσμοθέτηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δημιουργεί μια ριζικά νέα κατάσταση. Ετσι, ύστερα από χρόνια αδράνειας θα προχωρήσουν γρήγορα σε πωλήσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων, με στόχο τόσο την καλύτερη αξιοποίηση του μεγάλου αποθέματος ακινήτων, που έχουν πλέον στην κατοχή τους, όσο και την άσκηση πίεσης στους αποκαλούμενους στρατηγικούς επενδυτές. Αλλωστε, η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες την επόμενη διετία.
Αποχωρήσεις
Παράλληλα, οι τράπεζες ολοκληρώνουν τα προγράμματα αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνήσει με τις ευρωπαϊκές αρχές, τα οποία τις υποχρεώνουν να αποχωρήσουν από κάθε μη τραπεζική δραστηριότητα αλλά και από τις περισσότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που διατηρούσαν παρουσία. Οι συστημικές τράπεζες ήδη έχουν προχωρήσει στις πωλήσεις ασφαλιστικών εταιρειών –μέχρι το τέλος του μήνα θα ολοκληρωθεί και η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα– εταιρειών διαχείρισης ακίνητης περιουσίας real estate, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, διάφορων άλλων συμμετοχών σε εταιρείες κ.ά.
Η Τράπεζα Πειραιώς, μετά την ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών, θα προχωρήσει με ταχύτερο βήμα στην υλοποίηση του προγράμματος αναδιάρθρωσης, όπως έχει δεσμευθεί στις ευρωπαϊκές αρχές. Ο όμιλος Πειραιώς δημιούργησε ηλεκτρονική πλατφόρμα για την πώληση ακινήτων ιδιοκτησίας του, στο πλαίσιο της προσπάθειας αποτελεσματικότερης και αποδοτικότερης διαχείρισης του αποθέματος ακινήτων. Πρόκειται για ακίνητα που βρίσκονται στην πλήρη κυριότητα της τράπεζας και είναι όλων των κατηγοριών: επαγγελματικά, οικόπεδα, διαμερίσματα κ.ά. Μάλιστα, η πρώτη σχετική δημοπρασία αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός Ιουνίου.
Με την πώληση των ακινήτων, η Πειραιώς, πέραν των σχετικών εσόδων που περιμένει, θα απαλλαγεί επίσης από το σημαντικό κόστος συντήρησης που απαιτεί η διακράτηση κενών περιουσιακών στοιχειών «απελευθερώνοντας» κεφάλαια που μπορούν να διοχετευθούν στην πραγματική οικονομία. Διευκρινίζεται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Πειραιώς αφορά ακίνητα της τράπεζας και δεν συνδέεται με τη θεσμοθέτηση και τη λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, που θα αντικαταστήσουν τους παραδοσιακούς πλειστηριασμούς και οι οποίοι το τελευταίο διάστημα δεν πραγματοποιούνται. Oι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, όπως εκτιμούν οι τράπεζες, θα δράσουν ευεργετικά για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών, που, σύμφωνα με εκτιμήσεις στη στεγαστική πίστη, μπορεί να φθάνουν το 20%.
Στο εξωτερικό
Σε ό,τι αφορά το εξωτερικό, συνολικά από το 2012, οι ελληνικές τράπεζες έχουν δρομολογήσει, και σε πολλές περιπτώσεις πραγματοποιήσει, την αποχώρησή τους από χώρες όπως η Τουρκία, η Πολωνία, η Ουκρανία, η Σερβία, τα Σκόπια και η Αίγυπτος, ενώ διατηρούν ακόμη τις δραστηριότητες τους σε Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία και Αλβανία.
Σύμφωνα με τα σχέδια αναδιάρθρωσης, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Πειραιώς θα πρέπει να προχωρήσουν στην πώληση όλων των θυγατρικών τους τραπεζών, ενώ Alpha Bank και Eurobank θα διατηρήσουν παρουσία σε δύο χώρες η κάθε μία.
Σε κάθε περίπτωση, στη νέα εποχή η παρουσία των τραπεζών στο εξωτερικό θα είναι πολύ περιορισμένη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2015 το χαρτοφυλάκιο δανείων στο εξωτερικό είχε περιοριστεί στα 27,4 δισ. ευρώ από 56,5 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος του 2010 και πάνω από 60 δισ. ευρώ που ήταν πριν από την κρίση.
Σε σχέση με το τέλος του 2008 οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι έχουν, κυρίως μέσω πωλήσεων θυγατρικών, περιορίσει το προσωπικό τους στο εξωτερικό κατά 26.200 εργαζομένους, ενώ το δίκτυο καταστημάτων έχει μειωθεί κατά σχεδόν 2.000 σημεία!