Ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών επέβαλε σήμερα το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας στον Διευθυντή της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας, Δάφνη Αριστοδήμου για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας από δημόσιο λειτουργό.
Κατόπιν δικής του παραδοχής ο Δάφνης Αριστοδήμου έχει βρεθεί ένοχος σε δέκα κατηγορίες (21 μέχρι 30) για τα αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας και της δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό.
Το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι 3 έτη και/ή ποινή προστίμου, ενώ το αδίκημα της δωροληψίας για επίδειξη εύνοιας από δημόσιο λειτουργό ποινή μέχρι 2 χρόνια και/ή χρηματικό πρόστιμο.
Το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας, η απόφαση του οποίου ήταν ομόφωνη, επέβαλε για το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας στις κατηγορίες 21, 23, και 25 ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών στην καθεμιά, στην κατηγορία 27 ποινή φυλάκισης 6 μηνών και στην κατηγορία 29 ποινή φυλάκισης 5 μηνών, με τις ποινές φυλάκισης να συντρέχουν.
Εξάλλου, δεν έχει επιβληθεί καμιά ποινή στις κατηγορίες 22,24,26,28 και 30 για το αδίκημα της δωροληψίας, αφού το δικαστήριο έκρινε ότι τα γεγονότα αυτών εμπεριέχονται και είναι στενά συνυφασμένα με αυτά των κατηγοριών για κατάχρηση εξουσίας.
Σημειώνεται πως αρχικώς το κατηγορητήριο περιείχε άλλες 20 κατηγορίες που αφορούσαν τα αδικήματα του δεκασμού δημόσιου λειτουργού, της δωροληψίας από οικείους δημόσιους αξιωματούχους και της απόσπασης από δημόσιο λειτουργό, τα οποία αναστάληκαν αμέσως μετά την παραδοχή του γιατρού Αριστοδήμου.
Οι ποινές θα είναι άμεσες με την έκτισή τους να αρχίζει από σήμερα.
Τα αδικήματα που αντιμετώπιζε ο Δάφνης Αριστοδήμου αφορούσαν την περίοδο 2008 -2011 και όπως διευκρινίστηκε στις προηγούμενες ακροάσεις σε περίοδο τεσσάρων ετών (2008 μέχρι 2011) επωφελήθηκε αυτή της πληρωμής για τοποθέτηση ακουστικού από 13 μόνο ασθενείς και πιο συγκεκριμένα από τρεις ασθενείς το 2007, από τέσσερις το 2008, από τέσσερις το 2009 και από δύο το 2010.
Ο γιατρός Αριστοδήμου δεν βαρύνεται με προηγούμενες καταδίκες
Γεγονότα της υπόθεσης
—————————–
Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, ο Δάφνης Αριστοδήμου προσλήφθηκε ως έκτακτος Ιατρικός Λειτουργός στις 3.7.89 στο Μακάρειο Νοσοκομείο και έκτοτε εργαζόταν εκεί. Στις 3.6.91 διορίστηκε ως μόνιμος Ιατρικός Λειτουργός 1ης τάξης και στις 15.2.97 προήχθη στη θέση του Βοηθού Διευθυντή της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής. Στις 11.6.07 μετατέθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Στις 15.3.10 προήχθη στη θέση Διευθυντή της Ωτορινολαρυγγολογικής Κλινικής και στις 10.5.10 μετατέθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας.
Ανάμεσα στα καθήκοντα του ήταν η εξέταση ασθενών, οι οποίοι αντιμετώπιζαν ακουολογικά προβλήματα και έχρηζαν τοποθέτησης ακουστικών. Το καθήκον του περιοριζόταν στη διάγνωση του ακουολογικού προβλήματος και στη σύσταση προς τον ασθενή ότι αυτός χρειάζετο ακουστικά.
Ακολούθως, ο εκάστοτε ασθενής είχε το δικαίωμα να επιλέξει εάν θα τοποθετούσε ακουστικά και σε ποιο ακουολογικό κέντρο θα απευθυνόταν.
Ο Ζήνων Ευθυμιάδης, το 1950 δημιούργησε το Ακουολογικό Κέντρο Ευθυμιάδης, το οποίο ασχολείται με ακουστικά βαρηκοΐας και κοχλιακά εμφυτεύματα. Στις 6.5.16 ο Ζήνων Ευθυμιάδης κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι κατά καιρούς έδωσε σε τρεις γιατρούς διάφορα ποσά ως δοσοληψία για μεταξύ τους συναλλαγές. Η Αστυνομία προέβη άμεσα σε διερεύνηση τριών ξεχωριστών υποθέσεων και καταχωρίστηκαν ακολούθως τρεις υποθέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου.
Εναντίον του γιατρού Αριστοδήμου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης στις 6.5.16, το οποίο δεν εκτελέστηκε άμεσα, λόγω απουσίας του στο εξωτερικό. Συνελήφθη στις 10.5.16 στο αεροδρόμιο Λάρνακας.
Μεταξύ του Δάφνη Αριστοδήμου και του Ζήνωνα Ευθυμιάδη υπήρξε συνεννόηση ότι για κάθε ασθενή, στον οποίο ο καταδικασθείς θα σύστηνε το Ακουολογικό Κέντρο Ευθυμιάδης και ο οποίος πράγματι θα επισκέπτετο το Κέντρο για την τοποθέτηση ακουστικών θα λάμβανε προμήθεια.
Το Ακουολογικό Κέντρο Ευθυμιάδης διατηρεί λογαριασμό στην Τράπεζα Κύπρου με βιβλιάριο επιταγών. Σύμφωνα με τη λογίστρια του Ακουολογικού Κέντρου, εκδόθηκαν από το Κέντρο στο όνομα του Δάφνη Αριστοδήμου πέντε επιταγές, για συνολικά 13 ασθενείς, οι οποίοι παραπέμφθηκαν στο Κέντρο από τον ίδιο.
Συνολικά ο Δάφνης Αριστοδήμου έλαβε παράνομα από το Ακουολογικό Κέντρο “Ευθυμιάδης” το ποσό των €2.685, το οποίο έχει πρόσφατα επιστρέψει στο κράτος.
Αναστολή ποινής
———————-
Διαβάζοντας την απόφαση της, η Πρόεδρος του δικαστηρίου Ε. Εφραίμ είπε ότι “με γνώμονα τη φύση των αδικημάτων και τις συνθήκες διάπραξης, οι οποίες πρωτίστως αφορούν δημόσιο λειτουργό στις ψηλότερες διευθυντικές θέσεις στο κρατικό Νοσοκομείο και κυρίως την επίδειξη ανεντιμότητας εκ μέρους του, θεωρούμε πως αυτές στο σύνολο τους δεν είναι τέτοιες που να δικαιολογούν την αναστολή έκτισης της ποινής”.
“Ούτε ο χρόνος”, πρόσθεσε, “ο οποίος παρήλθε από τη διάπραξη τέτοιου είδους αδικημάτων θεωρούμε ότι είναι ικανός να επενεργήσει υπέρ της αναστολής. Γενικότερα, αδικήματα αυτής ή παρόμοιας φύσης με σκοπό το οικονομικό όφελος, είναι αδικήματα τα οποία ταλανίζουν τον τόπο μας και εκβαραθρώνουν την όποια εμπιστοσύνη του πολίτη στο δημόσιο τομέα και τους λειτουργούς του”.
Ωστόσο, ανέφερε πως το δικαστήριο εκτιμά την έλλειψη παραπλάνησης των ασθενών, το μικρό ποσό που εισπράχθηκε και το γεγονός πως αυτή η αξιόποινη συμπεριφορά τερματίστηκε αυτόβουλα από τον Δάφνη Αριστοδήμου το 2011.
Επίσης, είπε ότι λαμβάνεται υπόψιν το λευκό ποινικό μητρώο και η άμεση παραδοχή του, η επιστροφή του ποσού, η μεταμέλεια που ο ίδιος εκφράζει και τη ντροπή και τις τύψεις που αισθάνεται για τη διάπραξη των υπό κρίση αδικημάτων.
“Κρίνουμε πως, υπό τις περιστάσεις της παρούσας, η απόδοση τέτοιας σημασίας στον χρόνο θα εξουδετέρωνε ακριβώς την ανάγκη για αποτροπή και αποτελεσματικότητα των νόμων, δίδοντας λανθασμένα μηνύματα πως η επιτυχής ολιγοετής συγκάλυψη εξαλείφει την απαξία τέτοιων συμπεριφορών, οι οποίες κατά τα άλλα προκαλούν τόση δυσανάλογη βλάβη στην εικόνα ενός ευνομούμενου κράτους δικαίου”, είπε η κ. Εφραίμ.
Καταληκτικά, είπε πως “η φύση και η σοβαρότητα των αδικημάτων που ο γιατρός Αριστοδήμου διέπραξε, η ανάγκη για αποτροπή και οι προσωπικές του συνθήκες, δεν είναι τέτοιες που να συνηγορούν υπέρ της αναστολής έκτισης της ποινής”.